Ustavna stručnjakinja: “Nema novog predsjednika Vrhovnog suda bez novog javnog poziva”

Anita Blagojević, stručnjakinja za ustavno pravo s Pravnog fakulteta u Osijeku, izjavila je za N1 kako novi predsjednik Vrhovnog suda ne može biti izabrane bez novog javnog poziva.

Komentirala je najavu predsjednika Zorana Milanovića da će predložiti svog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

“Ovdje je riječ o poštivanju vladavine prave, institucija, Ustava i zakona i njime predviđenih procedura. Poštivati vladavinu prava ponajprije znači poštivati Ustav i zakon, na što se i sam predsjednik obvezao u svojoj prisezi. Situacija je pravno jednostavna – kad je riječ o izboru predsjednika Vrhovnog suda imamo s jedne strane odgovarajuću ustavnu normu i s druge strane odredbu zakona koja nadopunjuje ustavnu normu”, istaknula je Blagojević.

Blagojević navodi da su tri moguća rješenja, a sva tri podrazumijevaju da predsjednik treba poštivati ustavnu i zakonsku normu.

“Tri moguća scenarija su ili da Državno sudbeno vijeće uputi novi javni poziv za isticanje kandidatura ili da Sabor, odnosno predsjednik Sabora ne stavi na redni red glasovanje ili da Sabor ide u zakonodavnu izmjenu, odnosno da izmjeni relevantnu zakonsku odredbu. Jedini sljedeći scenarij bi mogao biti Ustavni sud koji do sada nije reagirao pa sumnjam da bi Ustavni sud odlučio da je riječ o neustavnoj odredbi”, kazala je Blagojević.

“Najbitnije je da se ova situacija razriješi u skladu sa zakonom i Ustavom. Mora se poštivati procedura”, dodala je Blagojević i istaknula da bi se predsjednik, Sabor i DSV trebali međusobno dogovoriti.

“Ništa bez novog javnog poziva”, smatra Blagojević.

Pojasnila je i u kojem slučaju bi zakonska procedura bila ispunjena kada je riječ o kandidatu kojeg predsjednik Zoran Milanović ima u vidu. “Ako bi bio novi javni poziv i taj kandidat predsjednika se prijavi na javni poziv, u tom slučaju procedura je ispunjena.”

Ako bi Sabor podržao kandidata kojeg gura Milanović, Blagojević smatra da bi reagirao i sam Ustavni sud, a troje kandidata koji su se sada prijavili na natječaj mogli bi podnijeti žalbu.

Komentiraj