Francuska policija u potrazi je za dvojicom vandala, nakon što je oštećen grob nekadašnjeg francuskog vođe, generala Charlesa de Gaullea, prenose svjetski mediji.

Policija je objavila kako je osumnjičeni muškarac u 30-im godinama, koji se popeo na grob i udarao po postolju metar i pol visokog križa sve dok nije pao i pukao. Potom je otišao sa groblja i ušao u automobil, u kojem ga je čekao drugi muškarac, za kojim polivija također traga. Grob de Gaullea pod stalnim je video nadzorom, a dužnosnici kažu da će križ biti zamijenjen do kraja sljedećeg tjedna.

Incident se dogodio u subotu, nakon ceremonije kojom se obilježio francuski otpor protiv nacističke Njemačke. Tisuće ljudi posjeti grob de Gaullea svake godine kako bi odali počast jednom od ključnih figura Francuske u 20. stoljeću.

De Gaulle je predvodio francuski otpor tijekom Drugog svjetskog rata, osnovao Petu republiku u 1950-im godinama i bio na čelu zamlje do 1969. godine. Preminuo je godinu dana kasnije, a pokopan je u selu Colombey-les-Deux-Eglises.

Brojni francuski političari osudili su ovaj čin, a među njima je i bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je rekao da su vandali uvrijedili Francuski i njene vrijednosti.

Komentiraj