Nekoliko policijskih vozila stiglo je rano jutros pred rezidenciju obitelji Todorić, Kulmerove dvore.

DORH već mjesecima provodi izvide o Agrokoru, a po svemu sudeći, stiglo je vrijeme i za prva privođenja.

Podsjetimo, prema dostupnim informacijama, Ivica Todorić ne nalazi se u Hrvatskoj, a jučer je na svom blogu objavio čak četiri posta.

UŽIVO:

21:20 “Bez obzira na policijsku akciju, poslovni procesi oko Agrokora moraju ići dalje”, rekla je predstavnica dobavljača Marica Vidaković. Poručila je da je cilj zaštita interesa dobavljača, a institucije neka odrade svoj dio posla.

“Ne smatramo da će to narušiti poslovni proces, niti očekujemo da bi to trebalo poremetiti tijek nagodbe”, priopćili su iz Atlantic Grupe.

21:00 Nakon što je policija tijekom današnjeg dana pretraživala kuće, stanove i poslovne prostore osumnjičenih osoba, svi oni odvedeni su u policijski pritvor na Oranicama gdje će provesti noć.

Na tužiteljstvu bi trebali biti ispitani u utorak, a ispitivanja počinju od 7.30 ujutro. Pred tužitelje će među prvima izaći Mislav Galić i Piruška Canjuga, a nakon njih i Tomislav Lučić.

20:15 Mislav Galić i Piruška Canjuga dobili su poziv na ispitivanje sutra u 7:30 ujutro, a što su potvrdili i njihovi odvjetnici, javlja Nova TV.

20:05 “Ne znam gdje su Todorići, to nije posao ministra unutarnjih poslova. Od odvjetnika smo mogli čuti da će svi biti dostupni pravosudnim tijelima”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Dnevniku Nove TV.

Dodao je daje za akciju doznao jutros u 6 sati. Upitan što će se dogoditi zatraži li Todorić politički azil, Boćinović je odbio tezu o političkom progonu. “Ma kakav politički progon? To je teza koju apsolutno odbacujem”, poručio je.

19:57 Ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak navečer oglasilo se priopćenjem oko današnjih uhićenja i pretraga u sklopu akcije Agrokor. “Tijekom do sada provedenog kriminalističkog istraživanja uhićeno je ukupno 12 osoba, protiv kojih se planira podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela. Uhićene osobe će se dovesti pritvorskom nadzorniku, a tri osobe su nedostupne”, navodi se u MUP-u.

PRIOPĆENJE MUP-A Uhićeno ukupno 12 osoba, tri su osobe nedostupne

19:00 Odvjetnik Ivana Crnjca, jednog od uhićenih u slučaju Agrokor, Ljubo Pavasović Visković za N1 je rekao da bi rezultat svega ovoga mogli čekati godinama. Ni u kasnim poslijepodnevnim satima nitko od uhićenih još uvijek nije doveden na ispitivanja u zgradu Općinskog državnog odvjedništva u Zagrebu, a Pavasović Visković kaže kako to nije uobičajeno te da je moguće da ispitivanje bude tek sutra.

PAVASOVIĆ VISKOVIĆ “Kako će sve ovo završiti gledat ćemo sljedećih godina”

18:20 Odvjetnik Ivice Todorića, Čedo Prodanović, novinarima je pri odlasku iz Kulmerovih dvora poručio kako će izvidi trajati danas do 21 sat te kako će se nastaviti sutra ujutro

17:32 Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, u ponedjeljak je pred Kulmerovim dvorima, gdje policija od ranog jutra pretražuje dom obitelji Todorić, izjavio kako bi pretrage domova mogle potrajati cijeli dan

ODVJETNIK ANTE TODORIĆA “Pretrage bi mogle potrajati cijeli dan”

17:18 Sestra Ivice Todorića, Jadranka, u USKOK-ovom autu vratila se u Kumlerove dvore

Zagreb, 16.10.2017. – Jadranka Todorić, sestra Ivice Todorića, u USKOK-ovom autu vraća se u Kumlerove dvore.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

17:10 Odvjetnik Ivice Todorića, Čedo Prodanović, vratio se u Kulmerove dvore.

17:08 “Brojne strukture u političkom životu jedva čekaju da Todorić ostane tamo gdje je pa da prebace odgovornost isključivo na jednu ili par osoba”, rekao je Panenić.

PANENIĆ ‘Institucije su morale pokrenuti postupke pod pritiskom’

16:45 Kako je potvrđeno za N1 televiziju uhićeni su i Marijan Alagušić, bivši savjetnik u Agrokoru i član NO-a Tiska te Alojzije Pandžić, šef Agrokorovog računovodstva.

16:45 Slovenski mediji od ranoga jutra intenzivno prate istragu vezanu za Agrokor, te kućne pretrese i privođenja nekih članova bivše uprave.

GLAVNA VIJEST Slovenski mediji intenzivno prate istragu oko Agrokora

16:40 Uhićeni Damir Kuštrak, jedini član menadžmenta Agrokora koji je nakon otvaranja postupka izvanredne uprave ostao zaposlenik Agrokora, od 2. svibnja bio je zaposlen na mjestu savjetnika, javlja N1.

16:38 Novinarima se ispred Banskih dvora obratio i drugi odvjetnik Ante Todorića, Rajko Čogurić. “Ante Todorić će se odazvati čim dobije poziv, a još ga nije dobio. On je 5. rujna odjavio svoje boravište i nalazi se u Londonu”, rekao je. Čogurić je dodao da je činjenični opis za što se njegov klijent tereti veoma opširan i da će tako teško biti voditi optužnicu.

16:35 “Nadam se da institucije neće stati samo na ovim aktivnostima kojima danas svjedočimo, već da će se svi koji su odgovorni za cjelokupnu situaciju oko Agrokora, a čime su doveli u pitanje opstojnost prehrambenog i poljoprivrednog sektora Republike Hrvatske naći na mjestu gdje trebaju dati iskaz i objasniti što se sve događalo”, rekla je europarlamentarka Marijana Petir.

PETIR O UHIĆENJIMA “Za očekivati je bio ovakav rasplet događaja i puno ranije”

16:31 Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u ponedjeljak je za uhićenja u slučaju Agrokor kazao da su očekivana, ali i istaknuo kako strahuje da su državne institucije namjerno dopustile osnivaču tog koncerna Ivici Todoriću da pobjegne. “Gospodin Todorić nije bio u svom domu, on je vjerojatno negdje u Londonu u nekom restoranu i gleda nas izdaleka sa sigurnog mjesta”, rekao je Sinčić.

SINČIĆ “Je li Todoriću namjerno dozvoljeno da pobjegne?”

16:06 “Dobro da je DORH napokon reagirao. Nadam se da se uhićenja neće zaustaviti samo na članovima uprave, nego da će proširiti i na institucije i političare koji su pomagali da se ovo sve dogodi”, rekao je na početku obraćanja javnsti predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

AKCIJA AGROKOR Bernardić: “Nadam se da se uhićenja neće zaustaviti samo na članovima uprave”

14:50 “Ne namjeravam komentirati procese koji su u tijeku. Ja sam i pravnik i legalist. Što se tiče HDZ, u našem je interesu da se cijela ova priča rasplete do kraja. Svejedno mi je koje će to tijelo napraviti, ali važno mi je da se temeljito sve istraži i otkriju svi aspekti “, komentirao je Plenković. Dodao je da ne vidi razlog da bilo koji član vlade bude predmetom istrage.

14:42 U Kulmerovim dvorima se nalaze u ovim trenucima Hrvoje Balent, Todorićev zet koji je jedan od 15 osumnjičenih, te supruga Ivice Todorića, Marica Todorić.

14:37 “Ante Todorić je promijenio prebivalište jer je iz poslovnih razloga morao otići živjeti izvan Hrvatske”, rekao je novinarima Fran Olujić, njegov odvjetnik.

13:50 “Ne vidim kakve veze ova istraga ima s lex Agrokor, s kreditom HBOR-a Agrokoru, s nadzorom Hanfe, HNB-a i drugih regulatora, dakle, to su sve pitanja kojima se mi možemo baviti, neovisno o tome što sada DORH radi”, smatra Maras.

Nema nikakvih problema ni zakonskih prepreka da se mi time bavimo, ali smo svjesni da HDZ vjerojatno tu želi “terminirati” stvari, a to im ne smijemo dopustiti, ističe SDP-ov zastupnik.

“Očekujem i vjerujem da HDZ ne želi da se sazna istina, pogotovo oko lex Agrokor i kredita HBOR-a Agrokoru, jer su to dvije stvari koje Plenkovića najviše muče i zbog čega blokira rad povjerenstva”, tvrdi Maras.

Poručuje da najvažniji politički cilj SDP-a u idućem razdoblju treba biti onemogućavanje HDZ-a u skrivanju istine od hrvatskih građana, što oni, kaže Maras, pokušavaju učiniti.

Smatra kako nema prepreke da Ivica Todorić svjedoči pred povjerenstvom 3. studenoga, kada ga je povjerenstvo pozvalo, čak i ako u međuvremenu završi u pritvoru, jer ga policija može dovesti na svjedočenje.

13:40 Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je ponedjeljak da ne može komentirati istrage i uhićenja u slučaju Agrokor, ali kao član Vlade mora reći da je Vlada do sada učinila sve da se sustav Agrokora stabilizira.

Donošenjem zakona, tzv. lex Agrokor, spasili smo radna mjesta i stabilizirali sve ono što se trebalo dogoditi i negativno se preliti na hrvatsko gospodarstvo, a najbitnije je da se nastavlja proces restrukturiranja i stabiliziranja Agrokora, rekao je Butković novinarima.

13:35 “Gospodin Galić će se braniti istinom, koji će se potvrditi dokumentacijom. Aktivno će se braniti. Nema potrebe da bude pokajnik. On je ozbiljan poslovni čovjek, na čelu jedne od najboljih kompanija u Hrvatskoja, Jamnice. On ima obvezu govoriti istinu i ništa neće skrivati”, rekao je novinarima odvjetnik Mislava Galića, Mate Matić.

13:30 Ljerka Puljić s odvjetnicom je u pratnji istražitelja krenula na Rab kako bi se tamo pretražila njezina kuća.

13:28 Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da Todorića terete radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, odnosno da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata.

Bivši čelnici kompanije pritom su mu navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.

Tek nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu istražitelji će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu, a odluče li se za njih zatražiti i istražni zatvor o tome će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. No, osumnjičeni, gotovo sigurno na sud neće biti dovedeni do utorka, javlja Hina.

13:20  “Nitko njega nije kontaktirao, niti je on koga kontaktirao. Dakle cijela priča o pokajništvu je totalna besmislica”, kazao je Pavasović Visković Hini odbacujući tvrdnje da je njegov klijent pokajnik.

13:15  Prvi uhićenici u slučaju Agrokor, poslijepodne bi trebali biti dovedeni na razgovor u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, nakon čega bi tužiteljstvo trebalo odlučiti hoće li i zbog kojih kaznenih djela protiv njih pokrenuti istragu.

12:50 Nakon što je DORH objavio da je pokrenuo istražne radnje protiv 15 osoba, konačno je poznato i tko su oni: Ivica, Ante i Ivan Todorić, Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia (direktor revizorske kuće Baker Tilly), Marijan Alagušić, Sanja Hrstić (revizorica), Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Od njih 15 dosad je sedam uhićenih.

12:20 MInistar Tolušić je izjavio kako se znalo da nešto nije u redu s Agrokorom, ali da nitko do ove Vlade nije ništa poduzeo, prenosi N1.

11:23 Kulmerove dvore napustio je odvjetnik Čedo Prodanović. Iz automobila dobacio da će ‘ovo sve skupa jako dugo trajati’, a na pitanje gdje mu je klijent rekao je: ‘Vrlo brzo ćete saznati…’

11:20 Priveden je i Damir Kuštrak, bivši dugogodišnji menadžer Agrokora. Policija ga je pronašla na adresi Lovćenska 21, a ranije su ga tražili na adresi Nova Ves 28, no tamo je bila njegova majka, piše Jutarnji list.

11:16 Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je da su uhićenja očekivana te treba “privesti” političare pred Istražno povjerenstvo za Agrokor.

10:58 Nakon što je u njegovom stanu obavljen pretres, slobode je lišen i Mislav Galić, bivši izvršni potpredsjednik Agrokora, javlja naša reporterka Katarina Brečić.


10:52 U tijeku su pretresi i kod Marijana Alagušića, bivšeg savjetnika u Agrokoru, potvrdio je njegov odvjetnik Fran Olujić, koji je dodao kako je njegov klijent u Londonu, te kako će se odazvati eventualnom pozivu istražitelja, javlja Dnevnik.hr.

10:40 Pred Kulmerove dvore došao je i Ivan Pernar.

10:24 Uhićena je i Piruška Canjuga, potvrdio je za N1 njezin odvjetnik Anto Nobilo. Sad ima status uhićenika i policija je smije zadržati 48 sati, kazao je Nobilo za N1.

10:15 Uhićena desna ruka Ivice Todorića, Ljerka Puljić.

9:55 Priveden Tomislav Lučić, bivši član nadzornog odbora Agrokora.

9:45 Istražitelji su u kući Piruške Canjuge.

9:37 Otac Ivice Todorića napustio je Kulmerove dvore.

9:25 Ivan Crnjac je uhićen.

9:07 “Ipak neočekivano, jer u Agrokoru institucije pravne države sigurno neće pronaći nikakva kaznena djela, pritisak politike i medijski linč koji je bez pravosuđa već donio presudu, pokrenuli su agresiju prema meni i ljudima koji, uvjeravam vas, nisu krivi. Da su mi pronašli i jedan Euro otuđenog i pronevjerenog novca, već bih bio u zatvoru. No to, jednostavno, nije istina. Riječ je o političkom procesu . Nisam spreman gledati i čekati da se kroz dobro poznate obrasce, političkim dekretima, kao u neka mračna vremena, gomila tobožnja kriminalna količina od koje se ne mogu braniti.

Sa svojim hrvatskim i međunarodnim pravnim timom spremam obranu i tužbe koje će, u sudskim epilozima, rasvijetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u suvremenoj Europi. To ću učiniti u sljedećih nekoliko dana, jer su mi teško povrijeđena ljudska prava . Pritom ću biti dostupan i institucijama pravne države, ali i saborskom istražnom povjerenstvu ili njegovim predstavnicima ako ga, kako je vjerojatno dogovoreno na subotnjem sastanku u Vladi, naprasno ukinu kako bi se prikrio kriminal i sakrila istina. Svojim ću se javnim djelovanjem i dalje boriti za istinu koja mora zaustaviti nezakonite i protuustavne radnje i premijera Plenkovića , ministra  Božinovića i gospođe Dalić koji obilato politički sponzoriraju Ramljaka i društvo iz Agrokora, a koji Hrvatskoj nanose nesagledive političke, gospodarske i financijske štete. Niti uhićenja, niti eklatantna pravna neregularnost u rasvjetljavanju svih okolnosti me neće spriječiti.”, objavio je Todorić na svom blogu.

8:59 Odvjetnik je potvrdio da je Ante Todorić prije mjesec i pol odjavio prebivalište u Hrvatskoj i prijavio se u Londonu.

8:58 Odvjetnici Rafael Krešić i Jasna Novak došli su u Kulmerov dvorac.

8:51 N1 doznaje iz krugova bliskih istrazi kako preko 300 policajaca trenutno pretražuje preko 60 lokacija.

8:44 Dok policija upada u kuće Todorićevih ljudi, Cvitan je u Rusiji.

8:43 Ravnateljstvo policije izvijestilo je da policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide.

“Sukladno članku 206.f st.1 Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida je tajno. S obzirom na fazu postupanja nismo u mogućnosti iznijeti više informacija”, kažu u policiji.

8:42 Taksi je došao po Jadranku Sloković. Čedo Prodanović ostao je u dvorcu.

8:34 Policija je, kako Hina doznaje, došla i na vrata Damira Kuštraka koji navodno nije bio na svojoj adresi.

8:30 Pred dvorac je došao taksi. Čeka nekoga.

HINA

8:20 U Kulmerove dvori došli su i Željko Olujić, odvjetnik Ante Todorića te Nikola Mandić, odvjetnik Ive i Hrvoja Balenta.

8:14 Anto Nobilo potvrdio je Indexu kako su istražitelji u kući Piruke Canjuge. “Tereti se grupno kao član uprave, odobravali su financijska izvješća u periodu od 2006 do 2017.”

8:05 Ljubo Pavasović Visković odvjetnik je Ivana Crnjca, potvrdio je da su istražitelji u njegovom stanu. Za N1 je rekao da ne zna za što bi ga sve DORH mogao teretiti te da će više znati tijekom dana.

7:45 Mediji javljaju kako je policija upala i u kuću Piruške Canjuge. Ona je putem odvjetnika Ante Nobila prije par dana poručila kako u Agrokoru nije radila od 2013. godine otkad je otišla na čuvanje trudnoće.

7:33 Doznajemo da je policija upala u kuću izvršnoj dopredsjednici Agrokora Ljerki Puljić.

7:30 “Mediji su bolje informirani od nas u ovom trenutku”, rekao je Prodanović novinarima na upit o tome što se događa.


7:25 
Todorićevi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković su u Kulmerovim dvorima. Nisu htjeli dati izjavu.

7:22 U Ravnateljstvu policije Hini su potvrdili da će prve informacije dati uskoro.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije je potvrdio da “sve poslove vezane uz Agrokor” koordinira Državno odvjetništvo, a pritom nije odgovorio na novinarski upit zna li policija gdje je Ivica Todorić.

Državno odvjetništvo ranije je potvrdilo tek da su izvidi u tijeku i da će po donošenju odluke javnost biti obaviještena. “Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo još provodi izvide u slučaju Agrokor i nakon što donese svoju meritornu odluku javnost će biti pravovremeno obaviještena”, rekla je Hini glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.

7:20 Državni odvjetnik Dinko Cvitan nije u Hrvatskoj, kao dio delegacije Kolinde Grabar-Kitarović trenutačno se nalazi na putu za Rusiju.

7:00 Nekoliko je kombija ušlo u posjed. Jedna marica je ostala pred ogradom, javlja N1. Oko 7 sati stiglo je još jedno policijsko vozilo.

6:20 U isto vrijeme, javlja RTL, policija je ušla i u kuću Ivice Crnjca, bivšeg glavnog financijaša i osobnog prijatelja Ivice Todorića.

6:15 Tri kombija i nekoliko osobnih vozila stigli su pred vrata Kulmerovih dvora.

6:00 Kako javlja N1, pred Kulmerovim dvorima jutros nešto prije 6 sati pojavila se nekoliko policijskih vozila.

Komentiraj