HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

UŽIVO: Vučić krstari Zagrebom: KGK, Vlada, Sabor, HGK, SPC, RKC…

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je danas došao u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj. u zračnu luku Franjo Tuđman Vučić je sletio oko 10 sati, nakon čega je krenuo prema Pantovčaku, gdje ga je dočekala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Vučić u napetoj atmosferi stiže u Zagreb

UŽIVO:

22:55 Strane i regionalne novinske agencije popratile su u ponedjeljak posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj kao korak prema poboljšanju desetljećima napetih odnosa.

Hrvatska i Srbija obećale su u ponedjeljak pojačati napore na rješavanju pitanja manjina, graničnih pitanja i potrage za nestalim osobama tijekom Domovinskog rata “u nastojanju da poboljšaju odnose koji su narušeni desetljećima nakon raspada Jugoslavije”, piše Reuters.

Agencija objašnjava da su Srbija i Hrvatska, dvije najveće republike proizašle iz Jugoslavije koja se raspala 1991., pokušavale poboljšati veze nakon rata 1991-1995., “ali teškoće su ostale”.

Beograd i Zagreb nedavno su se sukobili u pitanju stradanja Srba tijekom Drugog svjetskog rata, u pitanju migranata i teretnog prijevoza, piše njemčka agencija dpa i donosi šturi pregled zbivanja od raspada Jugoslavije i Domovinskog rata.

Dpa izvještava i da je premijer Plenković uoči posjeta izdvojio pitanje ratne odštete. Objašnjava da se retorika između dviju zemalja svake godine rutinski zaoštrava u kolovozu kada se obilježava godišnjica vojno-redarstvene akcije Oluja kojom je Hrvatska oslobodila svoja okupirana područja.

Agencije su izvijestile i o prosvjedima kojima je dočekan Vučić, pri čemu AFP izvještava o 400 prosvjednika, a Reuters o tisuću.

AFP prenosi Vučićev citat da mu “nitko u obitelji nije bio četnik” i dodaje da je u Srbiji tabloid “Informer” koji je blizak vlasti, osudio “ustašku histeriju” tijekom posjeta.

“To je aluzija na hrvatski ustaški režim koji se svrstao uz nacističku Njemačku”, piše francuska agencija.

Reuters prenosi Vučićeve riječi da će u idućih 100 dana učiniti sve moguće da se poboljšaju međusobni odnosi i njegov citat da dvije zemlje na prošlost gledaju različito.

I AFP i dpa izvještavaju da Srbija nastoji napredovati u pregovorima prema članstvu u EU u čemu joj Hrvatska može pomoći, ali i kočiti je jer dvije zemlje imaju neriješeno granično pitanje.

Prenose da su predsjednici dviju zemalja zadali sebi dvogodišnji rok za dogovor o granici na Dunavu, a ako u tome ne uspiju ići će na međunarodni sud ili arbitražu.

Upravo taj dogovor izdvaja Slovenska tiskovna agencija (STA)  koja detaljno izvještava o svim aspektima posjeta pa spominje i Vučićev sastanak sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem te sudjelovanje na Hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu.

Srbijanska agencija Tanjug prenosi Vučićeve riječi da je optimist kad je u pitanju gospodarstvo i da je uvjeren da će odnosi dviju zemalja u budućnosti biti sve bolji, što i je interes obaju naroda i država.  Ta agencija piše i da je srbijanski čelnik govorio o rastu gospodarske razmjene između dviju zemalja za 62 posto u pet godina, te da je dodao “zamislite kakav bi rast bio da su naši politički odnosi bili bolji”.

Tanjug prenosi i kako je Vučić potvrdio da je s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarao o ratnoj odšteti i da je tada poručio da se time otvara Pandorina kutija, što Zagrebu i Beogradu “sada sigurno ne treba”.

Agencija napominje kako je u izjavi za televiziju Vučić zahvalio hrvatskoj kolegici na hrabrosti da ga pozove i na tome što se dostojanstveno ponašala.

Agencija Beta piše kako je dvoje čelnika zaključilo da se međusobni odnosi ne mogu nazvati prijateljskim, no da dvije zemlje moraju razgovarati o budućnosti i otvorenim pitanjima.

Ta agencija velik prostor daje prosvjedima koji su popratili Vučićev dolazak i spominje da su okupljeni na jednom od skupova nosili crnu zastavu s natpisom “KOS” i “Za dom spremni”.

21:00 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Kaptolu sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, a s njima u društvu bila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, objavio je Vučićev ured.

Vučić je rekao da Katolička crvka u Hrvatskoj može puno pomoći u zbližavanju dvaju naroda i zemalja i da se nada da će u budućnosti više govoriti o onome što nas spaja, a ne o onomo što nas razdvaja, javlja N1 televizija.

Kardinal Bozanić je rekao da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za ovaj dio Europe i da podržava svaku vrstu dijaloga koji te odnose može poboljšati, stoji u priopćenju Vučićeva ureda.

Naknadno je priopćenje objavio i Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića i predsjednicu Republike Hrvatske gospođu Kolindu Grabar Kitarović.

“U dužem, četrdesetominutnom, otvorenom razgovoru razmotrena su pitanja koja se tiču odnosa vjernika Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, stoji u priopćenju.

“Isto tako, dana je podrška da se dogovorom rješavaju otvorena pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije kako bi se što više učvršćivali dobrosusjedski odnosi i stabilan mir među dvjema državama”, dodaje se.

18:55 Vučića i domačicu Grabar Kitarović primio je na Kaptolu zagrebački Nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Prijem je održan u tzv. Stepinčevom salonu, kaptolskoj prostoriji gdje je nekadašnji lider Zagrebačke nadbiskupije najradije provodio slobodno vrijeme.

 

17:35 Predsjednički duet je nakon HGK pošao do zagrebačkog ureda Mitropolije Srpske pravoslavne crkve gdje ih je ugostio mitropolit Porfirije s suradnicima i mladim polaznicima političke akademije Srpskog narodnog vijeća.

17:00 Nakon razgovora s Jandrokovićem Vučić je s privrednom delegacijom Srbije otišao do Hrvatske gospdoarske komere. Ondje ga je već čekala predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Oboje su pozvali gospdoarstvenike na uže, tijesnije i koordinirane odnose. Šefovi država zagovaraju, uvjeravali su nazočne, da živne ekonomska razmjena i suradnja.

16:00 Po izlasku iz Sabora Vučića je pitanjem zaskočio saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj:

“Kad ćeš u hrvatsku Glinu?”

“Da ne mislite da sam se uplašio vašem dobacivanja, odgovorit ću vam na što hoćete, kad hoćete”, odgovorio mu je Vučić.

Bulj nam je nakon incidenta objasnio što je točno rekao Vučiću.

“Pitao sam ga kada će posjetiti hrvatsku Glinu. Prije svega, on je trebao otići tome narodu i objasniti jer on je bio glavni huškač u Šešeljovom pokretu. Trebao se ispričati tim ljudima jer je načinio veliko zlo srpskoj nacionalnoj manjini, a nakon toga i Hrvatskoj”, rekao nam je Bulj, javlja N1 televizija.

13:55 Vučić je stigao pred Banske dvore, gdje ga je dočekao premijer Hrvatske Andrej Plenković

Zagreb, 12.02.2018 – Prijedsednik Vlade Andrej Plenković primio je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je u službenom posjetu RH.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

13:45 “Sve što može pomoći u pronalasku nestalih osoba, učinit ćemo to, rekao je Vučić. “Napravit ćemo pomak i uvjeren sam da će biti rezultata”, dodao je.

13:40 Vučića je novinar iz Srbije pitao: “Poznato je da su ustaše ubili vašeg dedu. Ipak ste došli ovdje…”

“Na svako pitanje ću odgovoriti ali to što se zbivalo, ovdje ima ljudi koji s druge strane izgubili nekoga. Ja nisam imao niti jedan problem. Pa i konj je jedna plemenita životinja. Ja sam došao razgovarati o budućnosti. Hoću zamoliti hrvatsku javnost, kako vi vidiet stvari koje su se zbivale prije 25 godina, mito vidimo drugačije, i Srbi vide drugačije te iste stvari, ali to ne smiej biti razlog da ne razogvaramo… Nemam nikakav problem s tim da uvijek otvoreno pričamo o svemu… nemam nikakav problem ako sam konj, četnik, ili početnik ukoliko će Srbi u Hrvatskoj živjeti dobro i biti zadovoljniji, to je za mene sitnica. Kod nas postoji “Pala muva na medveda””, odgovorio je Vučić.

13:30 Vučić je komentirao prosvjede protiv njega. “Ja ne znam koiko je prosvjeda bilo, vidio sam neke ljude usput, pisalo je “Konju, ne laži”, nešto oko izvinjenja, zatim “Četnik, početnik”, nisam se strašno uznemirio. Predsjednica me ovdje dobro primila”, kazao je.

Naglasio je da i u Srbiji nekada prosvjeduju protiv njega. “Nikome se ne želim pravdati, ja nisam četnik, nitko mi u obiteli nije bio četnik, obitelj Vučić je stradala u svim ratovima”, rekao je.

Hrvatska predsjednica kazala je da je demokratsko pravo prosvjedovati, ali ne podržava nikakav govor mržnje. “Svoje mišljenje treba izražavati na kulturan način. Poruka srbijasnkoj javnosti: Ne smijemo dopustiti da nam politiku s ruba politčkog aspekta diktiraju pojedinci. Politiku moramo diktirati mi državnici”, kazala je.

13:13 Srbijanski predsjednik na početku je pozdravio predsjednicu i zahvalio joj na dočeku. “Dobro razumijem da to ni za vas nije bio lak potez, posebice za atmosferu koja je stvarana i u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Čestitam vam na hrabrosti”, rekao je Vučić poručujući da je u Hrvatsku došao razgovarati o otvorenim pitanjima.

“Oko granice Hrvatska se poziva na katastarske knjige, Srbija se pozvia na zakon. Imamo potpuno drugačije stavove, pokušat ćemo to riješiti bilateralnim putem. Idući tjedan ću se sastati s predstavnicima udruga nestalih, mislim da je to važno i za Srbe i za Hrvate”, dodao je.

“Ovakve smo ideje, oko pruge, imali prije pet godina, ali netko nije bio zainteresiran za istočne izlaznice, ako se to tako kaže. Mi jesmo zainteresirani za prugu prema Zagrebu, to je važno, za naše povezivanje, za ekonomskinapredak, za povzivanje s centralnom Europom. S premijerkom brnabić sam se dogovorio da pokušamo promijeniti atmosferu. Toće biti obaveza svih predsatvnika srpske politike bez obzira da li će hrvatska vlada odgovarati na to pozitivno ili ne. To je s naše strane ne zato da bismo se nekome dodvoravali, nego smatramo da je naš odnos ključan za cijelu regiju. Razgovarali smo i tome da postignemo dijalog između naših crkava, zato ću danas razgovarati s kardinalom Bozanićem, i zato sam dobio pozitivne riječi iz pravoslavne crkve”, poručio je.

Mislim da smo za budućnost naših naroda uradili dobar posao za naše narode i mislim da će to sve nas natjerati da budemo odgovorniji i ozbiljniji, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog naše djece, rekao je Vučić, uručivši predsjednici popis ljudi iz matičnih knjiga iz Dvora na Uni, koje je donio sa sobom.

Screenshot/N1

13:05 Javnosti se prva obratila hrvatska predsjednica, koja je pozdravila srbijanskg predsjednika i zaželjela mu dobrodošlicu. Naglasila je kako se ovaj susret dogovarao već mjesecima, te kako joj je žao što se dogodio u ovakvim okolnostima i ozračju. Naglasila je da se u razgovoru nisu doticali povijesti.

“Naša je obaveza kao predsjednika nalaziti se razgovarati, nalaziti dodirne točke, rješavati ono što nas razdvaja i pronalaziti put u budućnost, sigurnost i blagostanje. Vezuje nas i zajednička odgovornost za jugoistok Europe”, kazala je Grabar Kitarović.

Dodala je kako su otvorili mnoga pitanja. “U mnogim se stvarima nismo složili, u nekima smo se približili. Bitno je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati. Složili smo se o nekoliko otvorenih pitanja, da ona predstavljaju našu ljudsku, moralnu, etičku dužnost prema našim građanima, posebno prema obiteljima koje traže svoje sinove, članove svojih obitelji, da se pitanje nestalih riješi što je moguće prije”, rekla je predsjednica.

“Razgovarali smo posebno i o manjinama, o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Iskorak i ono o čemu smo se dogovorili i prije susreta je da u službena državna izaslanstva uključimo predstavnike udruga nestalih i nacionalnih manjina, kako bismo na taj način pokazali ne samo poštovanje prema njima, nego i odlučnost o položaju manjina, kazala je predsjednica. Jedan od naših glavnih zahtjeva je politička zastupljenost Hrvata i vjerujem da će Vučić nastaviti razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, kako bi se ostvarila njihova prava”, rekla je.

Predsjednica je omentirala i Subotičku deklaraciju. “Svaki korak dobre volje, svaki razgovor je korak naprijed, koristan i dobrodošao. Nakon potpisivanja Subotičke deklaracije moram zahgvaliti Vučiću za konkretne poteze u poboljšanju materijalnog položaja Hrvata u Vojvodini i cijeloj Srbiji. Tome treba odati priznanje”, rekla je.

“Pitanje granice svakako je jedno od otvorenih pitanja, naša preporuka je da nastavimo o tome pregovarati bilateralno, u duhu međusobnog povjerenja i poštovanja. Ukoliko se u razdoblju od 2 godine ne dogovorimo bilateralno, onda da to pitanje stavimo pred međunarodno pravosudno tijelo”, rekla je predsjednica, dodajući kakon su spremni Srbiji pruži svu tehničku, političku i svaku drugu pomoć na njihovom putu prema Europskoj uniji.

13:00 Započela je zajednička konferencija za medije

12:30 Uskoro se očekuju izjave predsjednika Hrvatske i Srbije, Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića

12:10 Počeo je sastanak izaslanstava predsjednika Hrvatske i Srbije

11:30 Prosvjednici koji su se okupili na Trgu bana Jelačića, kojima nije dopušten pristup Markovu trgu, uspjeli su se probiti do Kamenitih vrata. Stoje uz policijsku ogradu i pjevaju ‘Zovi samo zovi’

11:00 Pripadnici A-HSP-a okupili su se ispred sjedišta SNV-a u Zagrebu. Policije ima više nego prosvjednika i sve snimaju

10:55 Nakon fotografiranja, Grabar Kitarović i Vučić povukli su se na razgovor, koji bi trebao trajati oko sat vremena

10:45 Vučić je pozdravio vojnike Hrvatske vojske

10:40 Intonirane su himne obje države

10:40 Kolona s Aleksandrom Vučićem stigla je na Pantovčak. Vučića je dočekala hrvatska predsjednica

10:15 Srbijanski predsjednik sletio je u Zagreb oko 10 sati i krenuo prema Pantovčaku

10:00 Prosvjed zbog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića neće se održati na Trgu sv. Marka, kako su organizatori htjeli i najavili, jer je policija zabranila pristup prosvjednicima na Gornji grad, nego će biti na Trgu bana Jelačića. VIŠE OVDJE

09:50 Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt da bi se tema ratnih odšteta trebala otvoriti. VIŠE OVDJE

09:00 U Zagrebu su postavljene zastave Hrvatske i Srbije

Zagreb, 12.2.2018.- Hrvatske i srpske zastave istaknute na Trgu Republike Hrvatske. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vuèiæ dolazi u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitaroviæ.
foto HINA/ Damir SENÈAR/ ua

08:42 Zagrebačka policija izvijestila je kako će u ponedjeljak i utorak, tijekom posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, promet pojedinim dijelovima grada biti otežan. VIŠE OVDJE

Komentiraj