UŽIVO: Burno u Saboru zbog Hasanbegovića

Patrik Macek/PIXSELL

Fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kako pozira s kapom koja nalikuje ustaškoj, a koju je objavio tjednik “Novosti” Srpskog narodnog vijeća, razlog je stanke koju je na početku saborskog zasjedanja u četvrtak zatražilo desetak saborskih klubova.

Stanku su zatražili SDP, HNS, Most, HSP AS, Hrid, SDSS, Laburisti, HDZ, HSLS te Klub nacionalnih manjina.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

1.15 Ivan Lovrinović kazao je kako su predstečajne nagodbe crna mrlja i najveći izvor kriminala u Hrvatskoj nakon privatizacije.

“Preko toga ne možemo prijeći”, rekao je Lovrinović.

10.45 Sabor je nakon rasprave o Hasanbegoviću nastavio s raspravom o godišnjem izvješća FINA-e

 

10.40  Maro Kristić iz Mosta kazao je da bi Reiner trebao sazvati plenarnu sjednicu Sabora na temu ideoloških podjela koja bi trajala tjedan dana.

Reiner mu je odgovorio kako tjedan dana ne bi bilo dovoljno

10.30 Šandor Juhas, zastupnik nacionalne manjine kazao je kako misli da bi ostavka ministra Hasanbegovića olakašala nastalu situaciju.

10.20 Jasen Mesić (HDZ) kazao je kako su oni protiv svakog totalitarizma i podsjetio na demanti ministra Hasanbegovića.

“Postoje informacije da su se urednici koji danas vode ovakav list u mladosti mogli naći u situacijama na koje danas ne bi bili ponosni”, kazao je Mesić.

Ponovio je kako ministar Hasanbegović prije dvadeset godina na glavi nije imao ustašku kapu već kapu hrvatske vojne postrojbe.

“Osudit ćemo svaki zločin tko god ga je počinio. Zločine komunističke diktature nikad nećemo podvlačiti pod antifašizam”, kazao je Mesić.

10.15 sati Jaroslav Pecnik kazao je kako Hasanbegović nije smio preuzeti funkciju i pitao se kako će povjesničari sada podupirati Hasanbegovića. Za fašistički korov Hasanbegovića nema mjesta, rekao je Pecnik.

10.00 sati Milorad Pupovac (SDSS) kazao je kako za govornicu nije izašao zbog kape, nego onog što je ispod nje.

“Bila su druga vremena i ljudi su nosili razne kape. Problem je u tome što je ispod kape i da li to što je ispod kape ustrajno, dosljedno biva zastupano. To je pitanje. Kome Jasenovac može biti mjesto koje Sabor ne bi trebao komemorirati. Kome antifašizam može biti floskula”, pitao se Pupovac.

“Sada smo na rubu da se počnemo tući, samo je pitanje tko će to prvi napraviti”, rekao je Pupovac.

“Zar želimo živjeti u državi u kojoj se pljuje na ljude, kao što će se vjerojatno nakon ovog govora pljuvati na mene”, kazao je Pupovac.

10.00 sati Potpredsjednik sabora Ivan Tepeš (HSP AS) kazao je kako postoje dvostruka mjerila.

“Imamo mitprolita koji je pjevao četničke pjesme pa nisam čuo da se tražila ostavka. Protiv sam svakog oblika totalitarizma pa tako i fašizma. Ne možemo se nečemu čuditi, a nečemu ne, kazao je Tepeš.

9.40 sati Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Nenad Stazić u svojem je obraćanju naglasio kako tekstovi koje donose Novosti govore o tome da je obnova NDH  program našeg ministra kulture. Premijeru ili smijenite Hasanbegovića ili tu ustašku kapu stavljate na svoju glavu, poručio je Stazić.

“Novosti” su objavile fotografiju uz koju navode da se Hasanbegović fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine te da je u časopisu “Nezavisna Država Hrvatska”, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Ministar Hasanbegović tu je objavu nazvao insinuacijom, provokacijom i još jednom u nizu podvala kojom ga se želi diskreditirati..

Komentiraj