Uz suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza Uskok za izvlačenje novca i izbjegavanje plaćanja poreza tereti još 12 osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi, dok se iznos izvučenog novca neslužbeno procjenjuje na gotovo 100 milijuna kuna.

Prema neslužbenim informacijama istražitelji sumnjaju da je u ovom slučaju riječ o zločinačkom udruživanju, ali i o zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaji poreza, oboje u sastavu zločinačkog udruženja.

Osim što su glavni osumnjičenici međusobno navodno podijelili “više desetaka milijuna kuna” izvlačenjem novca je, prema sumnjama istražitelja, Pripuzovoj tvrtki omogućeno umanjenje poreznih obveza za čak 20-ak milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da je među osumnjičenima i Pripuzov sin Ante, kao i nekoliko direktora CIOS-ovih tvrtki kćeri.

Pripuz je navodno uhićen jer je njegova tvrtka od nekoliko dobavljača kupovala sirovine koje je plaćala gotovinom, a policija sumnja da je na taj način izvlačio novac i izbjegavao plaćanje poreza. Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je riječ o “šupljim optužbama”, a indikativnim smatra i da je Pripuz, kojega se povezuje sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, uhićen neposredno pred drugi krug lokalnih izbora.

“Unutar godinu dana policija je prikupila više od 100 tisuća stranica dokumentacije iz CIOS-a, jer je CIOS od pet ili šest tvrtki kupovao otpad u vidu starih automobila i sličnog otpada na što je uredno plaćen PDV. Te su tvrtke gotovinom plaćale ljudima koji se bave sekundarnim sirovinama, međutim policija tvrdi da su to bili fiktivni računi i da su na taj način izvlačili gotovinu iz CIOS-a da bi izbjegli plaćanje poreza”, kazao je Nobilo Hini.

Rješenje o uhićenju Pripuzu je uručeno u srijedu ujutro u bolnici, gdje se i dalje nalazi, a potom su uslijedile pretrage njegova doma i tvrtke, ali i prostorija koje koriste ostali osumnjičenici.

Nakon pretresa Uskok će najvjerojatnije donijeti rješenje o pokretanju istrage pa bi prvi osumnjičenici u sjedištu Uskoka mogli biti ispitani već u srijedu poslijepodne. Zatraži li tužiteljstvo za nekog od osumnjičenih istražni zatvor o tome će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Pripuz je zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem optužen i u aferi Agram zbog sumnjivih poslova njegove tvrtke s gradom, no ta optužnica još nije sudski potvrđena.

Komentiraj