HINA/ Ivan ŠARAVANJA

Ususret Animafsestu prva zagrebačka crtana biciklijada

Ususret ovogodišnjem Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafest, koji će se održati od 5. do 10. lipnja , u subotu će se u Zagrebu održati prva zagrebačka biciklijada “Animacikl”.

Na to crtano-rekreativno druženje koje slavi umjetnost animiranog filma, zdrav život i ciklokulturu biciklistička kolona kreće u sumrak, od 19 sati s Dubravkinog puta.

Tijekom dvosatne vožnje gradom, u koloni koju predvode Zagreb Pedicab biciklistička vozila opremljena projektorima, zagrebačke fasade pored kojih prolazi nakratko će postati posebno Animafestovo platno.

Ljubitelji bicikala i filmova pozvani su da se na ruti preko Frankopanske ulice, Trga maršala Tita i Cvjetnog trga pridruže sa svojim biciklima, triciklima, romobilima ili samo pješice.

“Nakon što zagrebačke ulice i fasade pretvorimo u Animafestovo platno stižemo na Zrinjevac na tradicionalni predfestivalski Open Air piknik na kojem se od 21 sat prikazuju višestruko nagrađivani filmovi tematski vezani uz bicikle – “Trojke iz Bellevillea”, “Moj Moulton i ja”, “Velodrool” te “Otac i kći”.

Program je nastao u suradnji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

U slučaju lošeg vremena “Animacikl na Animafestu” se odgađa za subotu 27. svibnja.

Ovogodišnje, 27. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb počinje 5. lipnja, a održavat će se u kinima Europa i Tuškanac te u ponovno otvorenoj Kinoteci.

U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano više od 300 filmova, a priredit će se i bogati popratni program, izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, projekcije na otvorenom u gradskim parkovima i na ulicama.

Program Animafesta obuhvatit će ponajbolja nova djela svjetske animirane produkcije, ali i remek-djela prošlosti”, dok je njegov tematski program fokusiran na vezu stripa i animacije.

Festivalske iskaznice se u pretprodaji do 21. svibnja prodaju po cijeni od 150 kuna, nakon toga se mogu kupiti po redovnoj cijeni – 200 kuna, odnosno 180 kuna za učenike, studente, umirovljenike, nezaposlene i osobe s posebnim potrebama.

Iskaznice omogućuju ulaz na sve projekcije osim svečanog otvorenja.

Komentiraj