Kinesko gospodarstvo nastavit će postizati održivi rast usprkos globalnim nesigurnostima, rekao je u srijedu kineski potpredsjednik Wang Qishan, nekoliko dana nakon što je ta druga najveća svjetska ekonomija objavila podatke o najnižem rastu u gotovo tri desetljeća.

Kineski statistički ured u ponedjeljak je objavio podatke koji pokazuju da je gospodarstvo te države u četvrtom lanjskom tromjesečju poraslo 6,4 posto na godišnjoj razini, najsporije od svjetske financijske krize 2009., dok je u cijeloj prošloj godini rast bio najmanji u posljednjih 28 godina.

“U 2019. će biti puno nesigurnosti, no kinesko gospodarstvo nastavit će postizati održivi rast”, rekao je u srijedu Wang delegatima na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu.

“Brzina igra ulogu. No što je zapravo važno su kvaliteta i efikasnost ekonomskog razvoja”, dodao je.

Poručio je kako Kina ne misli da njezino gospodarstvo dolazi do kraja ciklusa širenja te je pozvao sve države da zadrže multilateralizam i učine sve što je moguće kako se svjetske neravnoteže ne bi pogoršale.

Pad kineskog rasta u ovom kvartalu pripisuje se manjoj potražnji unutar države i trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama koje su uvele carine na kineske proizvode.

Analitičari Reutersa očekuju da će kineske vlasti zbog slabljenja aktivnosti i rasta nezaposlenosti uvesti nove fiskalne i monetarne poticajne mjere.

Neki od njih vjeruju da  rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava oštrije nego što pokazuju službeni podaci.

Komentiraj