Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem njezinog šefa, austrijskog dirigenta Davida Danzmayera, te solistice  violinistica Elisabeth Kropftisch i violončelistica Meehae Ryo nastupili su u ponedjeljak poslijepodne u  Zlatnoj dvorani  bečkog Musikvereina, a bečka publika nagradila ih je dugim aplauzom i ovacijama.

Pod vodstvom maestra Davida Danzmayera Zagrebački filharmoničari su u prvom dijelu koncerta izveli Poskočicu iz Istarske suite Natka Devčića, predstavivši bečkoj publici to važno djelo hrvatske glazbene literature, koje je nadahnuto istarskim folklorom.
Zatim je slijedio Koncert  za violinu i violončelo i orkestar u a-molu,  opus 102. Johannesa  Brahmsa.
U drugom dijelu koncerta na rasporedu je bila  Peta simfonija  u e- molu, opus 64. Petra Ilića Čajkovskog.

Koncertom u Beču , Zagrebačka filharmonija, s kojom su nastupile kao solistice dvije vodeće glazbenice s velikom međunarodnom reputacijom,  austrijska violinistica Elisabeth Kropftisch i južno korejska violončelistica  Meehae Ryo potvrdili su sjajno glazbeno umjeće u jednom od  najčuvenijih  glazbenih hramova  bečke klasične glazbe – Zlatnoj dvorani čuvenog Misikvereina, gdje se inače održavaju Novogodišnji koncerti Bečkih filharmoničara.

Zagrebački  glazbenici i solisti  oduševili su bečku publiku koja ih je nagradila burnim pljeskom a glazbenici su se zahvalili dodatkom izvevši Brahmsov Mađarski ples br.2.

“Ovo je bio poseban koncert. Svi mi zajedno, orkestar i solisti, savršeno smo se razumjeli i surađivali. Zagrebačka filharmonija je sjajan orkestar, a priredili smo u Beču  jedinstven glazbeni doživljaj”, izjavio je Hini poslije koncerta dirigent Danzmayer.

“Ponosni smo, drugi put ove godine nastupiti smo u Beču, što je dokaz kvalitete i izvrsnosti orkestra”, rekao je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.
Zagrebačka filharmonija  nastupila je u ožujku u bečkom Konzerthausu, a koncert u Zlatnoj dvorani Musikvereina, istaknuo je Boch, “bio je  poseban doživljaj”

“Veseli da smo u tri zadnje godine česti gosti u Austriji; prije svega  ponovno održavamo Novogodišnji koncert 2018. u Salzburgu i to treći put za redom, što govori o kvaliteti orkestra a nastupati u bečkom Musikvereinu i Salzburgu veliko je priznanje i  malo se orkestara može s time pohvaliti”, dodao je.
Zagrebačka filharmonija čestim gostovanjima u Austriji nastavlja njegovati i slaviti hrvatsko-austrijsko prijateljstvo i povezanost te promovirati hrvatsko kulturno glazbeno bogatstvo,  naglasio je Boch, najavivši idući  koncert  već  sutra u Klagenfurtu.

Koncert Zagrebačke filharmonije u Beču održan je u organizaciji austrijske  Udruge  za međunarodnu glazbu i kulturnu potporu (IMK), koja ima sjediše u bečkom Konzerthausu.

Komentiraj