Ranjeni grčki i hrvatski prvak, narušenih atmosfera brojnim ozljedama ključnih ideologa i realizatora igre i izvjesnim nezgrapnostima u odnosima klupski vrh – igrači, danas igraju prvu rundu završnih borbi za mjesto u draguljarnici Lige prvaka. Treneri Olympiacosa Besnik Hasi i Rijeke Matjaž Kek su osokolili svoje desetkovane trupe ali i s puno komplimenata, respekta i uvažavanja dočekali suparnika.

Sastavi

UEFA je praktično riješila eventualni problem s huliganskim prepadima, ispadima i peripetijama. Jednostavno je zabranila Riječanima u prvoj a Atenjanima u drugoj utakmici da prisustvuju dvobojima.

Jače su Grci krenuli. Misao vodilja je egzaktna, odmah uspostaviti autoritet i visokim presingom i zaprepastiti goste iz Hrvatske te im ubiti i posljednji atom samopouzdanja. To je taktički rizik s hendikepom da suparnik može, ako zna i to kani učiniti, mirno iznijeti loptu i preko otvorenog koridora zaprijetiti. Tako je Heber dvaput u prvih 10 minuta išao prema opasnoj zoni ali je oba puta uprskao.

U 12. minuti je posve sam pred mirnog Slugu izbio Seba ali je Kekov čuvar mreže staloženo otklonio zicer za domaći sastav.

Malo je zastala knedla u grlu kad se tek oporavljeni Gavranović stropoštao na travnjak kao pokošen i primio se za skočni zglob lijeve noge a usporena tv snimka je pokazala i zašto. Pri dočeku jednog dodavanja je nezgodno stao i iskrenuo načeti dio anatomije ali je mogao nastaviti.

Solidno se klub s Kantride držao pod udarima napadačkih formacija domaćeg kluba. Uglavnom je na vrijeme i primjereno postavljen čep na nezaštićene otvore u linijama a kad je nešto i prošlo onda je pametno, bez stihije i ikakve nervoze čekao vrsni vratar Sluga. Skinuo je sredinom prvog dijela najprije Benov pokušaj glavom a nešto kasnije je svrsishodno paradirao na Marinov volej.

Kakav odgovor Riječana na pritisak Olympiacosa! U 42.minuti je Heber bio zadnja postaja finog tkanja našeg kluba, primio je loptu i lažnjakom okrenuo domaće stopere te ljevicom poluvisoko opalio uz samu desnu stativu Kapinove mreže. Rijeka je ušutkala pirejski vulkana, je li učinjen velik korak k Ligi prvaka?

Nakon dvije minute se Brazilac opet sjurio kao shinkansen ali ga je u ovoj epizodi sučeljavanja Kapino osujetio.

Riječani su s krasnim kapitalom otišli na veliki odmor.

Nisu Atenjani navalili iz petnih žila ne bi li nekako pokušali zaustaviti kola koja su već nezadrživo jurila niz planinu. Rijeka je četvrt sata nastavka rutinski čuvala prednost ne odričući se posve i ofenzivnih planova.

Ipak, domaćinu se posrećilo kad je Hasi u vatru gurnuo Fortunisa. To je bio dodir božice Fortune jer se ovaj, tek što je ušao u igru, onako svjež i oran, spustio u kaznenni prostor i proigrao Odjidju koji je u naletu opalio muški i pod gredu. Stvari su vraćene na početak – 1:1.

https://youtu.be/wsvtzw_vaNc

U finišu je grški prvak naglašeno stisnuo, pogotovo kad je drugi žuti karton inkasirao Žuta. Trebalo se udarnički obranit u posljednih 15 minuta igre. Još je Andruzosis drmao gredu u sudačkoj nadoknadi pri šokantnog finala.

S zadnjim zrncima pijeska u satu ove utakmice Romao je Grcima donio pobjedu i mirniji dolazak na Kvarner za tjedan dana.

Komentiraj