USTAVNI SUD: “Nema razloga za postupanjem zbog odbijanja rasprave o sukobu interesa premijera”

Ustavni sud u četvrtak je priopćio kako nema razloga za postupanjem zbog odbijanja rasprave o sukobu interesa premijera Andreja Plenkovića.

Ustavni sud zaključio je kako ne postoje razlozi za njegovim postupanjem po zahtjevu SDP-ovih saborskih zastupnika koji su prije par mjeseci na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav željeli raspravljati o sukobu interesa premijera Andreja Plenkovića, ali je većina tu raspravu odbila provesti.

SDP-ovci su to protumačili kao udar na demokratski višestranački sustav, odnosno, na temeljne vrednote Ustava i ustavnog poretka pa su se obratili Ustavnom sudu i 4. srpnja napustili sjednicu Odbora nakon što je HDZ četvrti put odbio raspravu o premijerovu sukobu interesa premijera Andreja Plenkovića.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin tada je izjavio kako je Plenković tražio izuzeće predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković, dok oni žele da Odbor za Ustav ili bilo tko drugi odluči tko je nazočan za izuzeće.

Grbin i Bauk zatražili su od Ustavnog suda da iskoristi svoje ovlasti i ukaže Hrvatskom saboru o “uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti u radu radnih tijela Hrvatskoga sabora”.

No, u odluci koja je u četvrtak objavljena na stranicama Ustavnog suda stoji da je najviše pravosudno tijelo odlučilo da “ne postoje razlozi za postupanje Ustavnog suda na temelju članka 125. alineje 5. Ustava odnosno članka 104. Ustavnog zakona”.

Komentiraj