Kurkumin kao dodatak prehrani ubrzava oporavak kod sportaša

Unsplash/FOODISM360

Uzimanjem kurkumina kao dodatka prehrani ubrzava se oporavak i smanjuju se upalni procese kod sportaša nakon vježbanja, piše portal vitamini.hr.

Istraživanje je uključilo 28 zdravih muškaraca u dobi od 18 do 35 godina koji imaju iskustva u treningu snage. Eksperimentalna skupina konzumirala je napitak, koji je sadržavao 450 mg ekstrakta kurkumina visoke bioraspoloživosti, a kontrolna skupina je konzumirala placebo. Napitak se konzumirao prije i nakon vježbanja. Ispitanicima se mjerila razina laktata, kreatin kinaze, interleukina-10 i opseg bedara prije početka ispitivanja te u više razmaka u roku do 72 sata nakon vježbanja.

Rezultati su pokazali da su članovi eksperimentalni skupine istaknuli smanjenu bol u odnosu na kontrolnu skupinu 48 sati nakon vježbanja i mogli su nastaviti s treningom, ranije nego kontrolna skupina.

Zaključuje se kako to može dovesti do poboljšanja kvalitete treninga i izvedbi vježbi. U eksperimentalnoj skupini zabilježene su manje vrijednosti laktata u uzorku kapilarne krvi. Nakupljanje laktata je povezano s mišićnim umorom te se ističe kako kurkuma djeluje u sprečavanju stvaranja viška mliječne kiseline.

Također, u eksperimentalnoj skupini uočeno je povećanje razine interleukina-10 u krvi 24 sata nakon vježbanja. Povećanje razine ovog protuupalnog markera moglo bi biti razlog zbog kojeg se opseg bedara kod ispitanika brže vratio na početnu vrijednost.

Rezultati ukazuju kako ekstrakt korijena kurkume kao dodatak prehrani sportaša, može omogućiti brži povratak vježbanju, pogotovo onom većeg intenziteta i smanjiti probleme u mišićima.

Komentiraj