fah

UVIJEK VRUĆA TEMA Rasprava o Daytonu posvađala Dodika i Izetbegovića

Rasprava na konferenciji o 20 godina Daytonskog sporazuma koja je u subotu održana u Banja Luci posvađala je čelnika Republike Srpske Milorada Dodika i bošnjačke dužnosnike, člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića i predsjedatelja Vijeća ministara Denis Zvizdića, nakon što je Dodik ustvrdio da je bila greška što je BiH preživjela.

Dodik je govoreći na konferenciji “Dvadeset godina Daytonskog mirovnog sporazuma – Pogledi” istaknuo da je BiH “mjesto nametnutih političkih ljubavi” i vježbalište međunarodne zajednice.

“Dayton je imao temeljnu grešku jer je dopustio da BiH preživi”, rekao je Dodik. Pritom je optužio međunarodnu zajednicu da nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma podržava koncept bošnjačkog naroda, mijenjajući izvorni mirovni sporazum potpisan 1995.

Izetbegović mu je oštro odgovorio riječima da većinski kršćanska međunarodna zajednica podržava Bošnjake zato što su korektni i spremni na suradnju. Pritom je ocijenio kako bi se rat nastavio da međunarodne zajednica nije intervenirala s promjenama Daytonskog sporazuma.

 

  • “Bez izmjena Daytona.. rat bi se nastavio mirnodopskim sredstvima. Međunarodna zajednica je morala to tako raditi jer mi nismo imali snage i volje za izmjenama”, istaknuo je Izetbegović.

 

Zvizdić je izjavio, odgovarajući na Dodikove navode, kako nisu i neće uspjeti nikakve podjele BiH, a u svom govoru rekao je kako očekuje da će BiH uskoro podnijeti zahtjev za članstvo u EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ustvrdio je na konferenciji da je “nadogradnjom”, odnosno izmjenama Daytonskog mirovnog sporazuma koje su provodili međunarodni predstavnici narušena jednakopravnost, prije svega Hrvata, te da su odluke donesene bez konsenzusa još više dovele do produbljivanja krize u zemlji.

“Republika Srpska je entitet srpskog naroda, a Federacija BiH ne smije postati dominantno entitet bošnjačkog naroda. Moramo amortizirati tu asimetriju. Nijedan narod ne smije biti suvišan. Hrvatska strana je za progresivni federalizam kao srednji put. Ako bošnjački narod postaje dominantniji u FBIH, onda gasimo BiH”, rekao je Čović.

Pritom je ocijenio kako je potrebno promijeniti izborni zakon upozoravajući da će zemlja ući u još težu političku i društvenu krizu ukoliko se ponovno nametnu politički predstavnici Hrvatima.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, počasni gost na prvoj panel raspravi, rekao je da je na prostoru zapadnog Balkana središnje zanimanje međunarodne zajednice usmjereno na BiH.

“Vrlo me veseli da postoji spremnost na dijalog i da se sačuva BiH i ona se mora sačuvati a tri konstitutivna naroda trebaju kroz dijalog dobiti jednaka prava”, rekao je Vujanović.

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović podsjetio je na konferenciji kako je došlo do zaključivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, te se zauzeo za njegovu izmjenu. “Dayton je temelj i njegova dogradnja je potrebna”, rekao je Granić.

Predstavnici američkog veleposlanstva u Sarajevu ocijenili su da Daytonski mirovni sporazum predstavlja veliko dostignuće, dok su ruski diplomati istaknuli kako BiH treba osloboditi od međunarodnog pritiska i poluprotektorata.

Komentiraj