FaH

UTRKA ZA BIJELU KUĆU: Clinton i Trump osvojili New York

Hillary Clinton i Donald Trump osvojili su možda i ključne predizbore u državi New York, znatno si povećavši šanse da postanu kandidati svojih stranaka na predsjedničkim izborima.

Na republikanskoj strani Donald Trump je osvojio 60,5 posto glasova, guverner Ohia John Kasich 25,1 posto, a teksaški senator Ted Cruz daleko je zaostao s 14,5 posto.

Clinton je među demokratima dobila 57,9 posto, a Bernie Sanders 42,1 posto.

Pobjeda je Hillary Clinton, njujorškoj senatorici od 2001. do 2009., donijela gotovo nedostižnu prednost u utrci za demokratsku nominaciju.

“Pobjeda je na vidiku”, rekla je Clinton pred razdraganim pristašama. “Hvala New York. Još ste jednom dokazali da nema boljeg mjesta od doma”.

Bernie Sanders, koji je rođeni Njujorčanin iako u Senatu predstavlja Vermont, neumorno se trudio, imao brojne skupove pred tisućama pristaša, ali ipak nije uspio nastaviti niz od sedam uzastopnih pobjeda nad Clinton koja je u New Yorku jako popularna.

Trumpu je, pak, pobjeda na domaćem terenu omogućila da zadrži prednost pred glavnim protivnikom Tedom Cruzom, koji ga je nedavno pobijedio u Wisconsinu i Wyomingu.

“Moram reći ljudima koji me najbolje poznaju, a to su ljudi u New Yorku, da je ovo sjajno”, rekao je Trump, koji je rezultate čekao u svom neboderu.

Njujorškom multimilijarderu pobjeda u njegovom gradu i državi bila je posebno važna jer mu je Ted Cruz brojem delegata počeo opasno prijetiti. Ali ultrakonzervativnom Cruzu Njujorčani nisu zaboravili to što je kritizirao njihov “vrijednosti”.

Trump je uz to svoju kampanju pametno koncentrirao na ruralnije dijelove New Yorka, gdje se ekonomska kriza više osjetila pa i njegove populističke poruke bolje prolaze.

Od država koje do jučer nisu održale predizbore, New York je drugi po broju delegata, iza Kalifornije, ali i važniji od Zlatne Države jer su u njoj predizbori tek u lipnju kada bi pobjednici već mogli biti poznati.

Clinton po procjenama američkih medija nakon New Yorka ima gotovo 1900 delegata od 2383 potrebnih za pobjedu. Sanders se, međutim, ne kani predati. “Izgubili smo večeras, ali nastavljamo. Idući tjedan su predizbori u pet država i mislim da ćemo imati dobre rezultate”.

Idući utorak na izbore izlaze Pennsylvania, Connecticut, Delaware, Maryland i Rhode Island.

Trump ima 845 od potrebnih 1237 delegata. Cruz je drugi s 559, a Kasich daleko zaostaje.

Komentiraj