USPJEH GONG-a: Pravobraniteljica EU kritizira predsjednicu EK zbog sudjelovanja u spotu HDZ-a

 

Utemeljena je zabrinutost za potencijalno kršenje Kodeksa ponašanja članova Europske komisije (EK) zbog sudjelovanja predsjednice EK Ursule von der Leyen u predizbornom spotu HDZ-a, napisala je pravobraniteljica EU Emily O’Reilly u odgovoru GONG-u.

Gong je 5. srpnja prijavio predsjednicu EK Europskoj komisiji i europskoj pravobraniteljici Emily O’Reilly zbog potencijalnog kršenja Kodeksa ponašanja članova EK, jer je von der Leyen sudjelovala u predizbornom spotu HDZ-a. Gong je u prijavi upozorio kako bi sudjelovanje predsjednice EK u spotu jedne stranke mogla biti neprimjerena intervencija u nacionalne izbore, jer sugerira da EK podržava jednu stranku u odnosu na druge.

“Vaša je zabrinutost zbog sudjelovanja Von der Leyen u kampanji hrvatske političke stranke dobro utemeljena”, odgovorila je EU pravobraniteljica Emily O’Reilly na Gongovu pritužbu, dodajući kako će pritužbu proslijediti EK i Europskom parlamentu (EP).

“U javnoj svijesti može doći do zabune u vezi s ulogama i nadležnostima glavnih institucija EU-a i mislim da se povjerenje građanki i građana može ojačati jasnoćom u tom pogledu”, napisala je O’Reilly, koja će od EK i EP tražiti da poduzmu odgovarajuće mjere.

“Nejasno je kome bi se predsjednica Komisije trebala izjasniti o namjeri sudjelovanja u nacionalnoj izbornoj kampanji. To sugerira da bi mogla postojati potreba za zasebnim Kodeksom ponašanja za predsjednicu,” navodi se u pismu.

Etički kodeks ponašanja članova EK propisuje da se članovi i članice Komisije suzdržavaju od davanja javnih izjava ili intervencija u ime bilo koje političke stranke čiji su članice i članovi, “osim u ograničenim i odobrenim okolnostima”.

Komentiraj