STOŽER: 49 novozaraženih, ukupno 635, preminula još jedna osoba, a jedna osoba na respiratoru kritično

Na današnjoj konferenciji Stožera saznajemo da je broj oboljelih porastao za 49, ukupno je zaraženo 635 ljudi. Četvero je ljudi dosad umrlo u Hrvatskoj – ugostitelj iz Istre, muškarac iz Zagreba, žena iz Slavonskog Broda i žena iz Pule. Na respiratoru je 19 bolesnika, a oporavljenih je 45.

“Jutros u odnosu na jučer imamo 49 novopotvrđenih bolesnika, ukoliko to kompariramo sa jučerašnjim povećanjem, brojka je manja. Većina od ovih novih bolesnika dolazi iz jedne mikrolokacije gdje smo uveli posebne epidemiološke mjere te očekujemo da zaraza dalje neće ići tom brzinom.

Testirali smo 4938 bolesnika. Nažalost, preminulih je četvero. Noćas je preminula jedna bolesnica u Puli. Na respiratoru je 20 bolesnika, a jedna je kritično. Otpuštenih i oporavljenih je 45”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Onečišćenje zraka

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se i na onečišćenje zraka u Zagrebu i istaknuo da je zrak onečišćen u svim susjednim državama.

”Riječ je o sitnim česticama koje mogu ući u grlo i izazivaju respiratorne probleme. Ovo zagađenje nema nikakve veze sa situacijom u Hrvatskoj, ono je došlo iz drugih zemalja”, kaže Capak. Građanima preporučuje da ne planiraju nikakve aktivnosti na otvorenom, sve dok čestice koje zagađuju zrak ne nestanu s područja Hrvatske.

Nakon velike studije WHO-a dokazano je da uzrokuju kardiovaskularno oštećenje. Ovo onečišćenje nema veze s Hrvatskom, nije došlo iz Hrvatske, ono je došlo kod nas i širi se dalje na zapad. Jučerašnja situacija bila je kritična, danas je bolja. Ne preporučujem nikome da ide van dok te čestice ne budu odnesene dalje na zapad”, kazao je.

Nema novih sigurnosnih mjera

Ministar Božinović kazao je da je poduzet cijeli niz mjera kako bi se zaštitili ljudi.

“Donijeli smo mjere o otvaranju specijaliziranih trgovina na tržnicama. Ne razmišljamo o novim mjerama”, kazao je Božinović. “Ukoliko budemo uspješni i dosljedni u provedbi svih mjera, lakše ćemo se nositi sa situacijom”, naglasio je Božinović

U zatvoru u Bilicama nema koronavirusa

Na upit ima li potvrde o koronavirusu u zatvoru Bilice, Božinović je kazao da se u zatvorima strikto provode epidemiološke mjere.

“Bilo je nešto samoizolacija, bilo je sumnje u jedan slučaj koji se pokazao negativan. U sustavu nema informacija o tome da je zabilježen pozitivan nalaz na koronavirus”, rekao je.

 

Komentiraj