Ustavni sud odgodio start Visokog kaznenog suda

Iako je bilo predviđeno da Visoki kazneni sud počne s radom prvog siječnja 2020., to se za sada ipak neće dogoditi. Naime, Ustavni sud jučer je donio odluku kojom se privremeno prolongira početak rada Visokog kaznenog suda.

Tu informaciju potvrdio je Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, koji je uz to zadužen za organizaciju Visokog kaznenog suda, piše Večernji list.

Ustavni sud privremeno je stopirao početak rada Visokog kaznenog suda dok ne ocjeni zadira li taj Sud u posao Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je najviši sud u zemlji koji je do sada odlučivao o žalbama na nepravomoćne presude. Prema planu, Visoki kazneni sud trebao bi odlučivati o žalbama na presude u najvećim predmetima, pa će Ustavni sud odlučiti je li to sukladno Ustavu. Zbog svega toga, odložena je prisega 11 novoimenovanih sudaca Visokog kaznenog suda koja je trebala biti idući tjedan.

Svi oni ostat će na svojim dosadašnjim poslovima sve dok Ustavni sud ne donese svoju odluku. Ta bi odluka trebala biti donesena u roku od godinu dana, no vjerojatno će se to dogoditi ranije. Na ovakav način Ustavni sud pokušava izbjeći problem koji bi mogao nastati, da je Visoki kazneni sud počeo s radom, a da se kasnije naknadno ispostavilo da nije to u skladu s Ustavom.

Komentiraj