Šumske gljive uzgajaju se i za ljekovite pripravake

Unsplash/Hamza Bounaim

Šumske gljive uzgojene na starom trulom drveću su u prošlim vremenima bile  vrlo tražene za potrebe tradicionalne medicine, kulinarstva i kozmetičke pripravke.

Gljiva Judino uho jedna je od najpoznatijih kultiviranih vrsta, koja raste u trulim deblima bazge ili drugog drveća. U kineskoj pokrajini Shaanxi lokalno stanovništvo jednog okruga se desetljećima bavilo uzgojem gljiva, a njihove tehnike uzgoja su danas značajno napredovale.

Sve manje se koristi hrast i drugo drveće, postupno su uvedene nove vrste Judinog uha i vlastiti hibrid. Uzgoj se sada premjestio u plastenike ili staklenike. Gljive sada brže i u većoj količini rastu na mješavini drvne biomase, koja ima oblik malog trupca i postavljena je uspravno, tj. visi s vrha plastenika.

Ukupno 42 sela u okrugu se nakon pokretanja modernog projekta bavi gljivarstvom. Sušenje se provodi u prirodnim uvjetima, na suncu i svježem zraku.

Od gljiva se izrađuje čips, dok se prah koristi za medicinske i kozmetičke pripravke, a iznimno je popularan čaj. Judino uho se u tradicionalnoj medicini koristi kao lijek za poboljšanje rada krvotoka. Znanstveno su potvrđena i druga ljekovita svojstva ove vrste.

Komentiraj