Pixabay

SAD poslao i teške bombardere kako bi odvratio Iran od napada

Sjedinjene Države su u utorak objavile da su u Perzijski zaljev poslale nekoliko bombardera B-52 kao odgovor na eventualni iranski “napad”.

Slanje bombardera temelji se na “jasnim nedavnim znacima koji pokazuju da se iranske snage i njezini pristaše pripremaju za mogući napad na američke snage”, istaknuo je Pentagon.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je još u nedjelju najavio slanje nosača zrakoplova s flotom i bombardera.

Američki ministar obrane Patrick Shanahan rekao je u ponedjeljak da je odobrio slanje skupine nosača zrakoplova i bombardera na Bliski istok zbog “uvjerljive prijetnje snaga iranskoga režima”, ali nije iznio pojedinosti o tome na kojim se obavještajnim podacima temelji njegova odluka.

B-52 su teški bombarderi velikog dometa a mogu prevoziti krstareće rakete i atomsko oružje.

Donald Trump se prije godinu dana, 8. svibnja 2018. povukao iz međunarodnog ugovora potpisanog 2015. koji treba spriječiti Teheran da proizvede atomsku bombu, ocijenivši ga suviše popustljivim prema Iranu.

Od tada američki predsjednik, na veliku žalost svojih europskih saveznika koji su i dalje privrženi ugovoru, neprestano pojačava “kampanju najvećeg mogućeg pritiska” na iranski režim.

Vrhovno iransko vijeće sigurnosti umanjilo je važnost američke odluke o slanju nosača zrakoplova i bombardera na Bliski istok i smatra da je to samo “psihološki rat” protiv Irana, prenijela je u utorak poluslužbena novinska agencija Tasnim.

Napetosti rastu uoči godišnjice američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma što ga je 2015. šest svjetskih sila sklopilo s Iranom. Teheran je k tomu neslužbeno objavio da će aktivirati dio svog nuklearnog programa zamrznutog prema odredbama toga sporazuma iz kojeg se ne kani povući.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif napisao je na Twitteru “ako se SAD i klijenti ne osjećaju sigurnima, to je zato jer ih narod u regiji prezire – i neće im pomoći ako za to okrive Iran”.

Vojni savjetnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija ocijenio je da Sjedinjene Države “nisu ni spremne ni sposobne” za vojnu akciju protiv Irana.

Prošli tjedan je američki predsjednik Donald Trump objavio da ukida izuzeća za zemlje koje su unatoč sankcijama mogle nastaviti kupovati iransku sirovu naftu. Trump planira iranski naftni izvor svesti na nulu kako bi dotukao iransko gospodarstvo. Washington je k tomu na popis terorističkih organizacija uvrstio iransku elitnu vojnu formaciju Čuvare revolucije.

Iran je prošli mjesec rekao da je spreman na američku odluku o ukidanju izuzeća za uvoz nafte, a koje su do 1. svibnja uživale Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Turska, Italija, Grčka. Najavio je da će on odgovoriti zatvaranjem Hormuškog tjesnaca, ključnog prolaza za trgovinu nafte jer se njime odvija 30 posto svjetskog transporta nafte.

Komentiraj