Zbog prekršaja iz Zakona o radu vukovarska ispostava Inspektorata rada podnijela je optužni prijedlog protiv tvrtke Boso iz Vinkovaca, a nakon što su proveli nadzor njezina rada po prijavi zaposlenice Ivanke Dujmić.

Utvrđeno je kako su Dujmić te njezine dvije radne kolegice odrađivale prekovremene sate koji im nisu plaćani niti su evidentirani u Evidenciji o radnom vremenu. Kako piše Jutarnji, gospođa Dujmić podnijela je prijavu protiv tvrtke nakon što više, prema vlastitom priznanju, nije mogla trpjeti “mobbing i pritiske kojima je bila konstantno izložena od strane poslodavca, odnosno nadređenih osoba”, uslijed čega je završila na bolovanju na kojem se i danas nalazi.

Nakon svega toga ona i njezin suprug Željko odlučili su javno istupiti te su iznijeli niz detalja koji prilično kompromitiraju tvrtku i govore o nevjerojatnom odnosu prema zaposlenicima kojih ima oko 1200, javlja Jutarnji. Protiv Bose, odnosno njegova vlasnika Bosiljka Stanića podnijeli su i kaznenu prijavu, zbog čega je nadležno Općinsko državno odvjetništvo otvorilo postupak izvida, a Inspektorat rada već je utvrdio prekršaje. Tu su pridonijele i izjave samih zaposlenica koje su kazale kako im je radno vrijeme 8 sati dnevno i tako 6 dana u tjednu, iz čega je zaključeno da im je “prekovremeni rad trajao duže od 180 sati godišnje”, što je zakonski prekršaj.

Drugi prekršaj utvrđen je u slučaju zaposlenice Dujmić, koja je “u periodu od 2. do 21. travnja radila prekovremeno duže od 50 sati tjedno”. Treći prekršaj odnosi se na vođenje Evidencije o radnom vremenu u kojoj je stajalo da su radnice imale radno vrijeme od 40 sati tjedno, što se pokazalo neistinitim. A četvrti prekršaj odnosi se na činjenicu da ‘poslodavac djelatnicama nije obračunao prekovremene sate’. Zbog svega toga protiv Bose ide optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Vinkovcima, piše Jutarnji te navodi kako je, nakon što su Dujmići podnijeli prijavu Inspektoratu rada, u sve trgovine stigao je dopis iz Uprave u kojem je stajalo da se ne smije potpisati niti jedan papir inspekcije.

‘Zadovoljni smo, jer se pokazalo da smo bili u pravu i nadam se da na ovome neće stati te da će se istražiti kompletno poslovanje tvrtke i njezin odnos prema zaposlenima. Nalaz inspekcije poslali smo na e-mail adrese 168 trgovina Bose koje su nam dostupne preko interneta da se svi radnici upoznaju s njegovim sadržajem’, kazao je za Jutarnji Željko Dujmić.

Nakon što su oni istupili u javnost, javljaju se i drugi radnici. Bivši zaposlenici progovorili su javno o proživljenom u tvrtki, dok sadašnji radnici to i dalje čine anonimno.

Komentiraj