UZ PROTEST Obilježavanje Dana antifašističke borbe

hina

U Zagrebu će svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe početi u 19.30 na Trgu Republike Hrvatske. Osim svečanog obilježavanja ovoga dana, sudionici će izraziti protivljenje zbog toga što je 31. kolovoza prošle godine promijenjeno dotadašnje ime toga trga – Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, izvještava HRT.

I u ostalim gradovima diljem Hrvatske antifašističke udruge, gradska i županijska izaslanstva obilježila su taj dan prigodnim svečanostima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskim grobljima.

Udruge antifašističkih boraca i antifašista iz Osijeka, Vukovara, Požege, Trpinje i Dalmacije te predstavnici židovske općine Osijek, grada, Osječko-baranjske županije i SDP-a položili su vijence na ploču kosturnice u osječkom Perivoju kralja Tomislava. Antifašisti, rečeno je, obilježavaju ovaj dan kao značajan dan narodno oslobodilačke borbe i razvoja antifašističkoga pokreta. U Rijeci je Dan antifašističke borbe obilježen polaganjem vijenaca pod Spomenik oslobođenja na Delti. Europa je utemeljena na antifašizmu, a mi s ponosom baštinimo te tekovine istaknuto je u Rijeci.

Prvi partizanski odred osnovan 22. lipnja 1941.  

Prvi sisački partizanski odred od 77 boraca osnovali su pripadnici Komunističke partije u Sisku, na dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez. Od prvih dana sisački je odred izvodio diverzije, osobito na željeznici. Predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama NOV-a borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Komentiraj