Utrka s virusom: pandemija ubrzava, ali i cjepivo stiže

Pandemija koronavirusa, koja je zarazila više od 65 milijuna ljudi i odnijela više od 1,5 milijuna života, ponovo se ubrzava u svijetu, dok se u nekoliko zemalja definiraju planovi masovnog cijepljenja.

Covid-19 je do danas odnio najmanje 1,507.480 života, od više od 65,202.960 zaraženih, prema podacima agencije France presse od petka.

Ovog tjedna prosječno je svakog dana bilo prijavljeno 601.700 novih slučajeva ili 4 posto više nego prethodnog tjedna.

U Italiji brojevi ponovno rastu te je ta zemlja u četvrtak imala rekordan broj od 993 umrlih u 24 sata. Vlada je postrožila mjere kada se radi o putovanjima unutar zemlje za blagdane.

U Češkoj koja je ove jeseni bila jako pogođena drugim valom pandemije, stanje je nešto bolje te su dućani, restorani i muzeji ponovno otvoreni.

Grčka, u kojoj je već mjesec dana na snazi zatvaranje, ponovno ga je produžila za još tjedan dana zbog još uvijek visokog broja novozaraženih.

U brojnim zemljama je najavljen početak kampanja cijepljenja.

U Velikoj Britaniji, prvoj zemlji koja je u srijedu odobrila cjepivo Pfizer BioNTecha protiv covida-19, Regulatorna agencija za lijekove (MHRA) zajamčila je u petak, nakon kritika zbog brzine procesa, “da ni jedno cjepivo ne bi bilo odobreno u Velikoj Britaniji da ne poštuje standarde sigurnosti, kvalitete i učinkovitosti”.

Ta najpogođenija zemlja u Europi po broju smrtnih slučajeva – njih 60.114  – počet će sljedećeg tjedan cijepljenje korisnika i osoblja domova za starije.

U Francuskoj (326 umrlih u četvrtak, ukupno 54.140), s približavanjem cijepljenja protiv covida-19 čiji je početak predviđen početkom siječnja, sve manje Francuza je spremno na cijepljenje: samo polovica ih namjerava primiti cjepivo, prema dvije trećine u srpnju, prema službenim podacima francuskih javnozdravstvenih službi.

Cjepivo će biti besplatno za sve, najavio je u četvrtak premijer Jean Castex. Kampanja će početi u siječnju za starije osobe u zdravstvenim institucijama, nastavit će se u veljači za najosjetljivije skupine a za cijelo stanovništvo u proljeće.

Sjedinjene Države, koje su najteže prošle s 276.401 umrlih, imale su u četvrtak više od 210.000 novih slučajeva u jednom danu, što je apsolutni rekord prema podacima sveučilišta Johns Hopkins.

Tijekom putovanja prošlog tjedna za Dan zahvalnosti Amerikanci su možda izazvali dodatni porast broja zaraženih, rekao je glavni američki imunolog Anthony Fauci.

Američkoj agenciji za lijekove su se obratili Pfizer/BioNTech i Moderna i u slučaju da ih odobri ta dva cjepiva bi bila na raspolaganju u Sjedinjenim Državama krajem ove godine.

U Rusiji, predsjednik Vladimir Putin je zatražio da se krajem sljedećeg tjedna počne s masovnim besplatnim cijepljenjima.

Prošli je mjesec Rusija objavila da je prema ispitivanjima na 40.000 dragovoljaca cjepivo Sputnjik V uspješno u 95 posto slučajeva, poput cjepiva Pfizer/BioNTech.

Komentiraj