Usprkos rastu Wall streeta, azijske burze oprezne

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, unatoč jučerašnjem snažnom rastu cijena dionica na Wall Streetu, jer broj zaraženih od koronavirusa raste i jer je MMF upozorio da očekuje veći pad svjetskog gospodarstva nego što je prije procjenjivao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je skočio 2,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,55 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu skliznule oko 0,1 posto. U Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, između 0,1 i 0,5 posto.

Azijski su ulagači oprezni zbog vijesti da u Kini, pojedinim državama SAD-a i u Latinskoj Americi broj novih slučajeva zaraze koronavirusom raste.

Osim toga, Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio je da ovakva kriza, uzrokovana koronavirusom, još nije viđena i da će uskoro povećati procjene pada svjetskog gospodarstva.

No, ulagači se nadaju brzom oporavku.

„Nema sumnje da je globalno gospodarstvo u travnju dotaknulo dno i da bi stope rasta u svibnju i lipnju mogle biti rekordno visoke. No, za odgovor na pitanje koliko će se dugo sanirati gospodarske štete trebat će pričekati niz mjeseci”, pišu analitičari JPMorgana u osvrtu na gospodarsku situaciju.

U jučerašnjem izvješću Kongresu predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je, pak, da puni oporavak gospodarstva nije vjerojatan dok javnost ne bude sigurna da je pandemija suzbijena.

Upozorio je i da će razina proizvodnje i zaposlenosti još dulje vrijeme biti ispod onih prije pandemije, stoga se mogu očekivati dodatne poticajne gospodarske mjere.

Zabrinute azijske ulagače nije impresionirao ni jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za otprilike 2 posto, nakon što je objavljeno da je promet u trgovini na malo u svibnju skočio rekordnih 17,7 posto, znatno više od 8 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Osim nade u brzi oporavak gospodarstva od koronakrize, najveću svjetsku burzu podržale su i vijesti da vlada predsjednika Donalda Trumpa priprema paket investicija u infrastrukturu vrijedan 1.000 milijardi dolara kako bi ubrzala izlazak gospodarstva iz recesije.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,06 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,54 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 107,35 na 107,25 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1265 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1335 dolara.

A cijene su nafte, nakon jučerašnjeg snažnog rasta, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 2,5 posto, na 37,45 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,8 posto, na 40,25 dolara.

Komentiraj