Kontroverzni jordanski pisac Nahed Hatar ubijen je u nedjelju ispred suda u Amanu gdje mu se sudilo zbog objavljivanja karikature smatrane uvredljivom za islam, izvijestila je službena agencija Petra.

Agencija navodi da je 56-godišnji Hatar ubijen s tri metka, ističući kako je “ubojica uhićen”. Svjedoci su kazali da je jedan muškarac otvorio vatru na pisca ispred suda u Abdaliju, u središtu Amana.

Kršćanski pisac uhićen je 13. kolovoza nakon što je na svojoj Facebook stranici objavio karikaturu u kojoj se izruguje džihadistima Islamske države.

Vlasti su ga optužile za “poticanje na vjerski razdor i uvredu” islama, prije nego je početkom rujna oslobođen uz kauciju.

Jordanski glavni tužitelj zabranio je medijima praćenje suđenja.

Hatar je uklonio karikaturu s Facebook stranice nakon što je ona izazvala ogorčenje na društvenim mrežama.

Jordan je vodeći član koalicije predvođene SAD-om koja se bori protiv IS-a u obližnjem Iraku i Siriji, a 21. lipnja bio je meta samoubilačkog napada u kojem je ubijeno sedam čuvara granice.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.