HINA/ Dario GRZELJ

‘Da smo to sve osmislili Dalić, Škegro i ja, bili bismo genijalci’

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić i izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak danas će na saborskom Odboru za gospodarstvo podnijeti izvješće o poslovanju Agrokora i odgovarati na pitanja zastupnika.

Sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo bit će otvorena i za zastupnike koji nisu članovi Odbora koji će također moći postavljati pitanja ministrici Dalić i izvanrednom povjereniku Ramljaku.

Sjednica je počela u podne. Predsjednik Odbora naveo je pravila – svaki zastupnik ima pravo na jedno pitanje i podpitanje. Zamolio je Dalić i Ramljaka da na pitanj daju što kraće odgovore.

“Zahvaljujem na organiziranju ove sjednice. Postupak izvanredne uprave provodi se prvi puta i logično je da postoji veliki interes. Hvala na prilici da detaljno porazgovaramo o svim aspektima. Stojim na raspolaganju odgovoriti na pitanja u ime Vladu. Predlažem na ovakve sjednice održavamo u određenim vremenskim intervalima kako biste se i vi mogli redovito informirati”, rekla je na početku Martina Dalić.

“Kao što znamo 7. travnja bivša uprava Agrokora, svi članovi uprave, Todorići, Crnjac, Sertić i Galić podnijeli su prijedlog trgovačkoom sudu za pokretanje postupka izvanredne uprave.. Nekoliko dana kasnije Vlada je imenovala Ramljaka”, kazala je Dalić, nakon čega je riječ preuzeo Ramljak.

Naveo je kako je on bio u Splitu na godišnjem odmoru kada je Todorić potpisao zahtjev za aktiviranjem lex Agrokora. “Tamo me u subotu ujutro 8. travnja zatekao poziv tadašnjeg predsjednika Sabora Bože Petrova, koji mi je rekao da me želi predložiti za izvanrednog povjerenika u Agrokoru. Petrovu sam rekao da ga ne mogu prihvatiti jer ta osoba mora imatu punu podršku koalicijskog partnera“, kazao je Ramljak.

Nakon toga ga je, kaže, zvala i Martina Dalić, a tada je krenuo prema Zagrebu, gsje je u ponedjeljak imenovan povjerenikom. “Todorić me dočekao u tornju na 19. katu, s osnovnim dokumentima, Todorić je bio potpuno svjestan stanja u kojem se kompanija nalazi, bili su joj deset dana blokriali računi. Bio je svjestan da bi uslijedio stečaj, stečaj Konzuma je već bio zatražen. Rekao je da treba pod hitno napuniti police Konzuma jer o tome ovisi opstanak Agrokora. Zatražio je hitno svježe voće, povrće i meso”, rekao je.

“Tom se prilikom Todorić čudio za našu brigu za dobavljače te rekao da on nikad njih ništa nije pitao i kud bi došao da se s njima išao baviti”, kazao je.

Dodao je da je na raspolaganju imao tri dana da s bankarima dogovori kredit. “U srijedu u 3 sata ujutro postalo je jasno da dvije banke žele to unišititi. Stoga sam ujutro u srijedu u sedam sati s četiri banke dogovorio sve i osigurao sredstva za robu i isplatu plaća”, ispričao je dodajući da su prvi tjedni bili ‘svakodnevna borba za održavanjem’.

Nastavio je s nekim događajima, koje izdvaja. Prvi su bili pregovori o novom financiranju, iz lipnja prošle godine. “Davanje tog kredita bio je visoko rizičan posao. Bez toga ne bio moguć opstanak Agrokora”, rekao je Ramljak. Drugi događaj je objava revidiranih financijskih izvještaja i pismo PwC-a koje je ukazivalo na nepravilnosti. “Agrokor je kao novac prikazivao i depozit koji u stvarnosti bio pozajmica Agokroa prema Ivici Todoriću od 700 milijuna kuna. Zato sam podnio prijavu DORH-u”, dodao je.

Dodao je da se uskoro nada stalnom vjerovničkom vijeću. “Jasno je da imam karakteristike stečajnog upravitelja. U skladu sa zakonskom obavezom izabrao sam i glavnog savjetnika za restrukturiranje AlixPartners koja je izabrala daljnje savjetnike. Troškove savjetnika sam počeo objavljivati u listopadu prošle godine, rekoa sam da će to biti između 58 i 69 milijuna eura, to je oko 1 posto duga Agrokora, što je ispod europskog prosjeka”, kazao je.

“Morao sam u roku od nekoliko sati okupiti tim. Nisam imao sekunde vremena za upoznavanje sa situacijom. Pozvao sam u pomoć ljude s kojima sam prije radio, s kojima sam blisko surađivao, da zajedno spriječimo krah Agrokora”, nastavio je Ramljak i dodao da nije imao što tajiti te da je sve objavio 12. travnja.

“To može netko proglasiti nemoralnim i koruptivnim, žao mi je što je stvorena takva percepija. Svi koji me znaju znaju da sam pošten. Kad sam počeo raditi ovaj posao bio sam spreman na sve, lojalnost i predanost tih ljudi, zaposlenika Agokora, bila mi je velika motivacija. Zahvalan sam na tome. Ukoliko vi kao zastupnici procjenjujete da sam ovim činom kompromiritrao cijeli postupak, spreman sam snositi posljedice i preuzeti krivicu”, poručio je Ramljak.

Slijede zastupnička pitanja.

Darinko Kosor, predsjednik Odbora, Ramljaka je pitao je li istina da je izvanredna uprava tražila rok od tri mjeseca i ugrožava li njegova percepcija dogovore. Također, upitao ga je i o savjetnicima.

“Mi smo 20. prosinca prezentirali vijeću strukturu nagodbe, od tada do danas traju pregovori sa svim dionicima u cijelom postupku. U dnevnom smo kontaktu sa svima, samo vjerovničko vijeće je u dva navrata izdalo svoje priopćenje u kojemu bez obzira na različite stavove podržavaju i konstruktvini rad izvanredne uprave i samog vijeća i svih grupa kreditora, da se i dalje nastave razgovori u ovom pravcu i da se dođe do postizanja nagodbe. Što se tiče kreditora, ja sam siguran da oni svi žele da se dogovor postgine i prije 10 travnja, međutim mi smo, ovo je insolvencijski postupak, od 15. siječnja, mi moramo pratiti sve rokove koje Trgovački sud u Zagrebu ima propisane, ti rokovi zahtijevaju duge periode i žalbenih postupaka, mi mislimo da ročište o glasanju o nagodbi neće bit imoguće prije 10. travnja. Zato smo razgovarali sa sutkinjom da bi zatražili produženje da se 10. travnja, da ga predamo do 10. srpnja, jer ćemo do tada bez problema postići nagodbu”, odgovorio je Ramljak.

Dodao je da nije problem u dogovoru vjerovnika. “Spremni su da se nagodba postigne u najkraćem mogućem roku. Nitko nema namjeru kompaniju poslati u stečaj. Dakle, zbog nekih zakonskih rokova i zbog nekih javnih istupa, nagodbu bismo mogli uputiti na izglasavanje, moj stav je da bi bilo pametnije, da ipak sačekamo izglasavanje stalnog vjerovničkog vijeća”, kazao je.

Naveo je i kako su dobavljači postavili neke svoje zahtjeve. “Ja niti u jednim pregovorima nisam vidio da se na prvu prihvati sve. Oni imaju neke zahtjeve, neki će se uvažiti, ali ukupno gledajući suradnja s dobavljačima je na najvišem nivou”, dodaje.

“Iz današnje perspektive, možete smatrati da sam pogriješio. Da sam ja na vašoj strani, rekao bih, ovo je sebi namjestio, taj je sebi lovu uzeo. Svi me tapšate po leđima i kažete sveti Ante spasi nas. Ja nisam imao izbora. Žao mi je, ali nemojmo zaboraviti što se događalo. AlixPartners, što mislite da sam ja imao vremena po Zakonu o javnoj nabavi tražiti konzultante. Da smo išli po Zakonu ne bi imali konzultante. Procedura nije bila savršena. U datom trenutku sam napravio milijun grešaka, priznajem, ali da me danas pitate zašto si to napravio, zašto me niste pitali 12. travnja prošle godina zašto sam angažirao bivšeg kolegu. Žao mi je što je percepcija kriva“, poručio je Ramljak.

Dodao je da pitanje konzultanata uopće nije pitanje o kojem se u kompaniji raspravlja. “Sigurni smo da ćemo do 10. srpnja dovršiti nagodbu ako ćemo imati mira”, kazao je.

Joško Klisović ministricu Dalić pitao je zašto se u lex Agrokor nije uvršena klauzula o sukobu interesa povjerenika, te u još jednom pitao tko je pisao lex Agrokor.

“Moramo demistificirati različite konstrukcije koje su se stvorile. Nije mi jasno kako. Hajedmo pogledati što Zakon jest. Ja sam u pripremi za sjednicu zamolili da se načini jedna pravna analiza, Štojest i da ga se usporedi sa stečajnim zakonom. 78 posto sadržaja zakona odgovara duhu i normi stečajnog zakona”, kazala je na početku Dalić.

Dodala je kako ima 11 članaka koji uvode pravnu novelu. “Mi možemo finacirati kompaniju samo ako nam se omogući da imamo pravo najstarije tradžbine, tako su rekli. Izbor povjerenika je treća novela. Rekli ste da je uzor i Parmalat. U Italiji sve odobrava i nadzire ministar. Kod nas povjerenika nadzire i imenuje trgovački sud. Ne radi se ni o kakvom namjernom izbacivanju akta u kojemu se precizira suradnja povjerenika s drugima. Četvrta pravna novela jest uloga vjerovničkog vijeća – ono odobrava i nadzire sve odluke povjerenika”, rekla je Dalić dodajući kako govorimo o trenutno najvećem restrukturiranju u Europi.

“Ja sam glavni autor zakona (lex Agrokor). Sve su odredbe napisane po mojim riječima ili sam ih prekontrolirala”, poručila je.

“Ne bih željela da se ikad suočite s ovako strašnim problemom. Pomagali su mi službenici iz ministarstava, koji su sa mnom do sitnih noćnih sati pripremali zakon.

Zato što nije bilo moguće provodoti višemjesečno dogovaranje, ja se jesam konzultirala s različitim profilima stručnjaka kako bih testirala različite mogućnosti da ovaj zakon bude efikasan. Razgovarala sam s pravnicima, profesorima pravnog fakulteta, s financijskim stručnjacima, Stečajni postupak dugo traje. Nije bio cilj stvoriti propis da postupak traje 15 godina. Bio je cilj omogućiti upravljanje krizom koja je prijetila da hrvatsko gospodarstvo vrati u recesiju. Moja dužnost kao potpredsjednika vlade je sastajati se s gospodarstvenicima. Nema nikakve mistifikacije prilikom nastanka zakona”, kaže Dalić.

“Način i brzina kojom smo svi u vladi reagirali bila je primjerena događajima i pokazala da se možemo suprotstaviti na djelotvoran način. Rezultatima možemo biti zadovoljni. Sačuvana su radna mjesta u Agrokoru i kod Agrokorovih dobavljača. Da su isplaćeni stari dugovi. Bez isplate dugova velik broj subjekata ne bi mogao preživjeti”, dodala je.

Navela je da se s Knightheadom nije susrela niti razgovarala s njihovim predstavnicima niti u jednom trenutku pripreme zakona, i prije nego što je pokrenut postupak. Dodaje da oni nisu pokušali utjecati na sadržaj zakona.

Mislim da u cijeloj ovoj raspravi koju vodimo se pokušava skrenuti pozornost s bitnog, a bitno je da je su u postupku donošenja zakona svi koji su mislili da zakon ima neke pogreške mogli su podnijeti amandman”, odgovorila je Dalić. Podsjetila je da je Siniša Hajdaš Dončić u jednom intervjuu izjavio kako je Agrokor hrvatski promblem. “Cijela se Italija udružila i dala podršku vladi da riješi problem Parmalata”, istaknula je.

Ramljak je potom rekao da smatra da je vremenski okvir dovoljan ako se nastavi s ovim tempom, te dodao da vjeruje da će se dogovor postići i prije 10. travnja. “Već od sljedećeg tjedna krećemo i ne izlazimo iz sobe za sastanke dok ne postignemo nagodbu. Vjerojatno će taj glavni sastanak biti održan negdje u Areni ne znam gdje bi sve stalo. Novinarima je teško objasniti što je to uopće”, kazao je.

“Agrokor je došao u probleme jer je vlasnik trošio novac na imovinu koja mu nije bila potrebna. Trošak od 500 milijuna kuna na konzultante je dvogodišnji privatni trošak obitellji Todorić i samog Todorića. Oni su trošili na sve i svašta. Trošili su tuđi novac, novac posuđen od banaka. To je bio razlog toga što se događa. Potrebno je bilo preslagivanje. Potrebno je bilo smanjiti troškove u Konzumu”, rekao je Ramljak.

Govoreći o Antoniju Alvarezu, Ramljak je rekao da je on bio direktor za restrukturiranje. “Bili su vrlo kratko angažirani, za oko mjesec dana koliko su tada bili tamo, istina je da je iznos za njih plaćen nešto veći od 11 milijuna kuna. Kad to stavite u relaciju s AlixPartnersima, to je oko 20 posto skuplje nego što je potpisan s AlixPartnersima”, poručio je.

Tomislav Panenić Ramljaka je pitao za procjenu rizika u kojima bi se Hrvatska mogla naći zbog tužbi u vezi Agrokora. “Molili smo Hanfu da ne odobri trgovanje pojedinim dionicama, ali to nismo dobili pa su cijene dionica pale u posljednja tri mjeseca za gotovo 90 posto. Ovo je izvanredna uprava, pogriješio sam, žao mi je ako je došlo do takve percepcije, ali ne možemo uspoređivati normalnu situaciju sa situacijom izvanredne uprave”, rekao je Ramljak, pa nastavio:

“Prvo me optužuju da sam došao zbog Ivice Todorića, pa zbog Knightheada pa je sad da sam napravio svoju strukturu. Pa koliko je bilo rasprave o mojoj plaći. Od prvog dana sam napadan i jasno mi je da sam napadan jer su veliki financijski interesi u igri. Ne mogu vjerovati kakve konstrukcije čitam o sebi. Pitali su me za to jesam li se našao sa Knihgtheadom, a nisu me pitali jesam li se našao sa Sberbankom, VTB. Zašto sam se našao, jer svatko tko sleti u Zagreb ide kod istih savjetnika, a među njima sam i ja. To je bio moj posao. Knigheadu nisam dao nikakvu povlaštene informacije. Razgovor je trajao 45 minuta. Sa Sberbankom sam u ožujku bio na ručku. I sa Zagrebačkom bankom. Molim vas objasnite mi što znači lešinarski fond i koja je njegova definicija. Ako Ivica Todorić gubi svoje vlasništvo, onda je logično i da mali dioničari gube svoje vlasništvo”.

Na Panenićevo pitanje kako je regulirao svoje odnose s Texo anagementom, Ramljak kaže: “Matić, vlasnik Texo Managmenta, je neki dan zatražio porezni nadzor nad svojom tvrtkom od šefa Porezne uprave i tražio da se takav nadzor radi permanentno tijekom cijelog postupka. To je pitanje Porezne uprave i kako će procjeniti njegov angažman. Ti ljudi su bili dan i noć sa mnom tamo i potrošili su sate i sate vremena. To su ljudi koji znaju ovaj posao. Nisam doveo prijatelja iz kvarta i rekao mu da napravi d.o.o. i da mu ovaj pušta novce. Oni su plaćeni s obzirom na reference i kvalifikacije i manje nego bi bio plaćen jedan Englez ili Amerikanac”.

Stjepan Čuraj Ramljaka je pitao je li moguće da se nakon nagodbe rasprodaju tvrtke. “Nakon postizanja nagodbe, ako se postigne sa 67 posto ukupnih tražbina, vlasništvo će prijeći u ruke svih vjerovnika i oni će odlučiti kakvo će biti upravljanje”, kaže. Ramljak dodaje kako će se dobar dio sadašnjeg kredita prebaciti na Holding, a taj će se kredit otplaćivati od 5 do 7 godina.

“Vlasnici će biti i domaće i strane financijske institucije, ali i dobavljači. U nagodbi ćemo ugraditi osigurače da ne ide rasprodaja bez kriterija da se ne dogodi ponovno ova situacija. Ali na kraju je to njihova privatna kompanija i oni će odlučivati hoće li prodavati pojedine dijelove. Vjerujem da neće biti sudskih tužbi jer ako se nagodba potpiše svatko tko ju potpiše će morati potpisati i da odustaje od tužbi”, rekao je Ramljak.

Ivan Lovrinović Martinu Dalić je upitao je li se uskladila s premijerom Plenkovišćem oko troškova savjetnika, te li to moralno i etički. “Ja nemam uvid u detalje, način i tijek jer ja ne vodim izvanrednu upravu. Ja primam mjesečna izvješća u kojma je opisan rezultat, tijek postupka. Iz izvješća sam doznala da je kredit ugovoren u kritičnom trenutku, u posljednjem trenutku u kojem je još bilo moguće da se Agrokor pripremi za turističku sezonu. Doznala sam iz izvješća da su kredit dali vjeronici Agrokora, dakle oni koji su prethodno posudili novac bivšem vlasniku Ivici Todoriću, a koji je on upotrijebio na način da je kompaniju doveo na rub stečaja, ostavljajući vjerovnike da se bore s načinom na koji će naplatiti ono što su njemu posudili. U izvješću piše da imovinu i sredstva iz kojih se vjerovnici mogu naplatiti i povratiti silne kredite je uzeo bivši vlasnik”, rekla je.

Dodala je da su vjerovnici pokazali da vjeruju u poslovnu budućnost Agrokora. “Vjerovnici Agrokora sami su odlučili dodatno se založiti na spas imovine. To jest rezultiralo i onime o čemu smo govorili, da taj postupak izvanredne uprave ne pada na teret poreznih obveznika. Proces izvanredne uprave nije politički”, kazala je.

Lovrinović joj je rekao da nije odgovorila na pitanje o Plenkoviću. Saša Đujić upitao je Dalić jesu li Ramljak, Škegro i ona osmislili akciju rušenja Agrokora. “Škegro ili bilo tko drugi nije niti na koji način povezan s ovim na čemu mi danas radimo. Mnogo je konstrukcija koja ga povezuju s nečim čega nema”, rekla je Dalić dodajući da se osjeća odgovornom za profesionalno odvijanje procesa izvanrdne uprave u Agrokoru.

Đujić je potom pitao Ramljaka nalazi li se u sukobu interesa. “Nisam u sukobu interesa. Nisam pogodovao prijateljima. Ne mislim da smo osmislili priču Škegro, Dalić i ja. To bi bio genijalan potez, da smo to sve osmislili. Doduše za Škegru znam da je genijalac”, kaže.

“Hoće li kroz restrukturiranje možda doći i do povećanja zaposlenosti i hoćemo li očuvati Agrokor kao gospodarski subjekt”, upitao je Damir Felak. “Ako se postigne nagodba nema razloga da se ta radna mjesta ne sačuvaju. Nema razloga da te firme i prošire svoje poslovanje i izađu iz hrvatskih okvira i odu na strano tržište. Nema opasnosti da će sutra netko doći i otpuštati ljude. Agrokor je hrvatska komapnija, ali vlasništvo je već i raniji vlasnik prebacio sjedište u Nizozemsku”, odgovorio je Ramljak.

Franju Lucića zanimalo je u kojem se roku, nakon nagodbe, sve obveze Agrokora mogu vratiti. “Teško je reći. Uz profitabilnost koju sada imamo, da bi se vratili svi dugovi, vremenski period je duži od pet godina. No komapnija to može vratiti sama i može se s time nositi. Ako sve bude kako je danas što se tiče rasta BDP-a u Hrvatskoj i potrošnje to bi čak mogao biti i kraći period. Sve najveće banke su složene u Agrokoru i financirale su ga. To su velike financijske institucije, nije lako s njima razgovarati. Oni nemaju naš nacionalni domaći osjećaj, njima je samo da vrate svoje novce. Jasno mi je da su i naši nacionalni osjećaji oko Agrokora veći nego oko bilo koje druge kompanije. Radit ćemo da ugradimo osigurače da ne dođe do rasprodaje i nekritičke prodaje imovine među budućim vlasnicima”, rekao je Ramljak.

Otkrio je da su postojale dvije alternative ovom postupku. “Jedna je bila ono što je tražio Todorić da mu Vlada da 300 milijuna eura, a druga je bila stečaj i to kad već dobavljači nisu davali robu. Tada bi police bile prazne. Neke firme bi imale stečaj s preustrojem pa bi preživjele, a druge ne bi preživjele”, dodao je.

SDP-ov Gordan Maras pitao je Martinu Dalić je li i ona spremna na smjenu. “Rekli ste da se ja skrivam iza krize, iza krize se teško sakriti. Ovom krizom se upravlja na način koji je rezultirao zaštitom radnih mjesta”, rekla je Dalić.

“Razmjeri ove ekonomske katastrofe i krize možda su toliko veliki da vi ipak ne vidite ono što je bitno. A bitno je da je hrvatska vlada prepoznala rizike, da je hrvatska vlada prepoznala da postoji mogućnost događanje krize i da je pravovremeno reagirala. Zakon o kojem vi govorite, i na koji se pozivate i pokušavate kontinuirani konstruirati, i kojega je izglasao sabor, vrlo je malo zakona imalo ovakav učinak. Jedna od optužbi koju je iznijela Sberbanka u Londonu je slična vašim argumentima, engleski sud je odbacio taj dio primjedbi Sberbanke na temelju činjenice da je izvanredna uprava pod kontrolom suda s obzirom na njegove direktne ovlasti da daje direktne naloge izvanrednoj upravi i s obzirom na činjenicu da ima ovlasti nadzirati povjerenika”, odgovara Dalić i navodi daljnje zaključke engleskog suda.”, rekla je Dalić, podsjećajući Marasa da je Agrokor kredite i pomoć dobivao i u vrijeme vlade SDP-a.

Nezadovoljan odgovorom, Maras se požalio kako Dalić nije odgovorila na pitanje. “Rekla je da su je konzultirali ljudi iz Škegrinog inkubatora, nije odgovorila je li slučajnost da su ti isti ljudi onda postali povjerenik i konzultanti”, rekao je Maras fokusirajući se na Ramljaka s upitom o njegovom angažmanu; “Pitanje za gospodina Ramljaka. Do kada je bio zaposlen ili je još uvijek zaposlen u Texo Managmentu ili je zaposlen u tvrtki koja je povezana s gospodinom Matićem i radite li sada preko ugovora o djelu?”.

“Ne znam s kojim danom odjave je bilo, ali to je bilo u periodu postavljanja za izvanrednog povjerenika. S kojim danom me Texo Managment odjavio, stvarno ne znam. Radili smo ozbiljan posao. U Agrokoru sam na ugovoru o djelu. Ne znam kad sam odjavljen sa Zavoda za zapošljavanja. Mogu li vas pitati kada smo se mi prvi puta upoznali. 2012. godine smo se sreli kada sam bio savjetnik potpredsjednika Čačića u Saboru kada ste tražili da se mijenjaju uvjeti za FGS-ove”, odgovora Ramljak.

“Nitko pametan se na ovakav način ovoga ne bi prihvatio. 29. travnja se raspada koalicijska Vlada, a mi moramo pregovarati. Agrokor je bio prevara i laž sa brojkama. Mi pregovaramo za kredit od 250 milijuna eura koji je potreban da se počne sezona, a Vlade nema. Ni jednu brojku bankama nismo mogli prikazati, a da je realna. Nema dobitnika, ovdje svi gube i svi moraju biti spremni na kompromis da odustanu od svojih tražbina.”, zaključio je Ramljak.

“Gospodine Ramljak, jeste li trenutno nezaposleni i jeste li prijavljeni na Zavod za zapošljavanje? Gospođo Dalić, jeste li bili dio “družbe” koji su davali “božićni” kredit HBOR-a i koja jamstva su dana za taj kredit?”, nastavio je ispitivanje Ivan Pernar iz Živog Zida.

“Nisam nezaposlen, nego sam na ugovoru o djelu, kroz njega se plaćaju svi porezi i doprinosi. Što se tiče konstatacije, onako kako vi govorite, ispada da je tamo dovoljno imovine, casha i da ja na čelu i cijeli moj tim namjerno ne želimo platiti to kreditorima i dobavljačima. Ja se nisam nigdje gurao, znao sam što je Agrokor i kakve ću probleme osobno imati. I svaki pametan čovjek se u to ne bi gurao. Znao sam koliko će različitih interesa ugroziti ovaj posao”, odgovorio mu je Ramljak, podjsećajući kako su na odboru prisutni i zastupnici iz Mosta, čiji je prvi izbor bio gospodin Samodol koji ipak nije izabran.

“Nitko pametan se na ovakav način ovoga ne bi prihvatio. 29. travnja se raspada koalicijska Vlada, a mi moramo pregovarati. Agrokor je bio prevara i laž sa brojkama. Mi pregovaramo za kredit od 250 milijuna eura koji je potreban da se počne sezona, a Vlade nema. Ni jednu brojku bankama nismo mogli prikazati, a da je realna. Nema dobitnika, ovdje svi gube i svi moraju biti spremni na kompromis da odustanu od svojih tražbina”, zaključio je Ramljak.

Vidno iznervirani Pernar posvađao se Martinom Dalić oko pitanja o HBOR-u jer je smatrao da nije dobio odgovor na pitanje koliko vrijedi pogon PIK-a Vrbovec koji je bio jamstvo za kredit. “Ne mogu prihvatiti da mi ona odbije dati dogovor na pitanje koliko smatra da vrijedi taj pogon”, rekao je Pernar. “Kao saborski zastupnik postavite pitanje u pisanoj formi”, odgovorila mu je Dalić, na što je Pernar i dalje inzistirao na odgovoru, te isprovociran napustio Odbor.

“Ministrice Dalić, rekli ste da ste autor zakona. Ako ste autorica zakona, koje biste zakonske izričaje i institute, unaprijedili i kako bi ona glasila?”, nastavio je ispitivanje zatupnik Mosta, Nikola Grmoja.

“U ovom trenutku ne vidim posebno što bih sada smislila u tri minute da bih promjenila. Temeljem ovoga iskustva, postupka koji se vodi prvi puta, u jednom trenutku će trebati napraviti analizu što se naučilo i što bi moglo biti bolje”, rekla je Dalić, ističući kako će  iz ovog cijelog slučaja propasti Agrokora treba izvući pouke na široj razini, tojest vidjeti gdje i na kojim mjestima u drugim zakonima je moguće učiniti izmjene kako bi se osnažile institucije i njihova uloga sa ciljem da takva ekonomska katastrofa ne ponovi. “To je jedna od stvari koju ćemo raditi u kontekstu nacinalnog programa reformi”, zaključila je Dalić.

Grmoja je Anti Ramljaku postavio pitanje o pregovorima s premijerom i vladom da se u Lex Agrokor stavi odredba o smjeni izvanrednog povjerenika, te postoji li sukob interesa s odvjetničkim društvima koja ga savjetuju, kao i postoje li neke naknade za poslovanje i kolike će biti.

“Ako procjenite da je ovaj proces kompromitiran, mene se može smijeniti bez ikakvog problema. Niti jedan od kreditora koji su dali tako veliki kredit ne bi stavio na naplatu taj kredit. Uobičajene i standardne klauzule u ugovoru su da ako dođe do promjene uprave onda kreditori mogu odlučili da li će moralno nastaviti sa upravama ili će kredit povući. Ja nisam znao, a kamoli da su potpredsjednica ili premijer to znali. Znam da to ne možete vjerovati, ali to su u roll-upu inzistirali vjerovnici”, odgovorio mu je Ramljak, napominjući kako je Tin Dolički objasnio u nekoliko intervjua svoju poziciju oko toga da je bio na prvoj sjednici vjerovničkog vijeća predstavnik Knightheada. “On kao odvjetnik najbolje zna je li bio u sukobu interesa. Meni bi rekao da je u sukobu interesa jer bi mu prijetilo izbacivanje iz odvjetničke komore”, rekao je Ramljak dodajući kako AlixPartners imaju u ugovoru nagradu za uspjeh koja iznosi oko 8 milijuna eura.

Miro Bulj iz Mosta upitao je radi li se, s obzirom na visinu plaća savjetnika, o drugom nastavku slučaja Fimi Media.

“Sigurna sam sto posto da ste svjesni svojih namjernih insinuacija i konstrukcija i da znate da su sve što ste rekli konstrukcije i insinuacije i pokušaj da kreirate percepciju onoga čega nema”, odgovorila mu je Dalić ističući kako je ona osobno doznala iz medija da je direktor Texo Managmenta Tomislav Matić poslao pismo ravnatelju Porezne uprave da dođe u nadzor tvrtke.

“Načinom na koji slažete svoje argumente nastojite pothranjivati strahove i neznanje ljudi koji nisu dužni znati ove stvari. Nemojte slagati konstrukcije i insinuacije kako biste pokušali djelovati na strah, nesigurnost jednog dijela ljudi i nepoznavanje ovako složenih problema”, dodala je Dalić, na što joj se Bulj zahvalio na “ne-odgovoru”.

“Ja vam neću potvrditi da postoje sličnosti između ovoga i Fimi Medije. Vi govorite o ugovorima koje je sklopila jedna američka tvrtka s jednom domaćom tvrtkom. Ja vam onda moram reći da tražite od bilo koje druge američke tvrtke izvještaj o poslovanju s domaćim tvrtkama i molim vas da mi proslijedit odgovor”, rekla je Dalić.

Komentiraj