Sabor nije izglasao opoziv Marića.

UŽIVO:

15:10 Sutra u 11 sati sati nastavlja se sjednica.

15:09 “Nećemo tražiti stanku jer smatramo da prije sutrašnje odluke nema smisla da danas nastavljamo rad sjednice.”, rekli su iz MOST-a.

15:05 “Za sutra u 10 sati je sazvan Odbor za ustav koji će reći smijem li ja sjediti ovdje. Dio kolega je odustao od stanke pa bih ja zamolio one koji nisu odustali da uzmu riječ. Odustali su HDZ, SDP, HNS, IDS, SDSS, Nacionalne manjine, HDSS i Varda u ime Reformista. Upravo je odustao i kolega Aleksić”

14:55 “Ovu veliku agoniju treba razriješiti, a to se može učiniti samo ako ljudi koji su ovo izazvali odu.

Bio sam iznenađen vremenom kad je Petrov podnio ostavku. To je njegova odgovornost, nismo očekivali da će to napraviti upravo sada. Ali jasno je da Sabor ne može nastaviti s radom”, komentirao je Davor Bernadić cjelokupnu situaciju.

14:45 U Odboru za poslovnik, ustav i ostalo je odnos snaga 7 za SDP i Most, 6 za HDZ i njihove, oni mogu spriječiti HDZ da preuzme predsjedanje Saborom. Reiner je rekao da ih neće čekati, a trebao bi. Podoljnjak bi ga odmah sazvao, ali čeka Grbinov zahtjev.

14:14 Reiner tvrdi da ima pravo na to mjesto i da je zatražio pauzu kako bi se dogovorili što dalje.

“Odbili ste moju povredu, moj prijedlog. Od odbora za ustav ću tražiti tumačenje je li vaše postupanje u skladu s poslovnikom.”, rekao je Grbin.

14:11 Reiner je sjeo na mjesto predsjednika sabora. Rekao je da ima većinu i da ima pravo sjesti na to mjesto. Zatim je zatražio pauzu. Grbin mu je rekao da nema parlamentarnu većinu.

“Dignite se i napustite stolicu”, rekao mu je Grbin.

14:07 “Doći ćete na svoje kolege iz HDZ-a. Plenković je štitio kriminal u Agrokoru. On nema politički legitimitet da vodi vladu jer nema podršku 76 saborskih zastupnika”, obraćanje je Petrova.

“Zbog zaštite digniteta sabora, podnosim ostavku”, izjavio je Petrov.

13:58 Plenković se vratio u sabor. Uskoro će završiti pauza.

13:58 “Sauchu sam pokušao kontaktirati, ali nisam uspio. Kada je došao u dvoranu, a prije toga nije došao u Klub zastupnika SDP, bilo je sve jasno”, kazao je Bauk novinarima.

12:18 Plenković najavio konferenciju za novinare.

12:17 Saucha se priklonio HDZ-u.

12:10 Marić zasad ostaje ministar.

11:48 KREĆE GLASANJE O MARIĆU! I TO POJEDINAČNO! Potrebno je 76 glasova da se iskaže nepovjerenje Mariću.

11:28 Počelo je glasanje o drugim točkama dnevnog reda. Čeka se glasanje o Mariću.

11:25 “Vi ste ovo pretvorili u nasilje, poštujtu proceduru. Dajte nam pravo da govorimo na temelju stanke. Nemojte ovo pretvarati u psihijatrijski odjel kojemu ste vi šef”, rekao je Lovrinović

“Nemam namjeru to. Predstavnici klubiva su na sastanku rekli da će odustati od stanke ukoliko se ova točka neće uvrstiti u dnevni red, smatrao sam da će se od stanki odustat. Ukoliko vi smatrat da taj dogovor nije takav možemo nastaviti.”, kazao je Petrov.

“Ako sam shvatio, prvo ide glasanje, pa onda tek rasprava o raspuštanju.”, rekao je Bačić.

11:19 “Većina predstavnika klubova se pozvala na situaciju od prošle godine kada je za prijedlog odluke za raspuštanje dano 76 potpisa, više nego što je bilo ovaj put, mi ćemo saborskim zastupnicima dati mogućnost da daju potpise ukoliko to žele i to nakon glasanja o Mariću. tako da ja u ovom trenutku, da svi budu uvjereni da se neće dogoditi  na bilo kakav način uvrštavanje u dnevni red ovaj prijedlog odluke bez većeg broja potpisa. Nakon Marića svi će imati mogućnost u kraćoj pauzi dati mogućnost potpisa, a onda ćemo moći napraviti po potrebi sastanak klubova ili nastaviti dalje s procedurom.”, rekao je Petrov na početku.

Vrdoljak mu je rekao da u ladici drži 79 potpisa za svoju smjenu i da je vrijeme da ode. “Smiješno je da sjedite tu i dalje”.

Petrov mu je kazao da sjednica ide dalje po želji saborskih klubova. Odnosno kako su se dogovorili u pauzi.

11:13 Očekuje se nastavak sjednice.

11:10 Reiner je u prolazu novinarima dobacio samo da će se sjednica nastaviti.

10:55 Informacija sa sastanaka nema, a na saborskim se hodnicima moglo čuti kako je zapravo došlo do pat-pozicije jer ni SDP niti HDZ navodno nemaju potrebnih 76 ruku.

10:30 Stanka i dalje traje. 

9:55 Dok se u saboru čeka glasanje o Mariću, uskoro počinje i sjednica vlade.

9:50 U tijeku je sjednica Predsjedništva Sabora.

9:35 Svi klubovi zastupnika, a prvi HDZ, zatražili su stanku od pola sata zbog uvrštenja nove točke u dnevni red. Petrov je odredio stanku od pola sata. Sjednica vlade bi trebala početi u 10 sati, pa je stanka od pola sata vjerojatno zatražena kako bi se čulo što će reći Plenković.

9:30 “Lijepo vas je vidjeti, ponosan sam na vas” poručio je Petrov na početku te zatražio uvrštenje točke o samoraspuštanju sabora!

9:25 Saucha ne želi ništa govoriti prije glasanja. Lackoviću je HDZ navodno obećao mjesto ministra pravosuđa ako podrži Marića.

9:20 Tomislav Saucha stigao je u Sabor. Njegov glas mogao bi biti presudan.

9:18 Netom prije glasanja o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, u Saboru je novinarima izjavu dao i čovjek o čijim se današnjim nakanama dosta pisalo, HDZ-ov Zlatko Hasanbegović.

“Parlamentarna većina će uvijek imati moj glas pod jednim temeljnim uvjetom, a to je – tko će ju činiti”, rekao je Hasanbegović.

8:59 Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo potvrdilo je da se u saborske klupe mogu vratiti tri bivša Mostova ministra – Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ivan Kovačić .

Orepiću i Dobroviću mandati prestaju mirovati 10. svibnja, Kovačiću dan kasnije.

Zakon, naime propisuje da se mandat aktivira osam dana od dana podnošenja zahtjeva za aktivaciju, pa kako je Kovačić to učinio dan kasnije od kolega, dan kasnije će mu se i aktivirati.

Povratkom bivših ministara u zastupničke klupe, iz njih će otići njihove zamjene Davor Romić, Ljubica Ambrušec i Maro Kristić.

8:58 U Banske dvore stigao je i ministar financija Zdravko Marić. N1 pak neslužbeno doznaje da će se Tomislav Saucha danas pojaviti u saboru na glasanju o opozivu Marića.

8:55 U saboru je u tijeku sastanak kluba HDZ-a. Pojavio se i premijer Plenković.

8:45 HDZ-ovac Đakić novinarki N1 Televizije rekao je da će imati dosta ruku za smjenu Petrova. “Oporba blefira. Nemaju argumente niti glasove”, dodao je Đakić.

8:30 Mostovi ministri podnijeli su zahtjev za povratkom u saborske klupe. Jutros je održana sjednica te oni s 10. svibnja postaju saborski zastupnici, a njihovim zamjenama prestaje mandat.

8:00 Glasanje o povjerenju ministru Mariću očekuje se nakon 9:30 sati.

7:35 SDP-ov Bojan Glavašević rekao je da će SDP danas po pitanju povjerenja Zdravku Mariću glasati jedinstveno.

Rasprava trajala 17 sati

Burna rasprava o opozivu Marića trajala je u srijedu gotovo 17 sati, do ranih jutarnjih sati, u kojoj su HDZ-ovi zastupnici branili Marića da nema nijednog argumenta zašto bi ga se trebalo razriješiti, a SDP-ovi tvrdili da je izgubio kredibilitet i mogućnost obnašanja dužnosti ministra zbog povezanosti s Agrokorom te ga pozvali na ostavku.

U međuvremenu, klub Mosta uputio je u saborsku proceduru prijedlog za raspuštanju Sabora jer smatraju da su izbori najpoštenije rješenje ako Vlada nema povjerenje većine saborskih zastupnika.

Komentiraj