Screenshot

UŽIVO Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor

Prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) izreći se u srijedu pravomoćnu presudu ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću po optužnici koja ga tereti za najteže ratne zločine, uključujući genocid.

Izricanje presude najavljeno je za 14 sati u sjedištu MICT-a u Den Haagu, dvije godine nakon što je on pred raspravnim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora.

Uz to što je proglašen krivim po točki optužnice koja ga je teretila za genocid u Srebrenici, Karadžića je raspravno vijeće ICTY-a označilo odgovornim i za progon, deportacije, prisilno premještanje stanovništva, istrebljenje i širenje terora kao zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Krivim je proglašen i po točkama optužnice koje su ga teretile za protupravne napade na civile te za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda.

UŽIVO:

15:10 Da je potvrđena prvostupanjska presuda, Karadžić bi u skladu sa sudskom praksom MKSJ-a imao pravo tražiti prijevremeno puštanje na slobodu nakon što odsluži dvije trećine kazne.

14:59 Karadžić je kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Karadžić je osuđen na doživotni zatvor.

14:56 Vijeće smatra da je kazna od 40 godina neadekvatna, kada se njegova kazna usporedi s osuđenicima koji su dobili doživotne kazne zatvora.

14:54 Odbijena je Karadžićeva žalba na dužinu kazne.

14:52 Žalbeno vijeće odbilo je još jednu točku, te potvrdilo oslobađanje za genocid 1992. godine

14:47 Vijeće obrazlaže zaključke po žalbama Tužiteljstva. Govoreći o prvoj točki žalbe, da su ubojstva i drugi nasilni zločini bili dio udruženog zločinačkog poduhvata da se uklone Bošnjaci i Hrvati s teritorija Republike Srpske, sudac Joensen je rekao da tužioci nisu dokazali da je prvostupanjsko Vijeće pogriješilo kada je oslobodilo Karadžića za ove zločine.

14:42 Žalbeno vijeće je odbilo sve navode optuženog koji se tiču trenutka saznanja za ubojstva u Srebrenici i nakon pada Srebrenici, a što je činilo osnovu žalbe optuženog u odnosu na Srebrenicu.

14:38 “Dokazi o oslobođenju nekoliko pojedinaca u Srebrenici ne ukazuju da nije postojala genocidna namjera”, rekao je sudac.

14:30 Joensen je stigao do zaključaka koji se tiču genocida u Srebrenici. Žalbeno vijeće nije našlo pogreške u zaključku prvostupanjske presude u vezi s progonom Bošnjaka s područja Srebrenice.

14:20 Žalbeno vijeće je zaključilo Karadžićevu namjeru da sudjeluje u udruženom zločinačkom pothvatu za zločine u Sarajevu na temelju “brojnih dokaza i izjava”, kaže Joensen. “Žalbeno vijeće ne nalazi kvalitetne argumente u vezi s žalbom Karadžića da nije namjeravao sudjelovati u zločinima u Sarajevu”, rekao je sudac.

14:15 Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbene osnove Karadžića do sada. Trenutno se čita sažetak žalbene presude

14:10 Prva točka žalbe je navod Karadžića da nije imao pošteno suđenje. Žalbeno vijeće je zaključilo da je prekršeno pravo na obranu zato što Karadžić nije bio prisutan tijekom posjeta na mjesta zločina.

U svim ostalim dijelovima, zaključeno je da nije prekršeno pravo na obranu.

14:06 Sudac Vogn je pročitao žalbene navode Haškog tužiteljstva i obrane.

14:05 Počelo je izricanje presude Radovanu Karadžiću.

13:54 Presuda se čeka i u Srebrenici. U Memorijalnom centru u selu Potočari okupio se velik broj ljudi koji će zajedno pratiti izricanje presude. “Došlo je puno članova obitelji stradalih Srebreničana, a među okupljanima su i studenti, ali i velik broj policijskih snaga. Svi s nestrpljenjem očekuju presudu. Većina se nada kako će se Karadžiću potvrditi kazna od 40 godina zatvora, ali i da će biti proglašen krivim i za genocid i u drugih šest općina u BiH”, javlja reporter Nove TV Andrija Jarak.

13:20 Nepoznati muškarac danas je pred zgradu Suda u Haagu došao s velikom zastavom Srbije, a nakon negodovanja okupljenih, on je mjesto događaja napustio uz poruku da će se vratiti.

12:55 Uoči početka izricanja presude čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću pred sjedištem Mehanizma za međunarodne kazne sudove (MICT) u srijedu je izbio manji incident. Policija je zatražila skidanje transparenta na kojemu je pisalo “Radovan Karadžić-genocid i Adolf Hitler-holokaust”.

Incident u Haagu zbog transparenta koji povezuje Karadžića s Hitlerom

11:50 Bivša hrvatska premijerka i predsjednica Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor preko Twittera je poslala poruku majkama Srebrenice. “Danas u mislima i srcu s majkama Srebrenice. Da se njihova i patnja tisuća onih koji oplakuju najmilije bar na trenutak ublaži”, napisala je Kosor.

11:36 Članovi udruga koje čine članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih tijekom rata u Bosni i Hercegovini okupili su se u srijedu prije podne pred sjedištem Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Den Haagu kako bi uoči izricanja presude ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću još jednom podsjetili na razmjere zločina počinjenih po njegovom nalogu.

“Vjerujemo u pravdu, kriv je”, “Srebrenica 11.7.1995.”, “Da se ne zaboravi – da se ne ponovi”, neke su od poruka istaknute na natpisima koje su okupljeni držali pred sjedištem MICT-a uz fotografije ubijenih i nestalih tijekom rata u BiH.

HAAG Udruge iz BiH podsjetile na razmjere ratnih zločina

Komentiraj