Usprkos iščekivanju dogovora oko duga SAD-a, blago porasli indeksi na Wall Streetu i azijskim burzama

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 porastao, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija koje predvode u razvoju umjetne inteligencije.

Dow Jones oslabio je 0,11 posto, na 32.764 boda, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na 4.151 bod, a Nasdaq indeks 1,71 posto, na 12.698 bodova.

Najveća dobitnica bila je jučer dionica Nvidie, sa skokom cijene za 24 posto, nakon što je taj proizvođač čipova objavio da će mu prihodi u tromjesečju biti 50 posto viši nego što se procjenjivalo, zahvaljujući snažnoj potražnji za čipovima za umjetnu inteligenciju (AI). Zahvaljujući tome, znatno su porasle i cijene dionica drugih tehnoloških divova, koji predvode u razvoju AI-a, kao što su Microsoft, Alphabet. Snažno su porasle i cijene dionica drugih proizvođača čipova, kao što su Micro Devices i Micron Technology, pa je SE indeks tog sektora skočio gotovo 7 posto. To je najvažniji razlog jučerašnjeg rasta S&P 500 i Nasdaq indeksa.

Ostali sektori nisu zabilježili veće promjene jer su ulagači oprezni, s obzirom da i dalje nema napretka u pregovorima između predstavnika predsjednika SAD-a Joe Bidena i republikanaca o povećanju gornje granice državnog zaduživanja od 31.400 milijardi dolara. Ako se do 1. lipnja ne postigne dogovor koji bi dobio ‘zeleno svjetlo’ u Kongresu, doći će do poremećaja u financiranju saveznih obveza.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,74 posto, na 7.570 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 posto, na 15.793 boda, a pariški CAC 0,33 posto, na 7.229 bodova.

Azijske burze pred tjednim gubicima

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, no blago, pa su indeksi i dalje na putu tjednih gubitaka, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta pred dobicima treći tjedan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, no na tjednoj razini u minusu je oko 1,5 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle oko 0,2 posto. U Šangaju su blago pale, dok se u Hong Kongu zbog praznika ne radi.

Na azijskim burzama vlada oprez jer nema puno razloga za kupnju dionica, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, dok je inflacija i dalje visoka, što znači da bi središnje banke mogle nastaviti s povećanjem kamata.

Dolar ojačao, cijene nafte blago pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla četvrti dan zaredom, pa je na putu tjednog dobitka od oko 1 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,18 boda, najviše razine u dva mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,00 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 139,65 na 139,80 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0725 eura, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0745 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,30 posto, na 76,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,13 posto, na 71,75 dolara.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner