UŽIVO: Danas već potvrđeno više od 80 novooboljelih, najviše u Đakovu i Zagrebu

 

Od ponoći je na snagu stupio novi režim ulaska u Hrvatsku iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Svi koji dolaze u Hrvatsku iz tih zemalja morat će u samoizolaciju na 14 dana. Na snagu je stupila odluka o obveznom nošenju maski u javnom prijevozu.

U srijedu je Nacionalni stožer objavio da su potvrđena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u Hrvatskoj je aktivno 139 slučajeva. Tijekom poslijepodneva iz zagrebačkog stožera javili su o novih 25 slučajeva, iz Šibenika o jednom te iz Đakova o još dva. Ti slučajevi koji su objavljeni kasnije popodne ući će u današnju statistiku Stožera.

Tijek događaja:

12:30 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. U samoizolaciji se nalazi 48 osoba.

12:15 28 novih slučajeva je u Zagrebu, 79 aktivnih slučajeva i 571 građanin ima mjeru samoizolacije, potvrđeno je na konferenciji za novinare. Nastavni zavod za javno zdravstvo je predložio obavezno nošenje maski za zaposlenike u ugostiteljskim objektima.

U bolnici ”Sveti Ivan” pozitivno je 16 pacijenata i pet medicinskih sestara koje su brinule o bolesnicima. ”Poduzete su sve mjere. Bolesnici su stabilno i nisu na respitaratoru”, rekao je Vjekoslav Jelić. Za ostale novooboljele poznato je kako su se zarazili, poručili su iz Stožera.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da, osim putnika, maske moraju nositi i vozači autobusa i tramvaja.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić rekla je da ”i kirurške i platnene maske imaju svoju funkciju zaštite širenja kapljica”.

12:05 “Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 68. dan za redom nemanovooboljelih osoba.Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 1 osobom uzimanjem uzoraka, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 514 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 5 osoba od čega su 3 (tri) osobe kontakti oboljelih osoba koje su sudjelovale na teniskom turniru u Zadru, 1 (jedna) osoba koja je boravila na području Srbije te 1 (jedna) osoba koja je boravila na području Makedonije. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

Veliki broj osoba koje su prisustvovale navedenom sportskom događaju su kontaktirane. Ukoliko je netko prisustvovao događaju te bio u bliskom kontaktu s oboljelim osobama a nije se javio epidemiološkoj službi, molimo da se javi dežurnom epidemiologu na broj 091/5044917.

Stožer je dao preporuku zabrane posjeta u OB Gospić te svim ustanovama socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja starijih i nemoćnih osoba na području Ličko-senjske županije”, navodi se u priopćenju Stožera.

12:00 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području te županije potvrđena su tri nova slučaja zaraze, objavio je Stožer civilne zaštite.

11:50 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno nema aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Na analizu su poslana dva uzoraka, a 44 osobe su u samoizolaciji. Danas je 43. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.

11:30 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 89 obrađenih testova sa područja SDŽ danas je jedna osoba pozitivna na Covid infekciju i to sa područja grada Splita. 172 osobe nalaze se u samoizolaciji. Ni jedna osoba se ne nalazi na bolničkom liječenju u KBC – u Split, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

11:10 Osječko-baranjski stožer objavio je da su u posljednja 24 sata testirali 237 osoba, od čega je 40 pozitivno! Njih 38 u Đakovu, a dvije osobe su u Osijeku. Među zaraženima je i mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki u miru.

Hranić, koji je u utorak posjetio samostan, je u izolaciji. Jučer je hospitalizirano 7 novih bolesnika. Ukupno ih je 14 hospitalizirano.

10:50 Stožer Virovitičko-podravske županije izvijestio je da na tom području potvrđen jedan novi slučaj zaraze. Riječ je o muškarcu koji je došao izvana, a koristio je više prijevoznih sredstava s velikim čekanjima na iduće prijevozno sredstvo, rekli su iz Stožera i dodali da se muškarac samoinicijativno stavio u samoizolaciju, a nakon toga je razvio simptome bolesti.

10:35 U protekla 24 sata u Primorsko – goranskoj županiji 10 je novoboljelih od koronavirusa. Riječ je o ljudima koji su pomorci te o osobama koje su zbog raznih poslova došli iz drugih krajeva Hrvatske u našu županiju.

“Imamo pet kontakata, riječ je o pet pomoraca, dok je od ostalih kontakata tu suprug osobe koja je bila na jednom druženju u Sloveniji, zatim povratnica iz Bosne i Hercegovine koja je došla po svoju majku, imamo bogoslova koji je vozio časne sestre iz Đakova, snimatelja iz Zadra i jedno dijete u Lovranu koje je bilo na liječenju u Zagrebu”, ističe načelnica Stožera za zarazne bolesti PGŽ-a Đulija Malatestinić.

10:30 Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije objavio je da je u toj županiji jedna novooboljela osoba, a riječ je o ženi koja se vratila iz SAD-a, rečeno je na konferenciji za medije.

10:25 Na području Zadarske županije potvrđena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o troje stranaih državljana i jednoj državljani RH s područja Zadarske županije.

Nitko od novooboljelih nije povezan s teniskim turnirom, nego je riječ o turistima i osobi koja je boravila u Sloveniji. “Tijekom jučerašnjeg dana u Zadru je testirana i jedna osoba čiji je nalaz bio pozitivan, no osoba je u Zadru bila samo u prolazu i nije se zadržavala te je nastavila osobnim automobilom put prema Zagreb gdje ima prebivalište i boravi u izolaciji. Ta osoba ne vodi se u evidenciji zaraženih Zadarske županije”, navode iz Stožera.

10:15 Državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić rekao je da se danas očekuje dodatno povećanje broja novooboljelih, s obzirom na to da su gotovi testovi u psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Zagrebu i samostanu u Đakovu.

Dodao je da je situacija u Zadru stavljena pod kontrolu, a u Đakovu je u tijeku obrada.

10:09 Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade naglasio da se suživot s virusom nastavlja. ”Učinit ćemo sve da ga održavamo na što nižoj razini, a moramo biti spremni na izbijanje žarišta. Moramo voditi računa da sačuvamo gospodarstvo i turizam”, istaknuo je Plenković i rekao da ovo nije sprint. Ipak, nada se da nije ni maraton. “Ovo je svojevrsni ples samobalansiranja između samodiscipline, mjera i nastojanja da pazimo na distanciranje i higijenu. Ovo nije sprint, nadamo se da nije maraton, ali je očito borba na srednje pruge”, rekao je. Više pročitajte OVDJE.

10:00 Na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, javili su iz lokalnog stožera. Pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 36 osoba koje su pod mjerama samoizolacije zbog kontakta s COVID–19 pozitivnom osobom.

09:30 Na konferenciji Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije jutros je rečeno da imaju jednu novopozitivnu osobu. Radi se o povratnici iz SAD-a.

Svi njeni kontakti su već sinoć stavljeni u samoizolaciju. Dosad je Brodsko-posavska županija imala 42 slučaja korone, ovo je 43. osoba pozitivna na covid-19.

09:20 “Danas ćemo ići s prijedlogom Stožeru da nošenje maski bude obavezno u zatvorenim prostorima”, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar za DNEVNIK.hr. Potvrdio je da jučer u Zagrebu zabilježeno 28 slučajeva zaraze.

09:10 Županijski stožer Istarske županije izvijesti je da imaju jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o uvezenom slučaju, a zaražena osoba došla je iz Švedske. Iz Stožera poručuju da je epidemiološka obrada obavljena, a svi kontakti su stavljeni u samoizolaciju.

Oboljela osoba se trenutačno nalazi u privatnom smještaju, a posredstvom HZJZ-a, dogovara se povratak u matičnu zemlju.

09:01 Ravnatelj Psihijatrijske bolnice ‘Sveti Ivan’ Igor Filipčić kaže da su popuštanjem mjera ljudi pohrlili u bolnice. “Bolnica se napunila, imamo iznimno teške slučajeve. Mi provodimo sve epidemiološke mjere”, poručio je i zaključio da je u samoizolaciji 28 djelatnika, a pronašli su još dva kontakta, pa će tijekom dana u samoizolaciji biti 30 djelatnika. Više pročitajte OVDJE.

08:48 Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr.Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je da je situacija s koronavirusom relativno jednostavna. “Dok god smo se svi skupa pridržavali određenih mjera, tad smo uspjeli kod nekih zemalja kao što je Hrvatska vrlo brzo epidemiju staviti pod kontrolu. Zadnjih mjesec dana bili su niski brojevi zaraženih, ali u ljudskoj prirodi je da čim se učini da opasnost prestaje, da se malo opusti. Čim se malo više opustimo, virus nađe svoj prostor, treba mu gušća populacija i fizički kontakt da bi se širio”, rekla je Markotić. Više pročitajte OVDJE.

08:40 U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Grada Zagreba testirano je 256 ljudi, od čega je 28 pozitivnih, javlja N1. Neslužbeno se doznaje da bi danas u cijeloj Hrvatskoj moglo biti više od 50 novooboljelih.

08:10 U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan”, zaražena je ukupno 21 osoba, od čega je 16 pacijenata, a 5 zdravstvenih djelatnika.

“Ne znamo kako je došlo do ove zaraze, ali znamo da je u posljednje vrijeme puno mjera bilo ukinuto. Čim smo saznali da je jedna naša djelatnica zaražena poduzeli smo sve mjere u dogovoru s epidemiološkom službom. Testirali smo sve naše djelatnike odjela za produženo liječenje i 37 bolesnika. Imamo veliku sreću da je naša bolnica paviljonskog tipa tako da možemo izolirati pojedine odjele”, kazao je ravnatelj bolnice Ivan Filipčić u Večernjim vijestima Nove TV i rekao kako je u samoizolaciji 27 zdravstvenih djelatnika.

08:00 Specijalizantica u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) “Sestre milosrdnice” pozitivna je na koronavirus, potvrdio je Hini u srijedu Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Dodao je da je pred epidemiolozima sada puno posla kako bi ‘polovili’ sve kontakte.

Komentiraj