epa

Uvjeti “pogodni” za misiju spašavanja na Tajlandu

Još jedan dan bez kiše na sjeveru Tajlanda u subotu je povećao nade da će spasioci uskoro započeti misiju spašavanja 12 mladih nogometaša i njihovog 25-godišnjeg trenera koji su tjednima zatočeni u špilji.

Skupina je zapela na sprudi četiri kilometara unutar špilje Tham Luang Nang Non otkad su poplave 23. lipnja blokirale izlaz.

Narongsak Osotthanakorn, šef operacije spašavanja i guverner provincije Chiang Rai u kojoj se špilja nalazi, u subotu je rekao novinarima da su uvjeti za moguću evakuaciju trenutno “najpogodniji” što se tiče razine vode i zdravlja djece.

No dodao je da i dalje traju rasprave i pripreme o mogućem pokretanju misije spašavanja. Ranije je rekao kako je moguće da dječaci neće biti evakuirani u isto vrijeme.

Narongsak je naglasio da će na konačnu odluku utjecati i sve manja količina kisika u špilji i prijetnja dodatnih kiša koje se prognoziraju za ovaj vikend i koje bi mogle trajati nekoliko dana.

U spašavanju dječaka već je poginuo bivši tajlandski marinac koji je rano u petak ostao bez zraka pri dostavi boca s kisikom u labirintski kompleks spilja.

Taj je smrtni slučaj pokazao koliko je težak zadatak koji očekuje spasioce odluče li se na evakuaciju dječaka s ronilačkom opremom, što je jedna od nekoliko strategija.

Dječaci stari između 11 i 16 godina ostali su hrabri u zatečenoj situaciji i kasno u petak su poslali rukom pisana pisma preko inozemnog ronioca.

“Ne brinite, svi su snažni”, stoji u jednom pismu.

“Kad izađemo želimo jesti mnogo toga. Želimo što prije doma”, piše drugo.

Sveukupno sedam stranica pisama objavljeno je na Facebook stranici tajlandske mornarice, s porukama svih dječaka i njihovog trenera. Njihove kratke poruke pune su zahvalnosti, ljubavi i želje za hranom.

“Želim jesti pečenu svinjetinu”, napisao je jedan dječak.

Trener Ekapol Chanthawong se ispričao obiteljima dječaka jer ih je odveo u špilju i obećao je da će paziti na njih što je bolje moguće.

Dijelovi špilje i dalje su potpuno poplavljeni usprkos tome što spasioci neumorno rade na ispumpavanju vode, a nova kiša mogla bi poništiti sav taj trud.

Voda u špilji teče snažnim strujama što predstavlja veliku opasnost za ronilačko spašavanje.

Djecu se trenutno uči kako da koriste ronilačku opremu, no neki od dječaka ne znaju plivati, a za izlaz iz špilje čak i iskusnim roniocima iz mornarice treba pet ili šest sati.

Voda u špilji je mračna, hladna i puna prepreka poput uskih prolaza ili stijena. U mnogim dijelovima vidljivost ne postoji.

Spasioci stoga razmatraju i mogućnost bušenja 600 metara duboke rupe kroz koju će izvući dječake, no o toj se mogućnosti tek razmišlja.

Komentiraj