Uspješno lobiranje Hajduka

Anto Magzan/PIXSELL, Ivana Ivanović/PIXSELL

Postignut je konsenzus koji bi vrlo brzo trebao omogućiti povratak većeg broja navijača na nogometne i druge sportske utakmice, doznao je Nacional iz više izvora bliskih Vladi. Vedran Mornar, ministar obrazovanja, prosvjete i sporta, Arsen Bauk, ministar uprave i Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova iz aktualne Vlade usuglasili su se da se iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima izbaci sporni, sedmi stavak 32. članka koji je organizatorima utakmica ostavljao diskrecijsko pravo da sami odlučuju komu žele prodati karte za utakmicu, a komu će kartu uskratiti.

  • Napuštanjem utakmice protiv zagrebačkog Dinama, igrači Hajduka ubrzali su neformalne pregovore o promjeni Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima

 

Upravo takvo diskrecijsko pravo na koncu jesenskog dijela sezone u prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi dovelo je do toga da su igrači splitskog Hajduka napustili nogometni teren u Zagrebu i propustili nastup protiv zagrebačkog Dinama. To se dogodilo nakon što jednom dijelu navijača splitskog Hajduka organizatori te utakmice nisu htjeli prodati karte, pod još nerazjašnjenim uvjetima. Taj je incident doveo do velikih napetosti u hrvatskom nogometnom miljeu te je inicirao i niz raznih protesta, pregovora i lobiranja. Sporni dio tog zakona glasi ovako: organizator sportskog natjecanja ili ugovorni distributer odbit će prodati ili dodijeliti ulaznicu za određeno natjecanje osobi za koju raspolaže saznanjima da se ranije protupravno ponašala te će poduzeti mjere za onemogućavanje pristupa na prostor športskog objekta toj osobi. Izvori bliski Vladi tvrde kako su unutar resornih ministarstava u Vladi posve usuglašeni oko toga da je sporni članak u zakonu kontraproduktivan i potpuno besmislen.

IGRAČI HAJDUKA ISPROVOCIRALI SU HITNE KOREKCIJE ZAKONA FOTO: Ivana Ivanović/PIXSELL
IGRAČI HAJDUKA ISPROVOCIRALI SU HITNE KOREKCIJE ZAKONA
FOTO: Ivana Ivanović/PIXSELL

Među ostalima, za promjenu tog zakona žestoko lobiraju i dužnosnici splitskog nogometnog kluba Hajduk. Oni su u nedavnim razgovorima s ministrom obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom zatražili i neke dodatne zakonske promjene, koje bi omogućile da se nekim vodećim hrvatskim sportskim klubovima omogući i da oni imaju više utjecaja i glasova unutar svojih sportskih saveza. Ako bi se takve sugestije prihvatile, Hajduk bi tako mogao steći više utjecaja u HNS-u. S takvom se inicijativom ne slažu u HNS-u i smatraju da bi takve promjene mogle postati izvorištem nezadovoljstva u brojnim drugim klubovima. Zbog toga će se nastaviti neformalni razgovori između suprotstavljenih interesnih grupacija u HNS-u, koje resorno ministarstvo u Vladi nastoji pomiriti i smiriti tenzije unutar hrvatskog nogometa. Izvor blizak Vladi tvrdi da je i nova verzija Zakona o sportu u završnoj fazi prije javne rasprave. Prije no što zakon uđe u tu fazu, njegov nacrt bit će predstavljen i Hrvatskom olimpijskom odboru i HNS-u. Među ostalim, zasad nacrt novog Zakona o sportu propisuje da se klub može smatrati profesionalnim ako u sebi ima samo 10 posto profesionalnih sportaša. Dosad je Zakon propisivao da se klub može zvati profesionalnim ako u njemu nastupa najmanje 50 posto registriranih profesionalnih sportaša. Tvrdi se da se uvođenjem takve definicije za profesionalni klub nastoji olakšati klubovima da apliciraju za dodjelu financijske pomoći.

Komentiraj