Usvojen Izborni etički kodeks: zabranjeno širenje mržnje, vrijeđanje i omalovažavanje

Etičko povjerenstvo u izborima zastupnika u Hrvatski sabor donijelo je danas Izborni etički kodeks koji propisuje ponašanje tijekom izbornog procesa; naročito je u predizbornom nadmetanju zabranjeno pozivanje na nasilje, nacionalnu, vjersku ili rasnu mržnju te nesnošljivosti i poticanje neravnopravnost spolova.

Etičkim  kodeksom ne dopušta se širenje zlonamjernih ili neutemeljenih optužbi protiv kandidata, iznošenje laži i insinuacija o političkim suparnicima, njihovu privatnom životu i članova njihovih obitelji, te vrijeđanje i omalovažavanje sudionika u izbornom procesu, naročito pripadnika nacionalnih manjina.

Etički je neprihvatljivo i protivno najboljim interesima djece njihovo korištenje u predizbome promidžbene svrhe.

Stranke i pojedince koji prekrše kodeks Povjerenstvo će pozvati da se javno ispričaju.

Etičko povjerenstvo nadstranačko je tijelo koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora i provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe

Predsjednik Etičkog povjerenstva je po položaju akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Na prijedlog političkih stranka u posljednjem sazivu Sabora, u Povjerenstvo su imenovani sveučilišni profesori  prava iz Zagreba Davor Derenčinović i Dubravka Hrabar te izvanredni profesor Zlatko Erjavec iz Vinice.

Oporbene stranke predložile su riječku profesoricu ustavnog prava Sanju Barić  te profesore Đorđa Gardaševića i Stanka Brunu Uršića iz Zagreba.

 

 

Komentiraj