UŽIVO: I danas raste broj zaraženih: Hrvatska premašila 4000 slučajeva

 

Nacionalni stožer civilne zaštite u srijedu je objavio da je u Hrvatskoj zabilježeno 92 novooboljelih od koronavirusa, što je ukupno 3953. Opravilo se 2629 osoba, dok je preminulo njih 120. Zaražena su i 82 zdravstvena djelatnika.

Od jučer je na snazi odluka o obaveznom nošenju maski u poštama, bankama te kod frizera i pedikera. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pojasnio je da je već ranije donesena obaveza nošenja maski u trgovinama i ugostiteljstvu, a sad se to proširilo i na pošte i banke i sve uslužne djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera ili pedikera.

Stožeri od jutra objavljuju informacije iz svojih županija.

Tijek događaja:

13:10 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trinaesti dan za redom nema novozaraženih osoba. U protekla 24 sata testirano je 37 osoba i svi su nalazi negativni. Tako na području Bjelovarsko-bilogorske županije i dalje ostaje samo jedna zaražena osoba.

12:30 Karlovačka županija za sada nema novozaraženih. U gradu Karlovcu jučer je testirano 48 osoba. Pristiglo je 29 negativnih nalaza. Ostali nalazi se još očekuju. Vezano za jučerašnji slučaj oboljelih osoba iz Generalskog Stola, epidemiolozi su obradili dio kontakata te se trenutno 13 osoba (zaposlenici privatne tvrtke) nalaze pod mjerama samoizolacije zbog kontakta sa oboljelom osobom. Daljnja epidemiološka analiza je u tijeku.

U slučaju oboljele djelatnice PU Karlovačke, troje policijskih službenika je evidentirano kao kontakti oboljele i stavljeni su pod mjere samoizolacije. U Ogulinu je jučer testirano 28 osoba, a svi nalazi su pristigli negativni. Obrađeni su i kontakti jučer oboljelih osoba iz Ogulina, a možemo potvrditi da što se tiče jučer oboljelih osoba- 1 osoba je zaposlenik ogulinske gradske uprave, a 2 su kontakti sa gradskom upravom. Dvadeset i sedam djelatnika ogulinske gradske uprave se nalazi u samoizolaciji.

Iz HZZJ je dobivena informacija o jednoj oboljeloj osobi iz Duga Rese, međutim za vrijeme inkubacije nije boravila na tome području te će za vrijeme samoizolacije biti u Zagrebu. Oboljela osoba nema kontakata na području Karlovačke županije, ali zbog prijavljenog boravišta će se voditi kao oboljela iz Karlovačke županije. Pod mjerama samoizolacije se u Karlovačkoj županiji trenutno nalazi 176 osoba.

12:20 Do 11 sati obrađeno je 42 uzorka i svi su nalazi negativni. U ovom trenutku u Međimurskoj županiji samo se jedna osoba administrativno vodi kao zaražena, zbog mjesta prebivališta koje je u Međimurskoj županiji iako živi i radi u Zagrebu. Epidemiološka situacija u Međimurju u ovome trenutku je izrazito povoljna.

12:00 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije do četvrtka, 16. 7. 2020. do 11 sati evidentirano je 212 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o dvije osobe više, ali je i 9 osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 57 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 146 osoba, a 9 ih je preminulo.

11:45 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije šest je novih pozitivnih osoba. Četiri osobe su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a za dvije je osobe u tijeku epidemiološka obrada odnosno utvrđivanje njihovih kontakata. Hospitalizirane su ukupno četiri osobe od kojih je jedna na respiratoru. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 136, dok je broj aktivnih slučajeva 79.

Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 448 osoba (15 manje u odnosu na prethodni dan) od čega je 18 zdravstvenih djelatnika.

Od početka srpnja na području Brodsko-posavske županije evidentirane su ukupno 83 pozitivne osobe (prosječno 5 dnevno). Stoga Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

11:40 U Šibensko-kninskoj županiji jedan novi slučaj oboljenja. Riječ je o mladoj ženskoj osobi iz Vodica, koja je bliski kućni kontakt s oboljelom osobom od COVID-19 koja boravi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od 24. lipnja 2020. godine do danas na području županije zabilježeno je 33 slučaja oboljenja, oporavilo se 19 osoba, dvoje oboljelih i dalje se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice i nisu na respiratoru, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 113 osoba, od kojih je 105 osoba kontakt oboljelih od COVID-19, a 8 osoba imaju određene mjere samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na području PU Šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije. Od jučer je uzeto 64 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2.

11:15 Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Riječ je o ženi srednje životne dobi sa slabije izraženim simptomima, koja se zarazila na maturalnoj zabavi. Trenutno je u kućnoj izolaciji, a njeni kontakti su stavljeni u samoizolaciju i bit će testirani na COVID-19.

Inače, u posljednja 24 sata, testirano je 48 osoba, čime je broj testiranih, na području Virovitičko-podravske županije, od početka epidemije narastao na 1.728. Od početka pandemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 23 osobe su zaražene korona virusom. Od toga, dvanaest ih je trenutno zaraženo, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

11:10 Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Trenutno je 40 aktivnih slučajeva, od toga je njih 9 na bolničkom liječenju, a ostali su kod kuće u samoizolaciji te su asimptomatski ili sa vrlo blagim simptomima. 88 je ozdravljenih.

11:00 U Gradu Zagrebu danas su zabilježena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je iz zagrebačkog stožera civilne zaštite.

10:45 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 73 aktivna slučaja zaraze. U kućnoj izolaciji nalazi se 71 osoba te je 2 osobe hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 288 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 67 uzoraka te nema pozitivnih rezultata na virus. Ukupno je testirano 2884 uzoraka.

10:40 U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba.

10:30 U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 289 obrađenih testova danas je 9 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 6, Klisa 1, Solina 1 i Lokvičića 1. Uz 9 novooboljelih osoba sa područja SDŽ pozitivan na COVID infekciju je i jedan strani državljanin iz Ujedinjenog Kraljevstva testiran na području Splitsko dalmatinske županije.

Od 9 novooboljelih osoba 5 su kontakti prethodno oboljelih, dok se 4 osobe epidemiološki obrađuju. 618 osoba nalazi se u samoizolaciji. Šest COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split.

10:05 Četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom na području Zadarske županije i utvrđuje im se kretanje i moguće mjesto zaraze. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 87 uzoraka, a u samoizolaciji je 447 stanovnika. Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirano je 7 osoba.

09:50 Na području Krapinsko-zagorske županije nema novozaraženih osoba. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području županije je 12. U samoizolaciji su 52 osobe.

09:30 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 170 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. Radi se o uvezenom slučaju, odnosno stranom državljaninu, koji je došao iz Republike Srbije.

09:25 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 8 novih pozitivnih osoba ( 2 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Vinkovaca, 1 iz Tovarnika i 1 iz Posavskih Podgajaca). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 144, od kojih su 52 osobe izliječene. Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 123 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3709.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 485 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 5 zdravstvena radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (6 liječnika, 24 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

09:20 Osmi dan zaredom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od covida-19. Ukupno je oboljelo 30 osoba od covida-19 od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 15 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 771 osobom. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 44 osobe.

09:00 Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 240 uzoraka od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus. Tri novooboljele osobe su s područja Osijeka, dvije iz Đakova i jedna iz Našica.

Komentiraj