Troje ljudi je poginulo, a neprocjenjivi originalni rukopisi iz doba renesanse su uništeni nakon što je u petak požar zahvatio povijesnu zgradu u južnom talijanskom gradu Cosenzi.

Žrtve će tek biti identificirane, no pretpostavlja se da je riječ o dva muškarca i ženi koji su se uselili u napušteni stan na trećem katu zgrade u centru grada, prenosi državna novinska agencija ANSA.

Požar je izbio u petak poslijepodne na katu ispod onoga na kojemu su čuvani rukopisi Bernarda Telesija, talijanskog filozofa i znanstvenika iz 16. stoljeća.

Telesio je rođen u Cosenzi i smatra se jednim od očeva moderne filozofije. Njegovi spisi smatrani su heretičkima i zabranila ih je Katolička Crkva.

Uništeno je prvo izdanje njegovog najvažnijeg djela “De Rerum Natura Iuxta Propria Principia”, kao i nekoliko ostalih rukopisa i pergamenata.

Vatrogasci istražuju što je uzrok požara, a pretpostavlja se da bi mogao biti spremnik benzina kojeg su koristili skvoteri koji su bili poznati po mentalnim problemima i sukobima s policijom, prenosi  ANSA.

“Cosenza danas tuguje za tri žrtve i 500 godina povijesti koje je izgubila”, rekao je Roberto Bilotti, vlasnik zgrade i izgorjelih tekstova.

Komentiraj