Usvojena tužba slavne šahistice protiv Netflixa zbog serije “Damin gambit”

U rujnu prošle godine kompanija Netflix, koja je producirala seriju „Damin gambit“ suočila se s tužbom koju su podnijeli odvjetnici None Gaprindanšvili, 80-godišnje gruzijske šahistice koja je bila svjetska prvakinja od 1962. do 1978. godine. Razlog za tužbu, u kojoj se traži pet milijuna dolara odštete, je uvreda jer u posljednjoj epizodi serije komentator, koji komentira meč Beth Harmon (izmišljene osobe koju glumi Anya Taylor-Koy) koji se odvija u Rusiji, kaže kako je Nona Gaprindašvili svjetska prvakinja koja nikada nije igrala protiv muškaraca. To, navodi se u tužbi, nije istina i za to su pružili dokaze jer je ona do 1968. godine, kada se radnja posljednje epizode odvija, odigrala 59 mečeva protiv muškaraca. U odgovoru Netflixa navodilo se kako oni cijene Nonu Gaprindašvili i njenu karijeru ali smatraju da tužba nije utemeljena te će to dokazati na sudu. Na nesreću Netflixa, sutkinja Virginia A. Phillips u četvrtak je objavila da prihvaća tužbu.

Kompanija Netflix nadala se da će tužba biti odbačena jer se radi o fikciji, a kada je u pitanju fikcija tada nema granica umjetničkoj slobodi. Sutkinja Virginia A. Phillips nije se složila s njima te je u odgovoru napisala „Činjenica da je serija bila izmišljeno djelo ne izolira Netflix od odgovornosti za klevetu ako su svi elementi klevete inače prisutni”. U svojoj neuspjeloj obrani odvjetnici kompanije Netflix rekli su da su prilikom stvaranja serije angažirala dva šahovska eksperta kako bi serija bila precizna do posljednjeg detalja te da je njihova namjera bila da se iskaže poštovanje spram None Gaprindašvili a ne da je se omalovaži.

Sutkinja je u svojoj odluci navela kako tema serije uključuje i rušenje spolnih barijera. Međutim, dodala je, na seriju bi se moglo gledati kao na uspjeh izmišljene Beth Harmon odbacivanjem onih uspjeha koje je u stvarnom životu ostvarila Nona Gaprindašvili.

Komentiraj