Uspjeh serije “Grijeh” rezultirao rekordnim testiranjem na HIV u Velikoj Britaniji

Hvaljena britanska tv serija  „Grijeh“ (It’s a Sin), koja se odvija u osamdesetim godinama prošlog stoljeća i prati grupu mladih homoseksualaca u vrijeme kada se AIDS počinje širiti, izazvala je brojne reakcije u Velikoj Britaniji. Prema informacijama iz dobrotvorne organizacije Terrence Higgins Trust koja se bavi seksualnim zdravljem i pomaže oboljelima od HIV-a, uspjeh serije rezultirao je povećanim brojem testova na HIV. Do sada je rekordan broj testova u jednom danu iznosio 2800, da bi prošli tjedan u jednom danu bilo naručeno 8200 testova.

To je oduševilo Ollyja Alexandera, glavnog glumca serije „Grijeh“, ujedno poznatog i kao pjevača grupe „Years & Years“. On glumi mladića koji dolazi u London kako bi postao glumac. Kao deklarirani homoseksualac dirnut je ovom informacijom te je gostujući u emisiji „BBC Breakfast“ izjavio „Trudim se ne zaplakati. Mislim da je nevjerojatno kada u stvarnom vremenu vidiš reakciju publike na seriju. Iskreno sam dirnut“.

Alexander je nedavno iskoristio društvene mreže kako bi potaknuo ljude na testiranje na AIDS. „Postignut je nevjerojatan napredak u borbi protiv virusa zakvaljujući prvim aktivistima koji su se borili za istraživanje i financiranje. Zato danas imamo PrEP, tabletu kojom se može zaustaviti zaraza HIV-om. Postoje uspješni medikamenti koji će spriječiti da se razbolite u slučaju da ste HIV pozitivni kao što će zaustaviti prenošenje virusa na vašeg partnera“, napisao je Alexander.

U Hrvatskoj, serija se može gledati HBO kanalu, dok je u Velikoj Britaniji prenosi Channel 4 i postala je najgledanija serija na tom tv kanalu.

Komentiraj