USTAVNA REFORMA: Erdogan počeo kampanju za referendum

FaH

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u petak pristaše da počnu bitku za referendum o ustavnim promjenama kojima bi se proširile njegove ovlasti što će, istaknuo je, donijeti Turskoj veću stabilnost.

Dva mjeseca prije referenduma 16. travnja Erdogan je održao prvi skup u Kahramanmarasu, na jugoistoku zemlje, premda je kampanja zapravo počela prije nekoliko dana kako bi uvjerila Turke da kažu ‘da’ toj spornoj reformi.

“Pred povijesnom smo odlukom”, istaknuo je Erdogan. “Turska će se 16. travnja odlučiti za reformu”, nagovijestio je turski predsjednik koji će za vikend održati govor u nekoliko gradova na jugoistoku zemlje.

Budući da je ishod referenduma neizvjestan, Erdogan je pozvao pristaše da “pokucaju na sva vrata” ne bi li pridobili milijune neodlučnih koji će utjecati na rezultat.

Ustavne promjene koje želi provesti Erdogan raspirile su strasti u Turskoj. Rasprava o tom pitanju u parlamentu potaknula je tučnjave rijetko viđene siline.

Po nacrtu zakona, izvršna vlast koju uglavnom obnaša premijer, prenijela bi se na predsjednika koji bi se, usto, mogao izravno upletati u pravosuđe.

Turski čelnici misle da je takva mjera nužna kako bi Turska imala snažnog vođu koji bi bio kadar sučeliti se s gospodarskim i sa sigurnosnim izazovima.

No njezini protivnici drže da će Erdogan, kojeg optužuju za autoritarnost, posebno nakon pokušaja puča u srpnju 2016., reformom dobiti prevelike ovlasti.

Turski predsjednik je odlučno odbio te optužbe i rekao da predsjednički sustav ne želi radi sebe. “Tko sam ja? Običan smrtnik”, rekao je.

Komentiraj