USUDITE SE ISKORAČITI Vrijedne lekcije koje ćete naučiti samo izvan zone udobnosti

Autor:

Pixabay

Komfor zona ili zona udobnosti – stanje je koje nam je udobno, sigurno i poznato. U njemu smo opušteni, u njemu caruje rutina, ali koliko god se osjećali dobro u komfor zoni, iz te pozicije teško se napreduje i ništa se novog ne uči o sebi, životu i svijetu.

Jeste li se ikada zapitali što sve dobrog nosi izlazak iz zone komfora? Koje su to vrijedne životne lekcije koje možete naučiti, upustite li se u nepoznato? Otkrivamo vam u nastavku, kao poticaj da se usudite iskoračiti iz svakodnevnog i obogatiti svoj život.

Rastemo isključivo kroz promjenu

Promjena je način na koji rastemo u životu. Tjera nas da radimo, trudimo se, borimo i dosežemo postignuća za koja nismo ni slutili da smo u stanju.

Raditi istu stvar svaki dan neće dovesti do novih spoznaja, a one znače osobni razvoj. Zona neugode je startna  pozicija za napredak.

Mentalni trening

Mozak i srce se treniraju baš kao i ostali mišići.  U teretani, kroz muku i trud, gradimo bicepse i tricepse, a potruditi se treba i za mentalne mišiće. Na mentalnim i psihičkim “mišićima” radi se na terenu kojie se nalazi izvan zone udobnosti.

Izazovi nas tjeraju da preispitujemo sebe i svoje sposobnosti i vode nas do viših razina samosvijesti koje nam omogućuju da gledamo dalje od samonametnutih ograničenja. Što više izazova postavljamo pred sebe, to mentalna snaga postaje jača, a zidovi koje treba “preskakati” niži.

Stoga, postavljajte redovito pred sebe izazove, kako biste umu, srcu i duši pružili prijeko potrebnu vježbu.

Gurajte sebe naprijed

Svi smo mi limitirani i bitno je imati realnu sliku o sebi. Međutim, postoje određena ograničavajuća uvjerenja koja nas sprječavaju da odemo dalje od onoga što mislimo da možemo i iskoristimo sav svoj potencijal.

Napuštanje zone udobnosti i odlazak u nepoznato pomoći će vam da pomaknete mentalne pa čak i neke fizičke granice, oslobodite se ograničavajućih uvjerenja, kako biste mogli stvoriti prostora za svoj osobni razvoj.

Spoznaja da ste postigli ono što ste prije smatrali nemogućim, postat će vaša snaga i jedna od najbitnijih lekcija koje ćete naučiti kada izađete iz zone komfora.

Svaki budući izazov koji stavite pred sebe, lakše ćete savladati, zahvaljujući toj spoznaji.

Sreća je vani

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne možete pronaći sreću unutar svoje zone komfora. Možete pobrkati udobnost sa srećom, ali pravu sreću nećete iskusiti ako ne prevladate određene prepreke i postignete nešto za ste mislili da ne možete. U zoni komfora odumiru snovi, a gdje nema snova nema ni sreće.

Biti sretan traži aktivan pristup životu. Zahtijeva da zavirite u područja koja još niste istražili, steknete nova iskustva. Sve dok pristajete na postojeće stanje, nećete saznati što je prava sreća.

Bolji ste, nego što mislite

Predugi boravak u zoni udobnosti tjera vas da sami sebi namećete različita ograničavajuća uvjerenja. Ona vas pak sprječavaju da se realizirate pa postajete ogorčeni i frustrirani. Kao rezultat toga, umjesto da radite na sebi, počinjete kriviti druge i optuživati ih da vas ne poštuju i ne cijene dovoljno. Zašto? Jer to je lakše i ugodnije nego se suočiti s vlastitim manama.

Kada iskoračite iz zone komfora, srušit ćete sva svoja ograničavajuća uvjerenja i krenuti naprijed. Otkrit ćete da ste hrabriji, pametniji, marljiviji i mnogo sposobniji, nego što mislite, navodi portal Medium.com.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.