Uz podršku Hezbolaha imenovan novi libanonski premijer

Libanonski predsjednik Michel Aoun imeovao je u četvrtak za premijera bivšeg ministra Hassana Diaba koji ima potporu proiranskog Hezbollaha i njegovih saveznika, a kandidat je najavio brzo formiranje vlade koja bi zemlju trebala izvući iz ekonomske krize, javljaju agencije.

Slabo poznati profesor i bivši ministar obrazovanja Hassan Diab iskrsnuo je kao kandidat za premijera noću na četvrtak. Nakon imenovanja rekao je da će se pozabaviti razlozima zbog kojih dva mjeseca demonstriraju tisuće ljudi i da će hitno provesti plan reformi.

Njegovim imenovanjem stvorene su osnove za formiranje vlade u kojoj neće biti saveznika Sjedinjenih Država i sunitskih zaljevskih država, nego će ojačati utjecaj iranskih prijatelja u Libanonu.

Ta bliskoistočna država, koja prolazi kroz najgoru gospodarsku krizu od građanskog rata 1975.-1990., pokušavala je dobiti novu vladu otkako je premijer Saad al-Hariri odstupio 29. listopada pritisnut masovnim prosvjedima protiv vladajuće elite.

Prema složenom političkom sustavu zemlje, premijer mora biti sunitski musliman, predsjednik države maronitski kršćanin, a predsjednik parlamenta šijit.

“Radit ću dan i noć da što prije formiramo vladu”, rekao je Diab. “Sve naše napore moramo usmjeriti da zaustavimo krah i obnovimo povjerenje”, dodao je, kako prenosi Reuters.

Pokušao je umiriti prosvjednike bijesne na elitu koju optužuju da je kriva za krizu. “Čuo sam vaš glas kojim izražavate dugogodišnju patnju i ljutnju  na državu”, rekao je.

Predsjednik Aoun, saveznik Hezbolaha koji je bio u političkoj svađi s Haririjem, odluku o mandataru donio je nakon konzultacija sa zastupnicima u četvrtak. Taj maronitski kršćanin morao je dati povjerenje kandidatu koji uživa najveću potporu u parlamentu.

Diab je dobio dobio potporu 69 od 128 zastupnika, a 42 su bila suzdržana. Za premijera su ga predložili šijitski pokreti Hezbolah i Amal te njihovi kršćanski saveznici odani Aounu.

Haririjeva Stranka budućnosti, najbrojniji blok sunitskih muslimana u parlamentu, nije imala svog kandidata.

Analitičari međutim ocjenjuju da premijer bez potpore velikog sunitskog bloka, kršćanske stranke libanonskih snaga i stranke Kataeb neće imati velik utjecaj.

Kritičari ocjenjuju da kandidat koji ima potporu Hezbollahra neće dobiti ni arapsku ni međunarodnu podršku, piše agencija dpa.

Komentiraj