NASTAVAK NAKON PRALJKOVA SAMOUBOJSTVA: Prlić 25, Stojić, Praljak, i Petković 20, Ćorić 16 a Pušić 10 godina zatvora

hina

14.45 – U nastavku čitanja konačne pravosnažne presude, Haški Tribunal je Milivoja Petkovića osudio  na 20  godina, Valentin Ćorić na 16 i Berislav Pusić na 10    godina zatvora.

Nastavljajući čitati presudu, sudija Carmel Agius, inače predsjedavajući žalbenog vijeća je drekao će nastaviti izricanje presude zbog prava na pošteno suđenje i obaveze javnog izricanja kazne.
Do trenutka prekida sjednice i čitanja presude, bile su potvrđene ranije presude za Jadranka Prlića – 25 godina zatvora, te za  Bruni Stojiću i Slobodanu Praljku po 20 godina. Potvrđen je i međunarodni karakter sukoba Armije BiH i HVO jer je „Hrvatska imala uticaj preko lokalnih tijela takozvane Hercegbosne“, te  postojanje okupacije, neopravdanih hapšenja i bezobzirnog uništavanja imovine, stoji u konačnoj pravosnažnoj presudi Žalbenog vijeća Tribunala za razne zločine počinjenje u bivšoj Jugoslaviji. Konačnom presudom je odbijena odgovornost „sedmorke“ za rušenje starog mosta  jer je on, kako je ocijenilo Žalbeno vijeće, bio legitimni vojni cilj.
Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)  u ovom predmetu činilo su sudije Liu Daqun, Theodor Meron, Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto i Carmel Agius koji je ujedno i predsjednik MKSJ-a.

14.05 – Suđenje je nastavljeno.

Haško ročište prekinuto u srijedu oko 11,30 sati zbog toga što je general Slobodan Praljak, prema vlastitim riječima, popio otrov u haškoj sudnici nakon što mu je pravomoćno potvrđeno 20 godina zatvora nastavljeno je nešto iz 14 sati.

Predsjedavajući sudac Carmel Agius kazao je da pravo na javno objavljivanje presude prisiljava na nastavak ročišta. Sudnica 1 sada je mjesto zločina i nizozemske vlasti osigurale su je zbog istrage, kazao je Agius objašnjavajući tako razlog prebacivanja predmeta u sudnicu 3. O generalu Praljku tek je rekao da “nije nazočan”.

Žalbeno vijeće ICTY-ija u srijedu je u Haagu izricalo pravomoćnu presudu u predmetu bosanskohercegovačkoj šestorici kad je Praljak popio otrov.

 

PRESUDE:

Jadranko Prlić – potvrđena kazna zatvora od 25 godina.

Bruno Stojić – potvrđena kazna od 20 godina.

Slobodan Praljak – potvrđena kazna od 20 godina.

Praljak se ustao i rekao: “Nisam ratni zločinac!” i nešto popio.

Sve na temu šokantnog čina Slobodana Praljka UŽIVO pratite na Nacionalu.

11:13 Pušić nije pokazao grešku kod zaključka Raspravnog vijeća. Žalbeno vijeće zaključuje da je doprinuo UZP-u i da je namjeravao zločine koji su bili dijelom UZP-a.

11:12 Žalbeno vijeće je odbilo Ćorićevu žalbu.

11:10 Žalbeno vijeće odbija naložiti ponovno suđenje.

11:08 Žalbeno vijeće konstatira da je Tužiteljstvo pokazalo da je uklonjena svaka razumna sumnja vezano uz krivnju Prlića i Petkovića po 3. kategoriji odgovornosti po UZP-u.

Žalbeno vijeće odbija potvrditi osuđujuće presude u ovom pogledu.

11:05 Pušić nije dokazao grešku kod zaključka Raspravnog vijeća i Žalbeno vijeće je zaključilo da je on značajno doprinio UZP-u.

11:00 Žalbeno vijeće odbacilo je Ćorićeve žalbe., javlja N1 televizija.

10:56 Praljak nije dokazao da nije sudjelovao u UZP-u u vremenu nakon što je napustio mjesto načelnika Glavnog stožera HVO-a.Odbacuje se dio žalbe Praljka po kojoj on nije mogao znati za zločine u Stupnom Dolu u općini Varoš.

10:47 Prlić, Praljak i Pušić osporavaju zaključak da su Tuđman i drugi lideri imali za cilj da se osnuje hrvatski entitet koji bi omogućio pripajanje Hrvatskoj. Postojale su greške u definiciji udruženog zločinačkog poduhvata, usprkos obimu žalbi, ali nitko od žalitelja nije pokazao nikakvu grešku po ovom pitanju.

10.44 Prešli su na teška uništavanja. Tenk HVO-a pucao je na Stari most u Mostaru. Rekli su kako je uništenje Starog mosta dovelo do izolacije i kako je imao veliki psihički udar na ljude. Kažu kako je uništenje mosta bilo neproporcionalno. Razaranje nije bilo u razmjeru za očekivani vojni dobitak. Zaključeno je da je HVO odgovoran za bezobzirna razaranja neopravdana vojnom nužnošću.

Nije dokazan element krivičnog dijela i preinačen je zaključak da je tužiteljstvo dokazalo bezobzirnog razaranja gradova i mjesta. Utvrđeno je kako je Stari most bio vojni cilj i njegovo rušenje nije bilo zločin.

10.35 HVO nije proveo individualne procjene nad muslimanskim civilma. Muslimanski muškarci su bili nasilno uhićeni zajedno s ženama i djecom, rekao je sudac. Uhićenja nisu bila opravdana i Petkovićeva naređenja su bila neopravdana. Kamioni su dovodili civile i kasnije su ih tjerali na hodanja. Što se tiče premještanja civila, ona ne mogu biti opravdana jer su rezultat nezakonitih aktivnosti. Utvrđeno je kako Praljak dijeli odgovornost za loše uvjete prema zarobljenicima. Odbija se Praljakova žalba.

Odbijen je zaključak da je udruženi zločinački pothvat postojao samo tamo gdje su se vodile borbe. Kršenje Ženevske konvencije može se primijeniti na cijelom području Bosne i Hercegovine, kaže sudac.

Žalbeno vijeće djelomično usvaja Ćorićevu žalbu i ukida osude u vezi s njegovom odgovornošću u svojstvu ministra vanjskih poslova.

Odbačeni su prigovori Praljka i Stojića da se kao dokazi izbace dnevnici Ratka Mladića.

10.25   Sudac navodi kako je ovo kompleksan slučaj te kako je također i zadnji slučaj haškog suda. Opisuje detalje optužnica i zločina zbog kojih im se sudi. Navodi dužnosti i poslove koje je hercegovačka šestorka obavljala u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Sudac Agius čita navode iz optužnice koja navodi široki raspon zločina, od ubojstava i zlostavljanja ljudi do uništenja imovine. Spominje zatvaranja, prisiljavanje zarobljenika na teški rad. Kaže kako su tisuće zatvorenika podlegnule zbog ovakvog postupanja HVO-a, javlja index.hr.

10.03 Počelo izricanje presude. Članovi sudskog vijeća su:  Carmel Agius, Liu Daqun, Theodor Meron, Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto.

8.55 Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju danas će izreći pravorijek šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, odlučiti je li i Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu i time zaključiti svoje 24-godišnje postojanje, izvještava N1 televizija.

Čelnici bh. Hrvata nepravomoćno su u svibnju 2013. osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

28.11. – 23.45 Uoči drugostupanjske presude šestorici nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne pred Haškim sudom, u Mostaru i drugim hrvatskim središtima u BiH sinoć se molilo, služene su mise i paljene svijeće.

Ispred mostarske prvostolnice Marije Majke Crkve prije večernje mise paljene su svijeće te su se molile krunice za oslobađajuću presudu šestorici dužnosnika Herceg Bosne – nekadašnjem premijeru Jadranku Prliću, ministru obrane Bruni Stojiću, načelnicima Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, te zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću i nekadašnjem načelniku Odjela za zatočeničke centre Berislavu Pušiću.

Molitve su služene, a svijeće paljene i u Širokom Brijegu, Čitluku i drugim hrvatskim središtima. U mostarskoj katedrali misu je predvodio župnik don Luka Pavlović koji je pozvao sve da se mole za uspostavu trajnoga i pravednog mira i naglasio da ova misa služi za hrvatske uznike u Haagu.

Predsjednik Zaklade za pomoć braniteljima HVO-a Lazar Martinović istaknuo je da očekuje izricanje oslobađajuće presudu za Prlića i ostale dužnosnike Herceg Bosne.

Don Ante Brajko iz mostarske katedrale poručio je da su molitve upućene za pravednu presudu. Reći ćemo: “Neka Sud bude pravedan’, a naravno, kada se molim, molit ću da ih Sud i oslobodi,” rekao je don Brajko, javlja HRT.

Komentiraj