USPJEŠNO MIRENJE Pavić: “Našli smo 150 dodatnih milijuna kuna”

Luka Stanzl/PIXSELL

Postupak mirenja u sporu Vlade i sindikata javnih službi oko rasta osnovice plaća u javnim službama za 2019. nastavljen je u utorak ujutro u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Uoći početka sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama RH Branimir Mihalinec izjavio je kako očekuju konačnu Vladinu ponudu. Ona je na kraju i došla.

Ministar Marko Pavić nakon sastanka izjavio je: “Uspješno smo završili proces mirenja. Idemo s 3 posto od 1.1. 2019. godine, 2 posto od 1.9. 2019.”. Dodao je kako mu je drago da su uspjeli pronaći dodatnih 150 milijuna kuna.

“Vlada je izašla maksimalno sa svoje strane, zahtjevi sindikata su bili puno veći, ovo je maksimum koji smo mogli dati u ovom trenutku. Zadovoljstvo je što smo uspješno završili proces mirenja”, poručio je ministar i rekao kako će Vlada dodatnih 150 milijuna kuna izdvojiti uštedama u resorima.

Otkrio je da će se poslijepodne sastati i s predstavnicima sindikata državnih službi kojima će ponuditi isto što i sindikatima javnih službi.

Mihalinec: “Odluka nije bila unisona”

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je da će se pristupiti potpisivanju dodatka na Temeljni kolektivni ugovor.

“Odluka nije bila unisona, ali dovoljan je broj predstavnika sidnikata za prihvaćanje ove odluke. Ovih osam sindikata prekida sve štrajkaške aktivnosti”, rekao je Mihalinec, te dodao da je važno da su se sindikati donekle približili svojim zahtjevima.

Upitan hoće li članovi biti zadovoljni ovakvim dogovorom, Mihalinec je rekao kako je netko uvijek nezadovoljan. “Naša tijela su preuzela odgovornost i donijela takvu odluku”, poručio je.

Šprem: “Sustav obrazovanja nije bio za ovu ponudu”

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da je njeno članstvo bilo protiv sporazuma.

“Mirenje je uspješno okončano jer je većina sindikata prihvatila ponudu. Sindikati obrazovanja su se u svojim tijelima izrazili protiv. Sustav obrazovanja nije bio za ovu ponudu”, poručila je.

Podsjetimo, sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, ali Vlada im nudi povećanje od tri posto, tvrdeći da je to maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti. Sindikati su Vladin prijedlog odbili i najavili štrajk u svim javnim službama koji bi trebao početi 28. studenoga i održavao bi se svakoga tjedna po jedan dan sve do ispunjenja zahtjeva.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec na mirenju održanom 22. studenog poručio je da su prihvatili prijedlog Vlade o nastavku mirenja u ponedjeljak, 26. studenog. Mihalinec je rekao i kako će Vlada tada imati ‘konačan stav’.

Komentiraj