USTAVNI SUDAC ABRAMOVIĆ: “Suspendiranje demokracije, pa i diktatura”

Autor:

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ustavni sudac Andrej Abramović uputio je, u članku koji je napisao za pravni portal isinfo.hr, ozbiljne kritike na način na koji se u Hrvatskoj donose odluke vezane uz krizu s koronavirusom.

Ustvrdio je tako da je situacija u kojoj odluke kojima se ograničavaju ljudska prava donosi Nacionalni stožer civilne zaštite protuzakonito i da je riječ o suspendiranju demokracije, pa i o diktaturi.

Posebno su mu sporne odredbe kojima se ograničava kretanje.

Abramović se u svom osvrtu prvo pozabavio se prvo pitanjem izvanrednog stanja. Kaže kako to nije ustavni termin, već pravno kolokvijalni za ono što regulira, a riječ je o članku 17. Ustava RH, koji govori o tome da se u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu ograničiti. U tom se članku navodi da o tome odlučuje sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika te da opseg ograničenja mora biti primjeren naravi pogibelji, prenosi Index.

Nešto mu je zastrašujuće u ovoj situaciji.

“Zastrašujuće je sve raširenije mišljenje, koje se sve glasnije izriče, da u slučaju izvanrednog stanja Sabor više ne djeluje. Ta pogrešna pretpostavka, jer dovoljno je pročitati čl. 17. Ustava da bi se jasno znalo da Sabor ne djeluje samo ako to ne može činiti, dovodi i do pogrešnih zaključaka. Kriva perspektiva nudi krivi odgovor: ako zakonodavac više nije Sabor, onda će to morati biti netko drugi, moguće i tijelo koje u ime Vlade ‘upravlja krizom’. Ali to je onda državni udar”, piše Abramović.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.