HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

UŽIVO: Beljak: "Svi ovi što se sada smiju, smijali su se i Sanaderu"

Hrvatski sabor u srijedu je počeo 12. sjednicu nakon stanke za uskršnje blagdane. Sjednica je, tradicionalno počela Aktualnim prijepodnevom, u okviru kojega će predstavnici Vlade odgovarati na zastupnička pitanja.
UŽIVO:
14:00 Završeno je Aktualno prijepodne. Sjednica se nastavlja slobodnim izlaganjem zastupnika.
13:55 GLAS-ova Anka Mrak Taritaš kazala je da je svaka bolnica dužna osigurati ispunjenje zahtjeva za prekidom trudnoće, ako su za to sve stručne pretpostavke ispunjene. Pitala je kad će se riješiti pitanje zakona o prekidu trudnoće. Plenković je odgovorio kako je postojeći zakon pozitivan i na snazi je već dugo te da je na Saboru da izglasa novi zakon.
Mrak Taritaš na to je rekla da je pravo jedne ozbiljne države da ima jednog ozbiljnog premijera. “I vi ja znamo da je obveza Vlade da prijedlog zakona pošalje u saborsku proceduru. Pitanje je trenutka kad će priziv savjesti u nekoj bolnici imati portir, pa će onda odlučiti hoće li je pustiti da ode kamo treba ili neće. Žao mi je što Vlada nema snage pustiti takav jedan zakon u proceduru”, rekla je.
13:45 Bojan Glavašević pitao je premijera Plenkovića zna li koliko bi u Zagrebu u prosjeku platio najam stana do 60m2. Plenković na to nije odgovorio.
“Nema odgovora? Ne znam jeste li neinformirani ili nezainteresirani. Jako je teško naći stan u većim hrvatskim gradima. U Zagrebu je lani cijena najma porasla više od 8 posto. U Zagrebu za stan do 60 m2 plaćate u prosjeku 4600 kuna, a za veći stan i do 900 eura. Ako ova zemlja postane preskupa za svoje građane, onda za što su ljudi umirali, za što su se borili?”, pitao je Glavašević.
13:30 Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida rekao je kako u posljednje vrijeme sve poskupljuje. Usporedio je kako su u Hrvatskoj režije za stan od 80m2 ukupno 161 euro, dok je u Švicarskoj primjerice, po Sinčićevim navodima, to 159 eura, a u Italiji 143 eura. Pitao je i hoće li posljedično doći do vala poskupljenja.
Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, kazao je da Sinčić nije naveo koja mu je bila metodologija za izračun, odnosno što je sve uvršteno u režije. Dodao je i da iznos režija ovisi o tome postoji li u tim zemljama proizvodnja i kojih energenata. Pojasnio je da se poskupljenje struje za gospodarstvo odnosi na one pravne osobe koje nisu u prethodnom razdoblju dogovorile opskrbu električnom energijom.
13:00 Mostov Nikola Grmoja prijavio je povredu poslovnika, ali kad je počeo objašnjavati o čemu je riječ, predsjedavajući Gordan Jandroković ugasio mu je mikrofon. “Disconnect! Zato što kršite Poslovnik. Ovo nije povreda Poslovnika, to što vi ne možete slušati nekoga to je vaš problem, otiđite van ako ne možete slušati, ovdje nema povrede Poslovnika. Ovo je sad iživljavanje nad onim što piše u Poslovnilu i neću vam to dozvoliti”, rekao mu je Jandroković.
12:45 Predsjednik Mosta Božo Petrov govorio je o izgubljenom sporu Grada Splita. Upitao je: “Dokad će hrvatski građani plaćati nemar lokalnih šerifa i nefunkcioniranje državne vlasti”.
Plenković je rekao kako ova Vlada usko surađuje s lokalnim zajednicama. “Zalažemo se za decentralizaciju, a da bismo to napravili bitno je da tim jedinicama lokalne samouprave damo alat – fiskalnu decentralizaciju. Spustili smo im 2,1 milijarde kuna, pa i u Metković je tako spušteno 20 milijuna kuna. Radimo na rješavanju nejednakosti u različitim dijelovima Hrvatske.”
Petrov je kazao: “Mislim da ste si vi uzeli ulogu nekakvog vatrogasca pa trčite od jednog do drugog i gasite požar. Možda je vam zabavno, ove afere, SMS i to, ali građane to ne interesira, oni žele živjeti u zemlji u kojoj će primati pristojnu plaću i dobro živjeti”.
12:15 Mostova Sonja Čikotić rekla je da je raspisan natječaj za mlade koji bi trebali biti svojevrsni časnici za vezu tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a, a plaćeni su miliijuni kuna za vozni park. “Kad se ovo uzme u obzir, koliko vam je važno zadiviti svoje prijatelje činovnike iz Bruxellesa, a koliko je važno zadržati mlade? Sve ste pokazali ovim natječajem”, rekla je Plenkoviću.
On joj je odgovorio da e njegova plaća u vrijeme kad je počeo raditi u Ministarstvu vanjskih poslova bila 1300 kuna. “Ovo je uobičajena stvar, to rade sve zemlje koje predsjedavaju Vijećem EU-a. I ja sam to radio, nije mi bilo teško”, kazao je premijer. Čikotić je odgovorila da će do ovoga posla doći samo odabrani.
12:00 SDP-ov peđa Grbin ministra Horvata pitao je o stanju u brodogradilištima. “Ima li Vlada plan za rješavanje situacije i koji je taj plan”, pitao je Grbin kojega je ministar podsjetio da je upravo on, Grbin, zazivao kaznenu odgovornost ministra jer je, kako kaže, ljetos pronašao način isplate plaća radnicima.
“Vlada je sukladno svim zakonskim odredbama imala i ima plan. Želimo spasiti 124 milijuna eura državnog jamstva”, rekao je ministar naglašavajući da Vlada može osigurati da se spasi porezne obveznike i državni proračun na način da se sporni brod završi u nekom od susjednih brodogradilišta.
11:45 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kritizirao je protokol o mlijeku s Kinezima: “Tko bi, molim vas, a da ima četiri razreda osnovne škole, mogao povjerovati da bi Hrvatska bila u stanju proizvesti išta za Kinu?”
Plenković mu je odgovorio kako je država samo napravila put za domaće proizvođače, da mogu sklapati poslove s Kinom. “Znate li vi kolika je trgovinska razmjena Hrvatske s Kinom? Ako ne znate, ona iznosi milijardu eura. Hrvatska ima u tome deficit, kao i mnoge zemlje. Ovi ugovori služe da se taj disbalans malo ispravi”, rekao je Plenković.
Premijer je potom upitao Beljaka tko je njihov kandidat na europskim izborima. “Mnogi vaši kolege na lokalnoj razini izvrsno surađuju s HDZ-om i podržavaju rad Vlade”, ‘bocnuo’ je Plenković Beljaka, što je šefa HSS-a nasmijalo.
Beljak mu je odgovorio da mu je drago što HDZ-ovci komuniciraju s članovima HSS-a na terenu. “Na izborima će se vidjeti što građani misle. Nitko u Hrvatskoj ne može kupiti zemljište ako nema člansku iskaznicu HDZ-a. HDZ se pretvorio u korumpiranu hobotnicu. Svi ovi što se sada smiju, smijali su se i Sanaderu.”
11:30 SDP-ova Sabina Glasovac ministrici Divjak kazala je: “aša reforma svela se na tabletizaciju Hrvatske, a sada taj tablet neće dobiti svaki prvašić, nego svaki četvrti. Je li vam imalo neugodno? Samo mi nemojte reći da sam zavidna i neinformirana”.
Divjak je rekla da je istraživanje o zadovoljstvu učitelja reformom provedeno mjesec dana nakon što je počela primjena eksperimentalnog programa, a objavljeno je 6 mjeseci kasnije. Kazala je i kako treba pročitati smjernice prije nego što komentira nešto, jer okrupnjavanje škola ne znači njihovo ukidanje.
10:50 “Otkad ste mi kazali da sam se prometnula u veliku Europljanku drage su mi i vanjske teme pa evo jedna – dogovoreno je da će Bihać imati novu lokaciju za migrantski centar tik uz granicu s Hrvatskom. Što politika radi da smanji pritisak na granicu, što činite da se Hrvatska rastereti politike otvorenih vrata, koju je uvela baš vaša velika i sretna, iako možda ne zadugo, obitelj Europskih pučana”, rekla je Bruna Esih premijeru Plenkoviću.
On joj je, pak, odgovorio da tisuće hrvatskih policajaca čuvaju hrvatsku granicu. “Naša politika prema migracijama iz BiH bazira se na dnevnoj suradnji i cilj joj je spriječiti ilegalne migracije. Činjenica je da se istočnomediteranskom i balkanskom rutom rutom sve više migranata kanalizira na to područje. Hrvatska apsorbira enromna sredstva za jačanje naših sposobnosti na ovom planu.”
“Nevjerojatno je koliko puta otkrijete svoju pravu birokratsku narav. Čuli smo opet svašta, ali nismo ono čemu naši građani svakodnevno svjedoče. Ne govorite punu istinu. Na tim potezima svakog dana prolaze horde migranta, policija je premorena, građani su užasnuti, seljaci su prisiljeni organizirati noćne straže. Možemo samo nagađati što će se događati u predestojećim danima, kako bude zatopljavalo, i kako će se to odraziti na hrvatski turizam. Vaš je politički put dosadan kao i ovaj birokratski ekspoze koji smo upravo imali prilike čuti. Ovo više sliči na neki govor za natječaj za posao u europskoj institucije nego na govor premijera koji je zabrinut za sigurnost svojih građana”, žestoko je uzvratila Esih.
10:30 SDP-ova Romana Jerković kazala je ministru Kujundžiću kako ne može poreći da je hrvatsko zdravstvo u kolapsu, da smo nezdrava nacija, da imamo katastrofalno loše preživljavanje onkoloških pacijenata te da su liste čekanja previše duge. Dodala je i kako u Hrvatskoj građani moraju skupljati za liječenje onih koji moraju ići u inozemstvo jer im hrvatsko zdravstvo ne može omogućiti terapije.
Kujundžić joj je odgovrio da su neke njezine opservacije točne, ali da bi kao znanstvena djelatnica trebala više istražiti prije nego nešto kaže. Naveo je kako su nove terapije u svijetu sve skuplje, i to nije slučaj samo u Hrvatskoj. Što se problema s ljudstvom tiče, kazao je kako je broj specijalizanata povećan za 30 do 50 posto.
Jerković je kazala kako je ministar ‘majstor krivudanja’. “Zdravlje nije i ne smije biti roba koja ima cijenu, a ono je za vas roba. Ne smije biti podjele na bogate i siromašne. Mislim da ste na potpuno pogrešnom putu”, rekla je.
10:25 HDZ-ov Ante Plazonić Olega Butkovića pitao je od kakvog je značaja rekonstrukcija remetinečkog rotora, koliko će koštati i kad će biti završen. Butković je odgovorio kako je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u Gradu Zagrebu te da je 100 posto financiran sredstvima EU-a i onima iz državnog proračuna. Radovi bi trebali biti okončani sredinom 2020. godine i idu predviđenim rokom.
10:20 Mostov Miro Bulj premijera Plenkovića je pitao kakav je protokol o mlijeku potpisan s Kinezima te se osvrnuo na sinjsku mljekaru, koja postoji samo na papiru. “Nema sinjske mljekare, ona služi samo za provoz srpskog mlijeka. ‘Sinjska mlekara’ fiktivna je, to je otvorio neki kriminalac u Srbiji.” Jandroković mu je rekao kako se ovo “može shvatiti i kao prikrivena reklama za sinjsku mljekaru”.
10:15 “My name is Maras, Gordan Maras. I to zna gospodin Plenković, koji mi nije odgovorio na pitanje o 300 tisuća iseljenih Hrvata. Vi biste trebali štititi zastupnike”, poručio je Maras Jandrokoviću prijavljujući povredu Poslovnika jer ga je premijer nekliko puta nazvao “Meras”.
Jandroković mu je kazao kako “mora biti spreman ako poteže oružje da će dobiti natrag”. Plenković je dodao i kako “kolega Meras očito nije upoznat s radom kolege Resslera pa mu zato ne zna ime”.
10:10 Maras je od Jandrokovića dobio prvu opomenu jer je dobacivao Plenkoviću, dok je ovaj odgovarao na pitanje zastupnika Ivana Lovrinovića. “Prestanite se nepristojno ponašati, svoju nepristojnost trenirajte negdje drugdje! Dobivate prvu opomenu”, rekao je Jandroković.
10:00 SDP-ov Gordan Maras ukazao na niz afera koje su se dogodile u posljednje vrijeme. Osvrnuo se i na to kako su HDZ-ovci zadovoljni mirovinama pa poručio svima da onda i dalje glasaju za HDZ kad su njima zadovoljni. “Je li vas sram što je 300.000 naših sugrađana otišlo otkad ste vi predsjednik Vlade?”, pitao je Maras Plenkovića.
Plenković je kazao kao nema odgovor, jer nije dobio ni pitanje. “Građanima je dosta HDZ-a, lopovluka, pljačke. Vidimo da predsjednik HDZ-a završava u zatvoru. Zar nije smiješno da Ressler govori da u Slavoniji nikad nije bilo ljepše nego sad, da Sokol govori da su mirovine izvrsne. Sramota je kako se ponašate prema građanima. Hrvatski građani nisu se rađali za Irsku”, rekao je Maras.
“Vi se ponašate kao da ste dovoljni sami sebi, kao da je ovo HDZ-ova država. Treba vam reći dosta”, zaključio je SDP-ovac-
09:50 HDZ-ov Tomislav Sokol ministra rada Marka Pavića pitao je kako komentira sindikalnu inicijativu za promjenu mirovinske reforme. Pavić je nabrojio koji su ciljevi mirovinske reforme te dodao kako trenutno radi 10.000 umirovljenika, nakon što im je otvorena mogućnost da se zaposle na skraćeno radno vrijeme.
09:46 SDSS-ova Dragana Jeckov ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak upitala je mogu li se smjernicama obrazovne reforme obuhvatiti i škole s manjim brojem razrednih odjela, odnosno one koje se nalaze na mjestima niže razvijenosti.
Divjak joj je odgovorila da Ministarstvo daje smjernice koje daju isključivo ciljeve i zadatke. “Na osnivaču je da za svoje područje predloži mrežu škola, to ne radi Ministarstvo”, rekla je Divjek dodajući da se resursima treba racionalno raspolagati.
Jeckov je kazala kako je samo djelomično zadovoljna odgovorom te izrazila zabrinutost jer se “mogu dogoditi situacije da županije doslovno shvate vaše smjernice i tada bi se primjerice u Vukovarsko-srijemskoj županiji moglo zatvoriti 16 škola”.
09:45 SDP-ov Arsen bauk atražio je da se na pitanja zastupnika odgovara u rokovima određenim Poslovnikom ili u nekom razumnom roku.
09:43 Mostov Nikola Grmoja požalio se da je točka dnevnog reda o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na samom kraju zasjedanja te zatražio da se ona pomakne za četvrtak ujutro.
09:40 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković otvorio je sjednicu te objavio kako je prihvaćen predloženi dnevni red.

Komentiraj