Usprkos rastu epidemije, Švedska ne odustaje od dobrovoljnosti

Švedska ne odustaje od dobrovoljnosti usprkos rastu epidemije. “Budite u toku i slušajte savjete”, napisao je na Facebooku premijer Stefan Löfven dan nakon što je samoinicijativno otišao u samoizolaciju, i to zato što je netko iz njegove okoline imao kontakt sa zaraženom osobom.

“Situacija se razvija u pogrešnom smjeru”, napisao je Löfven iz samoizolacije na Facebooku. “Više infekcija. Više smrtnih slučajeva. Ovo je ozbiljna situacija.”

Löfven svojom samoizolacijom pruža primjer i ide dalje od onoga što propisuju zakonske odredbe na čijem donošenju je i sam sudjelovao: osobe koje su imale kontakt drugog stupnja nisu u karanteni gotovo nigdje na svijetu, a pogotovo ne u Švedskoj, javlja Deutsche Welle.

Ova skandinavska zemlja do danas gotovo da i nema obvezujuća pravila, već pokušava pandemiju staviti pod kontrolu prije svega preporukama stanovništvu. “Ako se utvrdi da ste zaraženi Covidom 19, trebali biste ostati kod kuće najmanje sedam dana nakon izbijanja bolesti”, preporučuje Zdravstvena služba na svojoj web-stranici. Na pitanje treba li se pridržavati preporuka, odgovara se sa “da i ne”.

Ali, ima i kritika. Kao i cijela Europa, i Švedska ovih tjedana doživljava drugi val pandemije korone – u subotu je zabilježen rekord od 4697 novih infekcija u jednom danu. No, zemlja se i dalje čvrsto drži svog, već svjetski poznatog, “švedskog puta” borbe protiv pandemija. Ideja koja stoji iza toga: ako se pozivate na zdrav razum stanovništva, umjesto da ljude prisiljavate na ograničenja, dugoročno prihvaćanje mjera će biti veće.

Jedna od kritičarki ovog pristupa od samog početka je Lena Einhorn: 66-godišnja filmska redateljica, spisateljica i bivša virologinja objavila je u travnju, zajedno s 21 istomišljenikom, opsežnu i znanstveno utemeljenu kritiku švedskog načina borbe protiv korone.

U intervjuu za DW ona kaže da je, kao i na proljeće, Švedska ponovno epidemijom pogođena više od susjednih zemalja. “Razlika je u tome što one imaju drugačija ograničenja od nas.” Danska je upravo prešla na sustav semafora s dalekosežnim ograničenjima javnog života, Norveška je uvela obvezni rad od kuće (home-office) za rizična područja.

Ključna razlika uočljiva je već na ulici, kaže Einhorn: “Kad šetate ulicama u Stockholmu ili posjetite trgovinu, tamo nitko ne nosi masku! U sredstvima javnog prijevozu samo tu i tamo viđate ljude s njima. Nositi masku je tabu.”

Na početku pandemije to još nije bilo sasvim jasno, no u međuvremenu je znanstveno dokazano da se širenje koronavirusa velikim dijelom sprječava ako svi nose zaštitnu masku. U Norveškoj, Finskoj i Danskoj maske su sada sastavni dio mjera, kaže Lena Einhorn: “I oni su se dosta kasno tome priključili, ali sada sve ostale skandinavske zemlje koriste maske za lice. Postoji samo nekolicina zemalja u svijetu u kojima se ta mjera ne primjenjuje, a Švedska je jedna od njih.”

Lena Einhorn ne očekuje da će Švedska u doglednoj budućnosti iz temelja promijeniti svoju strategiju borbe protiv korone. Kritična pitanja na konferencijama za tisak uglavnom dolaze od stranih izvjestitelja – jer se u inozemstvu pogled na švedsku strategiju korone nekoliko puta promijenio od početka pandemije.

“U početku su govorili: ‘Wow, možda su u pravu'”, kaže Einhorn. “No onda je u Švedskoj bilo sve više i više smrtnih slučajeva, postali smo čudovišta, svi su mislili da je Švedska luda.” Jedno vrijeme je Švedska bila zemlja s najvišom stopom smrtnosti na svijetu jer je posebno među starijima bio zabilježen velik broj smrtnih slučajeva. U drugim zemljama su starije osobe bile bolje zaštićene od zaraze.

Tada je uslijedila sljedeća faza: “Tokom ljeta je bilo manje smrtnih slučajeva, Švedska je ponovno postala raj na zemlji. Kad je u jesen broj infekcija u mnogim zemljama porastao, a istovremeno je bilo i sve više otpora mjerama ograničenja, Švedska je postala primjer slobode. No, ona to više nije otkako se i ovdje bilježi značajan porast infekcija. ”

Podrška stanovništva Zdravstvenoj službi i državnom epidemiologu Tegnellu je i dalje izrazito velika. U susjednim zemljama su vlasti s vremenom više ili manje odstupile od preporuka svojih službi i sve se češće donose uredbe umjesto preporuka.

No švedska Vlada si to ne može priuštiti, smatra Einhorn: “Naša Vlada ima vrlo malu podršku – sve dok je Zdravstvena služba tako popularna, Vlada joj se vjerojatno neće suprotstavljati.” I tako, usred drugog vala pandemije, švedska se Vlada nastavlja oslanjati na načelo dobrovoljnosti.

Komentiraj