Konferencija za medije Stožera: Beroš govorio o covid potvrdama u zdravstvu, Capak o zaraženim učenicima

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava redovnu tjednu konferenciju za medije.

Stožer je ranije objavio da je u posljednja 24 sata 1291 novi slučaj zaraze koronavirusom uz 12 preminulih osoba.

Stožer objavio nove brojke: 1.291 novozraženih, 12 osoba umrlo, na respiratoru 92

Tijek konferencije:

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao da je smo u prvih pet dana ovog tjedna imali 5777 novih slučajeva, a prošlog tjedna 5739, porast iznosi samo 0.7 posto.

“Incidencija je 386.9, najniža je u Istarskoj 135.6, najviša u Splitsko-dalmatinskoj 585.8. U EU smo na 24. mjestu po incidenciji, najnižu imaju Poljka i Mađarska, a najvišu imaju Slovenija i Litva. Stopa smrtnosti na milijun je 2107.8, time smo na 20. mjestu ljestvice u EU. Danas smo imali 12.7 posto pozitivnih, za zadnjih 7 dana je 12.4. U zadnjih 7 dana imali smo 518 hospitaliziranih, njih 73 posto nije bilo cijepljeno.Na respiratoru je 72 osobe, 60 nije bilo cijepljeno, što je 83 posto”, rekao je Capak.

Otkrio je da u tjedan dana preminulo 85 osoba, od kojih njih 65 nije primilo nijednu dozu cjepiva.

Danas je među školarcima 260 novih slučajeva. Od 14. rujna najviše je zaraženih u dobi od 10 do 19 godina. “Trenutno imamo 2038 osoba od 7 do 18 godina koje su oboljele, to je školska dob. Čak 10.430 osoba u samoizolaciji. Pet puta više. Među osobljem u školama imamo 46 oboljelih među nenastavnim osobljem, s nastavnim 225 ukupno”, istaknuo je.

Capak je rekao kako se priprema novi dokument o postupanju kada je zaraženi učenik bio na nastavi. Stavljat će se u izolaciju oni koji su sjedili u istoj klupi i u polumjeru od 2 metra od zaraženog učenika, te oni koji su putovali 15 min ili više blizu zaraženog učenika.

Ministar Vili Beroš je rekao da osjeća potrebu reći da se ne radi samo o brojevima, već našim sugrađanima, prijateljima, susjedima. “Najveći dio onih koji su nas napustili mogli su ostati s nama da su se cijepili. Zato pozivam sve da se cijepe. Devet od 10 liječnika u sustavu je cijepljeno, ali 9 od 11 osoba na respiratoru nije cijepljeno. To pokazuje nebrigu za zdravlje i za naše zdravstvene djelatnike koji spašavaju živote”, rekao je.

Govoreći o cjepivu, Beroš je rekao da je dizajnirano za ranije varijante prema pretpostavkama učinkovitost tog cjepiva na starije varijante je preko 92 posto. “Međutim, na deltu je učinkovitost oko 70 posto. Moramo sagledavati širi kontekst. ne možemo reći da je učinkovitost 80 posto. Sreća je svjetske populacije da ova nova varijanta uopće reagira na cjepivo. Mogli se desiti da ne reagira, ovako budimo svjesni te činjenice, razvija se i cjepivo koje je dizajnirano prema delti”, rekao je Beroš.

Stanje u splitskoj bolnici je, kaže, teško. “Ponekad je problem odgovoriti na sve izazove, bilo je kratkotrajnog odgađanja zahvata u Splitu. Ovo govorim jer je opterećenje covid bolesnih utječe na pružanje zaštite. Oni koji se ne cijepe i završe u bolnici ugrožavaju druge. Ako ne zbog sebe, brinite o zdravstvenom sustavu”, istaknuo je i dodao da su svjesni zaostataka u zdravstveno sustavu.

Što se tiče covid potvrda u zdravstvu, Beroš je rekao da je postupak usmjeren ka povećanju sigurnosti, i pacijenata i liječnika. “Takva sigurnost nema cijenu, napravit ćemo sve da inzistiramo da tome. Znamo elemente koji su potrebni za preduvjeti – to je preboljenje, cijepljenje ili testiranje. Testiranje će biti dvaput tjedno. Ako se netko neće ni cijepiti niti testirati, ne znam što bih rekao”, rekao je.

Ponovio je da će testiranja prvo biti besplatna. “Naravno da ne može dovijeka biti tako . Ukoliko netko ne želi morat će se to upisati u evidenciju i neće moći raditi. Oni neće moći raditi i napraviti će sustavu ali i sebi problem. Ravnatelji će morati naći zamjenu za pojedince, a oni neće dobiti plaće”, rekao je.

“Sredstva su osigurana, ne mogu govoriti o kojem se iznosu radu u ovom trenu. A da li će naš narod biti kreativan u smislu izbjegavanja obveza, ne mogu reći. Zna se da postoji kontrola bolovanja, ne željeti testirati se nije razlog za otvaranje bolovanja”, dodao je ministar zdravstva.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao da da covid potvrde nije moguće falsificirati.

Capak je rekao da će covid potvrde trajati najmanje 12 mjeseci.

O samoizolaciji učenika nižih razreda osnovne škole Capak je rekao da epidemiolog treba napraviti procjenu na temelju podataka iz škole. Samoizolacija će se propisati, dodao je, ako je kontakt trajan i blizak.

“Prošli tjedan je prosječna cijepljenost povećana dva i pol puta. Ne znam je li to posljedica najavljenih covid potvrda, no mislim da je zdravstveni sustav pokazao adekvatnu svjesnost. Cijepljenje u zdravstvu ide dobrim putom”, otkrio je Beroš.

Capak se nadovezao poručujući da se posljednjih dana bilježi pojačan interes za cijepljenjem. “U zadnja 24 sata dali smo 5.800 prvih doza što se nije dogodilo od prije ljeta. No, još su to male brojke i ne možemo s tim biti zadovoljni”, rekao je.

Ministar Beroš rekao je da će covid potvrde biti obavezne i za djelatnike u trgovinama, pekarnicama u bolnicama, dostavljače. “Svi koji ulaze u bolnički krug trebaju imati covid potvrdu, uključujući i one koji povremeno dođu, primjerice serviser”, dodao je ravnatelj HZJZ-a.

Capak je objasnio razliku u zaraznosti cijepljenih i necijepljenih osoba. “I cijepljene osobe mogu prenijeti virus, no koji je to postotak, teško je reći jer takve studije ne postoje. Najslabija karika u covid potvrdama su oni koji se testiraju. Kod njih nema garancije. Oni u trenutku kad je uzet uzorak, nemaju virus na sluznici to otprilike vrijedi 24 ili 48 sati. No, oni su osjetljivi i mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji”, rekao je i dodao da je količina virusa u osobi koja se cijepila, ako su oboljeli, vjerojatno ista kao kod osobe koja se nije cijepila.

“No, to nije bitno. Bitno je koliko je virus aktivan i kako se mi ponašamo. Ako kraj sebe imamo starog ili teško bolesnog, moramo imati više zaštitnih mehanizama. Nema tu isključivo ni sto posto niti svi oboljeli i necijepljeni nemaju istu količinu virusa u nosu. Poanta je i koliko ste dugo bili s nekim u kontaktu i koliko blizu stoji. Puno je elemenata zašto će se netko inficirati i sve mjere treba poduzeti da se zaštiti najranjiviji”, objasnila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’.

Capak je dodao da još ne razmišljaju o uvođenju covid potvrda u škole.

O medicinskom osoblju koji se javno deklariraju kao antivakseri, Beroš je rekao da ga to pitanje muči kao ministra. “Ne mogu opravdati nekoga tko je unutar sustava i protivnik je cijepljenja. Edukacija sigurno nije uzrok tome. Ministarstvo se obratilo Komori dopisom o pojedincima koji su iznosili stavove u javnosti, a koji nisu bazirani na struci. Očekujem izvješće, a kao ministar osuđujem takve istupe”, naveo je.

Upitan o Znanstvenom savjetu, Božinović je rtekao da se sastav nije promijenio. “Nije on nikad bio u nekom redovitom zasjedanju. Kad će se opet sastati, ne znam. Sva pitanja koja ste naveli, o njima smo i danas komunicirali, Stožer sve prati. Ima sve više razlika u intentizetu mjera koje pojedine države primjenjuju. Neke koje imaju 70-80 posto procijepljenost otvaraju sve više toga, mi smo tu negdje u situaciji da i dalje nastavljamo sa svojim balansiranim pristupom, da život koliko je god moguće teče normalno. Da učinimo sve da se smanji mogućnost zaraze u zatvorenim prostorima. Znamo da u nekim sektorima postoje nezadovoljstva, mi mjere donosimo na način da se zaštitimo od nekih situacija. Još uvijek zato postoje mjere, hoće li to ići prema daljnjoj liberalizaciji, najbrži put je cijepljenje”, rekao je Božinović.

Na kraju, ministar unutarnjih poslova je rekao: “Tko je mogao predvidjeti deltu? Tko može predvidjeti da se neće pojaviti nova varijanta za mjesec dana. Treba biti racionalan, cjepivo je najbolja prevencija. Temeljne mjere se neće mijenjati”.

Komentiraj