Demokratkinja Hillary Clinton i republikanac Donald Trump nadaju se da će svojim suparnicima u utrci za Bijelu kuću zadati konačni udarac na pet presudnih predizbora u utorak, nestrpljivo iščekujući međusobni dvoboj.

No ne treba očekivati da će njihovi konkurenti tako brzo odustati.

Ovakva predsjednička utrka još nije viđena u američkoj političkoj tradiciji budući da u oba politička tabora unatoč poodmaklim predizborima još uvijek vlada neizvjesnost u vezi sa stranačkom nominacijom.

Hillary Clinton koja želi biti prva žena u Ovalnom uredu, sučeljena je s odlučnošću demokratskog senatora Vermonta Bernieja Sandersa.

No bivša državna tajnica i senatorica New Yorka trebala bi u utorak povećati svoje vodstvo u broju delegata na pet preizbora koji se održavaju u Connecticutu, Delawareu, Marylandu, Pennsylvaniji i Rhode Islandu.

Ankete joj daju prednost u tim saveznim državama na sjeveroistoku i ako na svima pobijedi, bit će snažan pritisak da Sanders odustane.

Clinton je u Pennsylvaniji već usmjerila svoju kampanju prema izborima u studenom ciljajući Trumpa i njegova glavnog protukandidata za republikansku nominaciju, ultrakonzervativnog senatora Teda Cruza.

Ona sada ima gotovo 1900 delegata od 2383 potrebnih za pobjedu na stranačkoj konvenciji.

Profesor Terry Madonna s Franklin and Marshall Collegea u Pennsylvaniji misli da Sanders “ne želi odustati” kako bi stekao pravo nastupa na demokratskoj konvenciji u Philadelphiji u srpnju.

No smatra da je pobjeda Clinton “sada sigurna, jedino je pitanje kada će sakupiti čaroban broj” delegata kako bi dobila apsolutnu većinu.

Na republikanskoj strani stanje je problematičnije i najavljuje “žustru” konvenciju kakve se događaju kada nijedan kandidat nema apsolutnu većinu (1237 delegata).

Donald Trump premoćno vodi, ali njegov populizam smeta republikanskoj stranci i neki pripremaju plan za njegovo isključenje. Ako želi nominaciju, mora do konvencije u srpnju u Clevelandu (Ohio) imati tu apsolutnu većinu.

U njegovu izbornom stožeru sve su svjesniji da milijarder sklon provokaciji mora premašiti taj broj a ne samo biti bolji od dvojice svojih suparnika.

“Nećemo tek tako povjeriti nominaciju nekome tko ima relativnu većinu, makar je blizu 1237” glasova delegata, rekao je u petak Reince Priebus, predsjednik republikanskog nacionalnog odbora, pred republikanskim delegatima na Floridi.

“Ne mislim da je Donald (Trump) blizu osvajanju većine”, rekao je teksaški senator Ted Cruz za radio, opetujući da “nitko” neće doći na konvenciju s apsolutnom većinom.

Cruz planira da će pobijediti u drugom krugu glasovanja u Clevelandu kada delegati budu mogli slobodno glasati za kandidata koji im se čini najboljim.

Profesor Madonna misli da će Trumpu nedostajati između 25 i 100 glasova delegata kako bi dosegnuo nužan prag nakon završetka predizbora 7. lipnja odnosno apsolutnu većinu broja delegata.

Trump sada ima 845 od potrebnih 1237 delegata na republikanskoj stranačkoj konvenciji a Cruz je drugi s 559.

Komentiraj