Beroš i Capak o funkcioniranju zdravstvenog sustava: Povećava se broj bolničkih postelja, ali nužna veća briga o kadru

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas u podne putem aplikacije Zoom su započeli sastanak s ravnateljima bolnica kako bi napravili strategiju i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom. Nakon sastanka obratili su se javnosti.

“Dali smo naputak da se poveća broj kreveta”, rekao je Beroš.

“Nove su okolnosti, situacija se mijenja, novost je ta što smo sugerirali da se formiraju takozvani sekundarni centri za prihvat svih bolesnika”, rekao je Beroš.

Hrvatska ima preko 20 tisuća bolničkih kreveta

“Arene su tercijalni centri za smještaj bolesnika”, kazao je.

Rekao je da bolnice u Hrvatskoj imaju preko 20.000 kreveta.

Zdravstveni djelatnici trebaju veću brigu

“Zdravstvenom kadru treba posvetiti veću brigu. Liječnici i sestre se razbolijevaju od korone, to je problem”, kaže Beroš koji dodaje kako se nada da će imati mogućnost razmjene kadra jer neće svi dijelovi Hrvatske biti jednako pogođeni u svakom trenutku.

“Modificirali smo raniji model u Zagrebu. Dubrava je bila Covid bolnica, sad nam se ta opcija malo mijenja. Utoliko, naravno da ćemo aktivirati dodatne kapicitete, ali isto tako u C bloku ostavit ćemo odvijanje uobičajenih aktivnosti”, rekao je.

Zdravstveni sustav ugroženiji nego u proljetnom razdoblju

“Ono što je različito od proljetos je činjenica što su na proljeće upadi u zdravstveni sustav bili rijetki i pojedinačni. Sad su učestali, to je poseban element o kojem smo vodili računa”, kaže Beroš.

“Cilj nam je naći optimalni model. Naravno, imamo spremne još neke modele, o tome ne volimo pričati. To se svodi na to da će sve bolnice biti Covid bolnice, ali iskreno se nadamo da će se odgovornim ponašanjem spriječiti širenje epidemije”, kazao je Beroš.

Capak je uzeo riječ. Govorio je o problemu traženja kontakata, odnosno o tome kako epidemiolozi to ne stižu.

Kaže da je epidemiološkim timovima teško obaviti sav posao u smislu traženja kontakata.

“Tražili smo pomoć drugih struka koji mogu to raditi”, rekao je Capak.

“Ministar je potpisao sto dozvola zapošljavanje u zavodima za javno zdravstvo”, rekao je Capak.

Brzi testovi dolaze na tržište

Osim toga, epidemiolozima će pomoći i liječnici primarne zdravstvene zaštite.

“Što se tiče testova, razgovarali smo o brzim antivirusnim testovima. Sad dolaze na tržište, ima više proizvođača. Napravljeno je više validacija. Zaključeno je da su još uvijek nedovoljno točni da bi ih se primjenivalo, ali imaju primjenu u nekim situacijama kad se mora brzo napraviti test, može pružiti pomoć. No, nakon toga potrebno je rezultate potvrditi PCR-om jer ovi testovi još nisu dovoljno pouzdani”, rekao je Capak.

Neprihvatljive gužve za testiranje

“Što se tiče testiranja vikendom, ove subote smo imali veliku gužvu. To je neprihvatljivo sa više aspekata. Intenzivno se radi na tome da se poveća broj Covid ambulanti koje će raditi vikendom. Što se tiče HZJZ-a, traži se prometno rješenje, a traži se i nova lokacija za nova testiranja”, kazao je Capak.

Isporuka lijekova ipak nije ugrožena

“Zahvaljujem se Mariću što je ponudio sumu koja je u ovom trenutku jedina moguća. Treba zahvaliti veledrogerijama na partnerskom odnosu. No, trebat ćemo razgovarati nadalje i strpiti se do rebalansa”, rekao je Capak dodavši da se nada da će se rebalansom osigurati nesmetana objava lijekova u bolničkom sustavu.

Lockdown

“Ne postoji opća definicija lockdowna. Lockdown podrazumijeva određena zatvaranja, može biti selektivno ili općenito. Ali neka općenita definicija za zemlje EU ne postoji”, pojasnio je Beroš.

 

Komentiraj