Objavljena nova pravila – nema Oscara za film bez rodne i rasne raznolikosti

Posljednjih godina Američka filmska akademija pod čestim je pritiscima prilikom objave nominacija za nagradu Oscar jer se smatra kako se zanemaruju redatelji, glumci i ostale osobe koji su drugačije boje kože te se zanemaruju žene u kategorijama poput one za najboljeg redatelja.Kada se prije četiri godine među 20 nominiranih za glavne i sporedne muške i ženske uloge nije našla nije jedna osoba koja nije bijelac odnosno bjelkinja, tadašnji predsjednik akademije Cheryl Boone Isaacs rekao je kako će udvostručiti broj žena u članstvu akademije te će poraditi na raznolikosti članstva, što je i uspio.

Slijedom toga, Američka filmska akademija objavila je u utorak da se uvode nova pravila koja se odnose za filmove koji će se kandidirati za Oscara u kategoriji najboljeg filma. Radi se o četiri kategorije pravila a da bi se film moga natjecati za nagradu Oscar morati će ispuniti dva od ta četiri pravila. Nova pravila primjenjivati će se od 2024. godine.

Prvo pravilo (naziva se Standard A) kaže kako barem jedna od glavnih uloga ili nekoliko značajnijih sporednih uloga mora pripasti manjinskoj rasnoj ili etničkoj grupi, da barem 30 posto glumaca u manje bitnim ulogama u filmu moraju biti žene, pripadnici manjinske rasne ili etničke grupe ili članovi LGBT zajednice te da se priča filma mora odnositi na potonje. Da bi se ostvarilo prvo pravilo, potrebno je ispuniti jedno od ova tri uvjeta.

Drugo pravilo (Standard B) navodi da jedan od kreativnih vođa na snimanju filma ili jedan od šefova tehničkih odjela mora biti ili žena ili član manjinske rasne ili etničke grupe ili član LGBT zajednice ili osoba s tjelesnim oštećenjem, zatim barem šest osoba zaposlenih kao šefovi na manje bitnim tehničkim poslovima moraju biti članovi manjinske etničke ili rasne zajednice, dok 30 posto tehničke ekipe moraju biti žene, članovi manjinske rasne ili etničke grupe, članovi LGBT zajednice, te osobe s tjelesnim oštećenjem. I tu je potrebno ispuniti jedno od ova tri uvjeta da bi se ostvarilo drugo pravilo.

Treće pravilo (Standard C) odnosi se na filmske kompanije koje financiraju ili distribuiraju film. One moraju na pripravničkim poslovima zaposliti žene, članove manjinske rasne ili etničke grupe, članove LGBT zajednice, te osobe s tjelesnim oštećenjem. Pripadnici tih grupa moraju se zaposliti, a to zahtijeva četvrto pravilo (Standard D), na poslovima marketinga, distribucije i odnosa s javnošću vezano za film koji se kandidira za Oscara u kategoriji najboljeg filma.

Komentiraj