Ustavni sud BiH privremeno zabranio referendum u RS-u

HINA

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u subotu je odbacio zahtjev vlasti Republike Srpske da preispita svoju raniju odluku kojom je osporio da se kao Dan toga entiteta slavi 9. siječnja, te je privremeno zabranio održavanje referenduma, a čelnik Milorad Dodik poručio kako će se referendum ipak održati.

Prema priopćenju iz Ustavnog suda BiH nakon ranije odluke toga suda iz studenoga 2015., vlasti Republike Srpske nisu dostavile nikakve nove činjenice koje bi mogle utjecati na promjenu odluke pa je odbačen zahtjev za preispitivanjem te odluke.

“Obzirom na to da Narodna skupština Republike Srpske u svom zahtjevu za preispitivanje nije predstavila nikakve nove činjenice koje bi mogle utjecati na drukčiju odluku Ustavnoga suda u predmetnome slučaju, Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za prihvaćanje zahtjeva za preispitivanje Odluke Ustavnoga suda”, navodi se u priopćenju nakon cjelodnevne plenarne sjednice.

U priopćenju se dodaje da je Ustavni sud pihvatio zahtjev bošnjačkih dužnosnika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, prvog zamjenika predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i drugih da se privremeno zabrani održavanje referenduma koji su najavile vlasti Republike Srpske za 25. rujna o odluci Ustavnog suda BiH.

“Ustavni sud je uvjeren da privremena obustava primjene Odluke o referendumu – do donošenja konačne odluke o postavljenim zahtjevima, nije u suprotnosti sa navedenim interesima, već im izravno doprinosi. Ustavni sud je, stoga, usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkoga referenduma”, objašnjava se u priopćenju.

Takva je odluka donesena kako bi se osigurala provedba odluke Ustavnog suda te spriječilo podrivanje ustavnog poretka, navodi Ustavni sud.

Na odluku Ustavnog suda odmah je reagirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazavši da referendum neće zaustaviti ni njegova privremena zabrana.

“Ne mogu oni obustaviti našu odluku. Našu odluku samo može obustaviti Narodna skupština, a Narodna skupština neće zasjedati po tom pitanju i mi ćemo održati referendum”, rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Odluku Ustavnog suda nazvao je očekivanom ističući kako se radi o ‘političkom tijelu’ te o ‘kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda’. Srpski predstavnici ranije su upozoravali kako su odluke o zabrani Dana RS-a donesene tako štop su bošnjački uci nadglasavali srpske, a suci Hrvati bili su suzdržani.

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović izrazio je očekivanje da će vlasti RS-a nakon odluke RS-a odustati od održavanja referenduma.

“Nadam se da će Dodik odustati od referenduma jer, nakon odluke Ustavnog suda o uvođenju privremene mjere, nastavak aktivnosti na organizaciji referenduma predstavlja nedvojbeno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i kazneno djelo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH koje može biti sankcionirano članom Kaznenog zakona BiH”, pojasnio je Izetbegović.

U slučaju da vlasti RS-a održi referendum, Ustavni sud BiH može zatražiti od Državnog odvjetništva BiH da procesuira odgovorne za protivljenje njegovim odlukama.

Komentiraj