EPA

UŽIVO: BARCELONA Vozač kombija jedan je od pet napadača ubijenih Cambrilsu

U terorističkom napadu koji se jučer oko 17:30 dogodio u Barceloni poginulo je najmanje 13 ljudi, a ozlijeđeno je više od 100. Strahuje se da bi broj mrtvih mogao narasti. Tijekom noći, točnije oko jedan sat poslije ponoći, spriječen je još veći teroristički napad. Nakon što su teroristi kombijem došli na šetalište te ozlijedili sedam osoba, došlo je do pucnjave u kojoj su njih pet ubijeni. Nosili su eksplozivne pojaseve.

U priopćenju objavljenom preko svoje agencije AMAQ, Islamska država je preuzela odgovornost za napad u Barceloni gdje je pregaženo više desetaka osoba.

“Autori napada u Barceloni su vojnici Islamske države te su izvršili operaciju kao odgovor na poziv da ciljevi budu zemlje koalicije”, navedeno je u poruci koja se odnosi na međunarodnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama protiv kalifata osnovanog u Siriji i Iraku.

UŽIVO:

19:40 N1 javlja kako su u petak navečer u barceloni izbili neredi, u kojima su se sukobili radikalni desničari i ljevčari.

19:10 Vozač kombija koji je u Barceloni ubio 13 osoba jedan je od pet napadača koje je policija ubila u gradu Cambrilsu, priopćila je policija za agenciju EFE News.

18:35 U povodu terorističkog napada u Barceloni, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je izraze sućuti španjolskom kralju Felipeu VI.

17:30 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog terorističkih napada u Barceloni i Cambrilu hrvatskim građanima preporučuje maksimalan oprez na putovanju u Španjolsku, izbjegavanje mjesta velikih okupljanja te informiranje o trenutnoj situaciji iz svih dostupnih izvora.

16:20 Američki državni tajnik Rex Tillerson objavio je kako je među poginulima u terorističkom napadu u Španjolskoj i jedan Amerikanac, prenosi Reuters.

16:15 Osumnjičeni za teroristički napad u Baeceloni i Cambrilsu pripremali su puno veće napade od onih koje su izveli.

15:50 Četvoricu napadača u Cambrilsu ubio je jedan policajac, potvrdio je katalonski policijski šef Josep Lluis Trapero. Osam sati nakon napada kombijem u Barceloni, Audi A3 zabio se u pješake u gradiću Cambrilsu. Vozilo se prevrnulo, a kada su napadači počeli bježati, upucala ih je policija. Četiri su umrla na mjestu, a peti je podlegao ozljedama u bolnici.

15:25 Policijski dužnosnik izjavio je kako nitko od osumnjičenih koje drže u pritvoru nema prošlost povezanu s terorizmom.

15:12 Jedan od pet ubijenih terorista u Cambrilsu mogao bi biti vozač kombija koji je ubio ljude u La Rambli, javlja policija.

17-godišnji Moussa Oukabir osumnjičen je da je vozio kombi koji je gazio ljude.

15:00 
Dužnosnik iz policije izjavio je kako su katalonski napadi pripremani već neko vrijeme iz Alcanara na jugu Barcelone.

14:45 Theresa May je izjavila kako Ujedinjeno kraljevstvo istražuje nestanak britanskog djeteta.

14:21 El Pais javlja da je identificiran i poginuli španjolski državljanin, 57-godišnji Francisco López Rodríguez. Njegova žena je teško ozlijeđena.

14:00 Policija je potvrdila četvrto uhićenje.

13:55 Lokalni mediji javljaju kako je uhićena i četvrta osoba povezana s terorističkim napadima.

13:25 Ljudi stradali u napadima dolaze iz čak 34 različite zemlje.

12:40 Objavljeno je da je u Cambrilsu od ozljeda preminula ženska osoba. To je 14-ta žrtva terorističkih napada u Španjolskoj.

12:30 Kolinda kaže da je krajnje vrijeme da se svi zajedno ujedine u borbi protiv terorizma.

12:00 Imenovana je prva žrtva iz Barcelone. Radi se o Talijanu, koji je sa suprugom i dvoje djece šetao La Ramblom.

11:15 17-godišnji Moussa Oukabir osumnjičen je da je vozio kombi koji je gazio ljude.

10:35 Julianov djed, Tony Cadman iz Sydneya, na svoj je Facebook profil postavio fotografiju unuka te moli da je šeraju svi koji imaju prijatelje u Barceloni.

10:15 Kako prenosi Independent, na ISIS-ovim kanalima i stranicama objavljuju se poruke na španjolskom, među kojima i “Ubijte španjolske svinje”.

9:50 Veleposlanstvo RH u Madridu u stalnom je kontaktu sa španjolskim nadležnim tijelima u Madridu i Barceloni te prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka da je netko od hrvatskih državljana stradao u jučerašnjem napadu u Barceloni, kao i u sinoćnjem napadu u gradu Cambrilsu.

9:47 El Pais javlja kako su teroristi na sebi imali lažne eksplozivne pojaseve te da je to utvrđeno kontroliranim eksplozijama koje su izveli stručnjaci. El Pais podsjeća da su se teroristi koristili taktikom sličnom terorističkom napadu na London Bridge jer su i tamo teroristi imali pojaseve s “ekslozivnim napravama”, ali je kasnije utvrđeno da se radilo o bocama vodama umotanima u foliju.

9:20 Britanac Fitzroy Davies nalazio se u Cambrilsu tijekom napada. Vidio je sve što se dogodilo.

“Neki muškarac je trčao cestom i vikao, u roku od 30 sekundi stvorila se policija, izjurili su iz auta i počeli mu nešto vikati. On nije prestajao govoriti. Policija je zapucala. Pao je i opet se digao, zakoračio je preko ograde, činilo se kao da se sarkastično smije, i krenuo prema policiji. Opet su zapucali i on je opet pao. Tada sam i ja otišao”.

9:17 SkyNews javlja kako su pojasevi koje su imali teroristi iz Cambrisla navodno lažni! Mediji su ranije javili kako su stručnjaci uzrokovali kontrolirane eksplozije. Zasad nije poznato koje su informacije točne.

9:07 Trogodišnja djevojčica najmlađa je žrtva napada u Barceloni, prenosi Guardian zasad još neslužbenu informaciju. Također pišu da je među ozlijeđenima i šestogodišnja djevojčica te da se radi o dosta teškim ozljedama.

8:55 Policija je potvrdila da je uhićena i treća osoba koju se povezuje s terorističkim napadima u Španjolskoj.

8:30 BBC je objavio reportažu dopisnika za sigurnost Gordona Corere, koji je istražio kako vlasti rade na sprečavanju terorističkih napada vozilima.

8:04 Francuzi su potvrdili da je među ozlijeđenima 26 njihovih državljana. Jedanaest njih nalazi se u teškom stanju. Potvrđeno je da su među ubijenima tri Nijemca i jedan Belgijac.

7:50 Žrtve iz Barcelone bile su iz najmanje 18 zemalja. Među njima je najmanje 26 Francuza, zatim ima Nijemaca, Nizozemaca, Argentinaca, Venecuelaca, Belgijaca, Australaca, Mađara, Grka, Makedonaca, Talijana, javlja BBC.

7:30 Vozač kombija iz Barcelone i dalje je u bijegu.

7:17 Policija je objavila kako je eksplozija koja se dogodila u srijedu u jednoj kući u Španjolskoj povezana s napadima. Tamo je poginula jedna osoba. Do eksplozije je navodno došlo dok su teroristi slagali eksplozivne pojaseve.

Komentiraj